Här gör idrotten skillnad

Idrotten har fått en allt större roll i arbetet med att inkludera människor från främst andra kulturer. Inom idrotten är alla lika, även om de är olika. I laget och föreningen finns bara lagkamrater, inte ”främlingar”, ”nyanlända” eller ”flyktingar”. 

Det skapar vänner, gemenskap och inkludering – och bygger nyttiga nätverk.  

Idrotten gör skillnad, över allt, men kanske framför allt i Västsverige. Västsvenska Idrottsförbundet, ett av Riksidrottsförbundets (RF) distriktsförbund, tog tag i frågan på allvar för fem år sedan. Bakgrunden var de alarmerande siffrorna om den ökande hälsoklyftan: människor i socialt utsatta områden lever i genomsnitt tio år kortare än andra människor.

Västsvenska Idrottsförbundet beslöt sig för att agera och ändra på det, i dag tillsammans med Västergötlands Idrottsförbund.

I den här bilagan kan du läsa hur. 

I januari 2017 slås Västsvenska Idrottsförbundet och Västergötlands Idrottsförbund ihop till ett förbund. Målet är att bli Europas bästa idrottsregion.

I Borås är integration mer än människor från olika kulturer som inkluderas i samhället. Det är även inkludering över generationsgränserna. Det ska ge ökad folkhälsa.

Futebol dá forca är portugisiska och betyder “fotboll ger styrka”. Det är också namnet på en organisation som startades av en ung, svensk idrottsentreprenör: Cecilia Andrén Nyström.  

14-årige Mohammad Hussain Sultani flydde ensam från Iran. Han hamnade i Tibro, Västergötland. Där fann han en ny familj tack vare fotbollen och Framtidens förening.

När han fick veta att människor i socialt utsatta områden lever tio år kortare än andra skapade han konceptet Street Games. Ari Amin, 26, agerar när andra funderar.

Krönika: Via forskare och föreläsare fick jag svart på vitt om de olika och och orättvisa hälsotalen beroende på var du bor i Västsverige, inte minst vad gäller det segregerade Göteborg, skriver Johan Gadd.