Kan lyfta idrotten

 

Hon tävlade i bodybuilding som yngre. Nu vill hon lyfta Luleås alla idrotter och få dem att bli överens. Möt Helén Wiklund Wårell, fritidschef i Luleå kommun.

Det finns 70 specialförbund inom RF, Riksidrottsförbundet. Cirka 50 av dess idrotter kan utövas i Luleå.

- Förutom de stora bollsporterna som har flest utövare ser vi även ökning inom bland annat gymnastik, ridning och skidåkning. Vi har ett stadsnära friluftsområde, Ormberget, som är mycket populärt. Varje vinter plogar vi upp en tio meter bred, och en och en halv mil lång bana på isen, där det går att både åka skridskor, promenera eller åka skidor, säger Helén Wiklund Wårell som har både en egen elitidrottskarriär och en lång ledarkarriär i sin CV.

Mångsidig mittback

Frågar du en forward i ett damfotbollslag på slutet av 70-talet och ett decennium framåt vet hon säkert vem Helén Wiklund Wårell är: mittback i både Boden-laget Hornskroken och Piteå-laget Storfors AIK, som gick in i närkamperna med full kraft. Motståndarna i högsta damserien i innebandy likaså. Där for hon fram som ett yrväder i FK Luleå, delvis parallellt med fotbollen.

Hennes styrka var ingen slump. Hon tränade bodybuilding under många år och tävlade i detsamma i början av 90-talet, strax innan dottern föddes.

- Min kille på den tiden tränade bodybuilding, så jag hakade på. Dessutom innehåller ju både fotboll och innebandy ganska mycket styrketräning, så det låg nära till hands, berättar Helén Wiklund Wårell som ansågs lite konstig vad gäller mathållningen:

- Jag var väldigt strikt vad gäller maten, speciellt inför tävling. Det blev mest ris och tonfisk, så det är klart att en del tittade konstigt och kommenterade. Men jag var grymt vältränad och stark, vilket jag hade nytta av i de andra idrotterna.

Kunder som återkommer

Ledarkarriären började redan i tonåren och ledde henne via klubb-, distrikts och förbundsuppdrag till RS, Riksidrottsstyrelsen, där hon satt i två mandatperioder till och med 2013.

Efter en civil karriär inom landstinget fick hon jobbet som fritidschef i Luleå kommun 2007.

- Inom landstinget handlar det om att försöka få folk att inte komma tillbaka, ingen vill ju vara sjuk, medan det inom fritidsförvaltningen i en kommun handlar just om att få kunderna att komma tillbaka. Det är alltså precis tvärtom, och det var nog det som lockade mig att ta jobbet, berättar Helén Wiklund Wårell som även har stuguthyrning, turbåtstrafik och en turistbyrå inom sitt ansvarsområde. 

Arenor för 100-tals miljoner

Utmaningarna är många för en fritidschef i en av våra norra kommuner. Fritidsförvaltningen har en omsättning på cirka 200 miljoner kronor, varav hälften utgör driften av anläggningar. Då har vi inte räknat med renoveringar och nybyggnationer. Tre av Luleås fyra simhallar mår bra, men den fjärde ska rivas. En ny simhall ska uppföras. Kostnad: cirka 200 miljoner kronor.

Ny sporthall och ny skidskyttearena ska också byggas till en kostnad av cirka 100 miljoner. Lägg därtill omfattande renovering i 200 miljoners-klassen av Coop Arena (ishockey och konståkning) och magnifika Luleå Energi Arena – samma arena där dambasketlaget Northland spelar hem SM-gulden i parti och minut. Det känns som att Luleå är en kommun som storsatsar på idrotten.

- Ja, fast vår utmaning just nu är faktiskt att stå tillbaka lite för andra investeringar som inte är lika sexiga, såsom dragningar av avloppsledningar och annat praktiskt som måste fungera när Luleå växer och förtätas.

Vad är då största utmaningen för idrotten i Luleå?

- De två största utmaningarna är dels att ta ett grepp om tidig specialisering – forskning visar att många barn och ungdomar tröttnar och slutar om de specialiserar sig på en idrott för tidigt – dels att få alla idrotter att samverka om tider i hallar och på planer. Att inte bara se till just sina behov, utan tänka lite mer på helheten.

Hur kan då en kommunens tjänstemän och politiker hjälpa till?

- Vi kan ta initiativ till att bjuda in till samverkan mellan föreningarna på olika sätt. Att gå in och styra i enskilda föreningar får vi inte göra, och att med olika politiska och ekonomiska medel styra föreningarnas verksamhet känns inte heller som den bästa vägen, även om det är fullt möjligt.

Träffpunkt Idrott kan också hjälpa till att vara en initiativtagare och katalysator, enligt Helén Wiklund Wårell.

- Nu är jag visserligen lite part i målet eftersom jag sitter med i programgruppen, men jag har varit tillräckligt många gånger på Träffpunkt Idrott som vanlig besökare i min roll som fritidschef för att kunna säga att den mässan fyller sin funktion väl: att samla lokala samt centrala politiker och tjänstemän för att diskutera frågorna kring idrotten i kommunerna – och på övergripande nivå. 

- Jag tror på att tematisera seminariedelen, så att alla har klart för sig vad som erbjuds dag för dag. 

Kraftfull kombo

Nytt för kommande mässa är att Träffpunkt Idrotts sista dag också är första dagen på TUR-mässan, turistbranschens årliga samling på Svenska Mässan i Göteborg. Helén Wiklund Wårell är övertygad att det blir en kraftfull kombo:

- Jag tror det blir både givande och lyckat att knyta samman idrotten och besöksnäringen. Det kommer att göra Träffpunkt Idrott ännu mer intressant!

Här hittar du mer info om Träffpunkt idrott