Idrottsvärlden tvingas pruta

En ny tv-kanal för sportintresserade presenteras, fotbollens stjärnor ska också bli filmens stjärnor, Svennis Eriksson kan inte hålla fast vid sina ersättningskrav, utväxlandet av tjänster och exponering gäller i Royal Legaue, Trelleborg AB mer än halverar sponsorinsatsen i Trelleborgs FF, paketlösningen blev Svt:s och TV4:s lycka, konsten att sälja en spelare via aktier, Liverpoools misslyckade personalpolitik, även Manchester United måste sänka spelarlönerna, Björn Wirdheim kanske mister sin FI-plats, hon skänker tio kronor för varje birdie och landets främsta cykelstall måste läggas ned. Det är dagens notisblock från Idrottens Affärer.
En ny sportkanal
Eurosport växer. En ny sportkanal introduceras i Sverige från den 10 januari. Eurosport II ska erbjuda flera smala sporter och större nyhetsutbud.
Vid stora sportevenemang och ett stort utbud kan Eurosport sända dubbelt och dessutom vill kanalen ge större utrymme för actionsporter.
- Eurosport har många rättigheter som vi inte kan visa fullt ut av utrymmesskäl. Exempelvis skulle vi kunna visa direkt från sporter som nu bara ryms som sammandrag. Det är där Eurosport 2 kommer in, säger Märta Rydbeck, vd för Eurosort i Sverige.
 

Stjärnor i huvudrollerna
Manuset är klart – det handlar om en fattig fotbollsspelare som får chansen i engelska fotbollsklubben Newcastle United. Men skådespelarna är inte särskilt fattiga eller okända.
David Beckham, Zinedine Zidane och Raul har sagt ja till tre filmer som totalt beräknas kosta 700 miljoner kronor. 


Svennis tvingas pruta
Aqua Terrena, buteljvattenföretaget, som hade Svennis Eriksson som affischnamn går inte i konkurs. Inte Svennis heller för den delen, men däremot får han räkna med ett sämre kontrakt med företaget i fortsättningen.
Konkurshotet är borta sedan några personer har investerat fem mijoner kronor i bolaget. Men nu ska Aqua Terrena rekonstrueras och det innebär att konstaderna måste minska. Sven-Göran "Svennis" Erikssons avtal ger honom 1,5 miljoner per år under tio år, en kostnad som måste reduceras.


Många barteravtal
Slutligen fick ändå Royal League ihop sina sponsorer. Men det var bara möjligt tack vare en prissänkning. Då klev SAS, DHL och Statoil in och därtill uppnådedes barteravtal med Verdens Gang i Norge, Aftonbladet i Sverige samt danska Extrabladet.
TV-rättigheterna finns hos TV Norge, Kanal 5 i Sverige och Danmark samt Canal Digital och därmed har ett visst ekonomiskt fundament skapats.
SAS ska transportera lagen, media och sponsorer och står för inkvarteringen på sina Radisson-hotell. Statoil  har tiodigare koncentrerat sin sponsring till Norge, men vill nu göra något med skandinavisk dimension.
DHL tar ansvar för att egna och sponsorkollegornas skyltar transporteras säkert mellan matcherna.


Storföretaget backar
Trelleborgs FF har haft stort hjälp av industriföretaget Trelleborg under etableringen i fotbollsleliten. Men nu minsk sponsorstödet avsevärt och TFF står därmed utan huvudsponsor.
Från 1,5 miljoner till 500 000 kronor, det är ett svårt avbräck för klubben. Årets sponsorbudget blev sju miljoner mycket tack vare företaget.
- Vi anade att stödet skulle minska, men inte med hur mycket, säger TFF-ordföranden Per-Anders Abrahamsson.
Personalnedskärningar och klubbens förlorade allsvenska status är skälen till att Trelleborgs AB har tagit beslutet. 
 

Paketlösning sänkte priset
När konkurrensen saknade blev också priset lägre. Nu avslöjas turerna bakom tv-rättigheterna till fotbolls-VM i Tyskland 2006.
90 miljoner kronor betalar SVT och TV4 tillsammans för att sända 32 matcher. Kan tyckas dyrt, och det är högre pris än vid senaste VM, men utebliven konkurrens innebar att kanalerna slapp gräva ännu djupare i plånbkone.
Säljaren Infront vill ha en omgående uppgörelse som innebar att VM skulle sändas i såväl Sverige, Norge, Danmark som Finland. Den helhetslösningen innebar att Viasat och Kanal 5:s ägare SBS försvann av banan. 260 miljoner betalar totalt de nordiska tv-bolagen för VM.
 
 
Aktieförsäljning på spelaren
För att finansiera övergångssumman säljs spelaren i aktier á 10 000 danska kronor (12 000 svenska kronor). Det är Århus GF:s modell för att få behålla den svenske fotbollsspelaren Tobias Grahn som har gjort succe i danska ligan sedan han kom från malmö Ff mitt under säsongen.
- Vi har fått ihop ungefär hälften av de pengar vi behöver genom att kontrolla intresset. Så det finns chans att det löser sig, sade Frank Heskjaer till den danska tidningen Århus Stiftstidende.
I Malmö FF kom Tobias Grahn och tränaren Tom Prahl inte särskilt bra överens. Bättre går det med Sören Åkeby i Århus.


Dyrbara permitteringar
Liverpool tvingas acceptera ett underskott om 290 miljoner kronor för det senaste räkenskapsåret. Den engelska Premier League-klubben har framför allt misslyckats i personalrekryteringen.
Nära 145 miljoner kostade det att lösa ut den franke tränaren Gerard Houllier och hans medarbetare Phil Thompson, Joe Corrigan och Christian Damiano.
- Förlusten beror i huvudsak på två faktorer. Uteblivna intäkter från Champions League och förändringar i lagledningen, bekräftar vd:n Rick Parry.


United sänker spelarlönerna
Mera Premier Legaue – Manchester United, världens rikaste fotbollsklubbtvingas nu också se över spelarlönerna. Som i de flesta idrotter blir det tal om prestationsbaserade ersättningar.
Spelarna ska erbjudas kontrakt med 25 procent lägre grundlön, men i gengäld desto mera pengar vid framgångar för United.
Spelarna gillar inte förslaget. Ryan Giggs har sagt nej vid en första diskussion och risken är att flera spelare följer hans exempel.


Wirdheim riskerar sparken
Energidrycksjätten Red Bull tar över formel 1-stallet Jaguar från Ford. Det gynnar inte Björn Wirdheim, svensken som har varit en stallets förare i år.
- Möjligen kan Björn erbjudas en testförarplats och det får vi överväga. Plan B är att hitta ett bättre F1-stall att vara testförare i och plan C är Champ Car i USA, säger hans pappa och tillika manager, Örnulf Wirdheim till Aftonbladet.


Tio kronor för en birdie
Cecilia Eklundh förlorade sin mamma i bröstcancer. Det har fått henne att engagera sig i forskningen och vården runt cancer. I dag skänker Cecilia tio kronor för varje birdie och hon önskar att flera golfare kan följe hennes exempel.
- På det här viset kan jag göra något för att hedra mamma och hjälpa andra som har drabbats, säger den 26-åriga svenskan som spelar på Europatouren, men har siktet inställt mot USA-touren.
Cecilia uppmanar flera golfspelare att hjälpa till. Själv tänker hon hålla sitt löfte till mamma om att han göra allt för att nå spel i USA. Och med större framgångar kan hondra bidra ytterligare till cancerforskningen.


Främsta stallet läggs ned
Sveriges mest framgångsrika cykelstall de senaste åren, Team Bianchi Scandinavia, läggs ner. Årets åkare tvingas att jaga sponsorer på egen hand och se sig om efter nya lag att köra i.
Möjligen bir det ett Team Bianchi Scandinavia för några yngre åkare, men enligt stallchefen och förre stjärnan Tommy Prim finns det många frågetecken.
Han tror att huvudsponsorn Cycleurope även i fortsättningen satsar på ett lag.
- Det handlar om marknadsföring och jag tror att ett team ger företaget både goodwill och mervärde, och att det på sikt lönar sig även om det inte syns i antal sålda cyklar, säger Prim.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.