Masters måste byta vd

Ny sportchef på Solvalla, VM-lopp för formel I i Sydafrika, världens största golfhall har byggts i Oslo, Föreningssparbanken växer som skidsponsor, Chippen Wilhelmsson blir affischnamn för Adidas, Sverige får en båt i Volvo Ocean Race, Vijay Singh slår penningrekord och Scandinavian Masters jagar ny vd - se där ett antal nyheter inom sportens kommersiella värld.
Tar över på Solvalla
Hans G Lindskog blir sportchef på Solvalla. Han ersätter Robert Karlsson, som vid årsskiftet tar steget till vd-postenvd.
Lindskog är ett känt travansikte som under de senaste tio åren arbetat som programledare och referent i TV4. han har också en bakgrund som sportchef på Jägersro i Malmö itolv år.
- Trav är fantastiskt roligt. Att jag får chansen som sportchef på Solvalla, tveklöst en av världens bästa travbanor, ser jag som ett hedersuppdrag. Det skall helt enkelt bli jättekul, säger Hans G Lindskog i ett pressmeddelande.


Ecclestone ger löfte
Formel 1-basen Bernie Ecclestone lovar Sydafrika ett VM-lopp i formel I inom de närmaste tre åren. Därmed kan planerna på ett banbygge fortskrida.  
- Kapstaden blir bra för alla parter – formel 1, Sydafrika och själva staden – och planerna är redan långt framskridna. Jag har förstått att regeringen kanske också blir involverad. Det hjälper oss att förlägga ett Grand Prix där inom en femårsperiod, sa Ecclestone i en intervju i den sydafrikanska dagstidningen Die Burger..
Inom tre år blir ett FI-lopp verklighet i Sydafrika. Enligt planerna ska en ny bana byggas nära Kapstadens flygplats till en beräknad kostnad på 400 miljoner rand, cirka 465 miljoner kronor.
Senast Sydafrika hade ett formel 1-lopp var på Kyalamibanan nära Johannesburg 1993.


Banken gillar skidor
Längdlandslaget ska sponsras av FöreningsSparbanken. Parterna har enats om ett nytt samarbetsavtal.
Claes Fagerström, sponsringsansvarig på FöreningsSparbanken, vill betona konsekvensen i bankens sponsorarbete - det är skidor som gäller:
- Vårt nya engagemang på längdlandslaget är en fortsättning på vårt fleråriga samarbete med Vasaloppet och i Barnens Vasalopp. Nu omfattar vårt projekt både, ungdom, bredd och elit och vi når hela svenska folket med denna satsning.


Största golfhallen
Världens största inomhus golfanläggning, Fornebu Indoor Golf Center, har invigts. Golfanläggningen är inrymd i en av de gamla flyghangarerna på Oslos nerlagda flygplats Fornebu.


Spelat in tio miljoner dollar
Golfproffset och världsettan Vijay Singh uppnådde nytt pengarekord när han vann USA-tourtävlingen i Palm Harbor där Jesper Parnevik tog en delad andraplats.
Singh slår det ena rekordet efter det andra. Segern i USA-tourtävlingen i Palm Harbor innebär att han har tjänat över 10 miljoner dollar i prispengar. 


"Chippen" uppmärksammad
Fotbollslandslagets Christian "Chippen" Wilhelmsson skrivet ett unikt kontrakt med Adidas och tjänar ett hemligt antal miljoner kronor de närmaste åren. "Chippen", som i dag är proffs i belgiska Anderlecht, är vald att ingå i en ungdomlig marknadsföringskampanj.
Tillsammans med spelare som Juventus Alessandro Del Piero och Chelseas Hernan Crespo ingår "Chippen" i Adidas F50-stall ska han marknadsföra en ny serie skomodeller.
- Jag får skor, kläder och mycket pengar, säger en glad Christian.
 

Segelprojekt för 100 miljoner kronor
Veteranerna Richard Brisius och Johan Salén har gjort det. De har hittat projektpengar om 100 miljoner kronor och därmed står det klart att det blir en svensk båt i Volvo Ocean Race 2005.
Företaget Atlant Ocean Racing, som ägs av just Richard Brisius och Johan Salén, bygger just nu båten i södra England.
I övrigt omges projektet av mycket hemlighetsmakeri. Sponsorn är ännu okänd och ska presenteras vid ett senare tillfälle. Senast Sverige deltog i Volvo Ocean Race var 2000 när Assa Abloy hade en båt i havskappseglingen.I Spanien nästa höst sker starten för den kommande tävlingen. Hittills är sex båtar anmälda.


Nu skiljs de åt
Beth Engblom och Scandinavian Masters går skilda vägar. Hon har arbetat med golftävlingen i 16 år, men nu skiljs parterna åt.
- Jag har levt intensivt med tävlingen så många år. Jag känner att jag vill prova något nytt och att det är rätt att ta detta steg just nu, säger Beth Engblom som lämnar sin post under våren 2005, i ett uttalande.
Förbundet hara inlett jakten på en ersättare. I juli spelas den 15:e upplagan av Scandinavian Masters.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.