Gigantiska sponsoravtal

Flödet av nyheter inom idrottens värld är obegränsat. IA har samlat ett antal meddelanden från Sverige och från världen. Affärer, sponsring, nya avtal, tvister, skulder – här kan du uppdatera dig.
Redhawks kräver pengar
Tvisten mellan hockeyklubben Malmö Redhawks och analys- och fondkommissionsbolaget Proverum och dess vd Jozo Palac går nu vidare till rätten. Klubben stämmer företaget på tre miljoner kronor för uteblivna sponsor- och reklampengar.
Palac och Mif:s ordförande Percy Nilsson var, enligt klubbens stämningsansökan, muntligen överens våren 2004 om ett sponsoravtal. Vid den skriftliga uppgörelsen blev Proverums systerföretag Pacific Continental Rådgivning AB en ansvarig part.
Men de utlovade tre miljonerna betalades aldrig ut till klubben. I höstas tog Redhawks beslutet att stämma Pacific. Bolaget bestred kravet och menade att Jozo Palac inte var behörig firmatecknare.
Det har nu fått Redhwks att agera ytterligare och ställa krav bland annat direkt mot Palac.


Nybildad hockey i AIK
Hockey i AIK utövas numera i AIK Ishockeyförening. Klubben har flyttat all ishockeyverksamhet och Svenska Ishockeyförbundet har godkänt AIK:s agerande. 
Konsekvensen är att i alla serier där AIK deltar, med tillhörande spelrätter, flyttas från AIK Hockey AB till AIK IF.
Det  betyder att AIK IF bedöms av Allsvenskan nämnden den 30 april 2005 om laget kvalificerar sig för spel i Allsvenskan säsongen 2005/2006.
- Det är skönt för båda parter att vi nu kan sätta punkt för den här frågan. All ishockeyverksamhet har flyttats till AIK IF, allt i enlighet med AIK:s önskemål, säger Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund.
- Inom AIK är vi mycket glada åt att frågan är slutligen löst. Det ger oss arbetsro och möjlighet att lägga all kraft på att utveckla vår ishockey, säger AIK:s styrelseordförande Klas Gustafsson.


Spelbutiker stängs av
Tre spelbutiker blir avstängda av Svenska Spel Skälet är att de har slarvat med ålderskontrollen av spelande kunder. Det är första gången som företaget vidtar sådana åtgärder.
Avstängningen gäller under fyra veckor, men tjänar som en uppmaning till andra ombud att vara vaksamma på spelarnas ålder. Butikerna ska alltid begära att få se legitimation vid spel med 18-årsgräns. Svenska spel har genomfört cirka 500 stickprov av ombud under det senaste åren. Om ombudet slarvar vid ytterligare tre uppföljande kontroller sägs de upp av Svenska spel.
- Jag vill poängtera att de allra flesta av våra ombud är mycket noggranna med att kontrollera legitimation. Men det är mycket viktigt för oss att fortsätta jobba för att eliminera allt minderårigt spelande", skriver Svenska spels informationschef Claes Tellman i ett pressmeddelande.


Svenska Spel till Gotland?
Svenska Spel utökar på Gotland! Det är en konsekvens när regeringen föreslår en omlokalisering av statliga företag för att kompensera regioner som drabbats hårt av nedskärningar av försvaret.
I så fall skapas 200 nya jobb vid Svenska Spels kontor i Visby. Dagens huvudkontor finns i Sundbyberg där marknadsavdelningen har en stor och betydande roll. Svenska Spel är en av Sveriges i särklass största annonsörer. 
- Utredaren säger att jobben (på Gotland) till övervägande del ska skapas via nysatsningar. Vi ska förlägga nya satsningar för att möta konkurrensen från utländska spelbolag till Gotland. Det är inget nytt för oss, vi gör det kontinuerligt, vi statade till exempel vårt internetprojekt i Visby, säger Mathias Hedlund, chef för affärsstrategier.


- Behåll spelmonopolet
Svenska vill behålla spelmonopolet. Det framkommer i en Sifo-undersökning som är beställt av spelbolaget Unibet har beställt.
Unibet tittar mera på det faktum att dryft hälften av svenskarna tror att spelmonopolet är borta inom fem år. Men det är alltså 43 procent som värnar om dagens villkor.
Det är en majoritet av yngre som spelar hos de privata bolagen, mycket beroende på att vanan vid internet finns i just den ålderskategorin.


Svensk Golf anmäld
Tommy Jeppsson, chefredaktör på ärkekonkurrenten Golf Digest tycker att anmälan när nu.Svensk Golf är föremål för utredning vid Konkurrensverket
Det är en privatperson som har anmält Svenska Golfförbundet, SGF, för att dominera marknaden för golftidningar i Sverige med sin tidning Svensk Golf.
Personen skriveri anmälan till Konkurrensverket, KKV, att "som medlem i SGF har jag ingen möjlighet att välja bort tidningen mot lägre kostnad. Prenumerationsavgiften ingår som en obligatorisk del av medlemsavgiften".
Anmälan fick dock ingen prövning hos KKV: "Enligt Konkurrensverkets bedömning finns inte tillräckliga skäl för att med stöd av konkurrenslagen eller i övrigt från konkurrenssynpunkt granska de förhållanden som du tar upp", meddelar verket i ett brev till anmälaren.
- Eftersom du i Sverige inte kan börja spela golf utan att du tvingas att ta emot tidningen Svensk Golf. Medlemmarna har aldrig begärt att få tidningen. Och du kan inte säga upp den, det går inte, säger Tommy Jeppson.
Han betonar att Golf Digest inte har någon del i anmälan till Konkurrensverket.


Hon skänkte bort Porschen
Ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova skänker 50 000 dollar (cirka 348 000 kronor) till offren för gisslandramat i Beslan i fjol. Pengarna kommer från en auktion dit Sjarapova hade skänkt den Porsche som hon vann vid tennisens slutspel förra året.
Sjarapova engagerar sig i det gisslandrama där fler än 300 personer, hälften av dessa barn, dog. 1 300 personer tillfångatogs i en skola i ryska Nordossetien. Nör skolan stormades efter drygt två dygn lbev det en blodig upplösning.


Sms stärker klubbkassan
Luleå Hockey hoppas att en sms-lösning kan vara framtidens melodi.
Tanken är att Luleås hockeyfans ska rösta fram lagets bästa spelare under matcherna - och samtidigt sponsra laget. Det här blir möjligt via en sms-lösning från IT-konsultföretaget Sogeti, som ska sponsra Luleå genom att själva skapa tekniken.
Åskådare som följer Luleås hemmamacher på plats eller framför tv:n ska rösta fram matchens lirare via sms. Av sms-kostnaden på tio kronor går cirka sex kronor till Luleå Hockey.
Vid avslutad omröstning dras en slumpmässigt utvald vinnare bland de röstande, som sedan vinner ett pris. Resultatet av omröstningen annonseras i arenan och på www.luleahockey.se.


Stålbad i Guif
Klassiska handbollsklubben Guif räddas undan konkurs. Stjärnorna flyttar, men konsekvensen blir att Guif klarar sig undan konkurs.
På bara de första veckorna efter att hotet hade framkommit säkrades 2,9 miljoner kronor.
– Det är ingen tvekan om att vi räddar föreningen, säger nye ordföranden Anders Krafft.
Farhågnra talade om 4,2 miljoner kronor i skuld i april. Efter ett tufft stålbad, där hela ledningen är ny, kanslipersonal sagts upp, sportchefen sparkats och spelarkontrakten förhandlats om sjönk motsvarande summa till 2,4 miljoner kronor. Därtill har föreningen fått in ytterligare 475000 kronor och alltså säkrat 2,9 miljoner kronor.
- Förhoppningen är att Guif ska vara skuldfritt i maj, enligt framtidsgruppens ordförande Jan Fredriksson.


Ishallbolag i gungning
Ishallsbolaget i Umeå, Skycom Arena, är i ekonomisk kris. Ett omfattande sparpaket är enda vägen till överlevnad.
- Det här går inte längre. Vi har hamnat i en ond cirkel där vi blivit lika beroende av Björklöven och Tegs ekonomier som föreningarna själva, säger Gösta Johansson, ordförande i Skycom Arena.
, som förklaring till ett krismöte tidigare i veckan.   
Skycom Arena är skyldigt Umeå Energi cirka 2 miljoner. Samtidigt finns fordringar om ca 1,1 miljoner på Björklöven samt 200 000 i Teg.
Men föreningarna har det lika besvärligt med sin ekonomi och vill avvakta i det längsta.
Skycom Arenas problem är att en kapitalskuld om 37 miljoner kronor återstår sedan ombyggnaden. När utgifterna för försäkringar och energi har ökat med 50 procent räcker inte riktigt inkomsterna.
– Vi vill ha anstånd och en avbetalningsplan så att vi kan komma ekonomiskt på fötter. Annars går inte det här, konstaterar Gösta Johansson.


Oförändrad tv-sponsring
Oförändrade regler ska gälla för sponsring inom SVT. Så löd rekommendationen från kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst. Utredningen har lämnat sitt betänkande till utbildnings- och kulturministern och anser att i direkt sponsring (”skyltar i rutan”) samma principer ska råda även i framtiden.
Vidare framförs synpunkter om att vid indirekt sponsring ska kontrakt och avtal vara öppna för insyn, inte strida mot public service-uppdraget samt att publiken ska informeras om den sponsring som förekommit.


Ökad konkurrensen i Sverige
Rättighetsjätten Infront Sports & Media vill öppna kontor i Sverige. Planerna är långt gångna och ett köp av sponsorföretaget Swedevent, som bland annat arbetar med elitserien, innebar en snabb etablering.
Anders Lilius blir VD i Sverige och kommer närmast från jobbet som vice vd i hotellkoncernen Scandic.
I bakgrunden finns Infront som äger rättigheterna till fotbolls- och ishockey-VM. Företaget är grundat av bland annat Robert Louis-Dreyfuss, tidigare vd på Adidas och VD för reklamkoncernen Saatchi&Saatchi


Sponsoravtalet förlängs
Svenska Handikappidrottsförbundet  och Folksam blir partners även i fortsättningen. De har enats om en förlängning av samarbetet som löper ytterligare fyra år.
Folksam blir huvudsponsor vilket innebär att företaget också finns med vid Paralympics, simning, Svenska ungdomsspelen och ett rekryteringsprojekt.
- I den positiva vind som blåser efter våra framgångar i Aten känns det både tryggt och roligt att Folksam även i fortsättningen valt att stötta och också fördjupa vårt samarbete, säger Stig Carlsson, generalsekreterare för Svenska Handikappsförbundet, i en kommentar.


Kläd sig som Anja!
Anja Pärson skapar en egen mösskollektion. Det är klädföretaget New Wave Group som tecknar ett treårskontrakt med backdrottningen Anja Pärson. Hon ska själv utforma en kollektion mössor som ska tillverkas av New Wave Groups dotterbolag Seger. Mössorna ska börja säljas under hösten 2005.


Italiensk penningrullning
4,5 miljarder kronor – så stor var förlusten för fotbollsklubbarna i italienska ligan i fjol. Sämst i klassen är storklubben Inter med 882 miljoner i förlust medan Reggina Calcio visade ett plus på 45 miljoner.
Reggina Calcio från Calabrien hade lönekostnader i fjol på 135 miljoner kronor och gjorde en nettovinst på 45 miljoner kronor.
Stjärnspäckade Inter betalade ut drygt 1 miljard kronor och det var huvudskälet till ett minus om 882 miljoner i fjol. Det är tur att den kapitalstarka oljefamiljen Moratti kan täcka underskottet.
I Milan får Silvio Berlusconi se till att det finns täckning för förlorade 459 miljoner, men så har klubbens också ligans högsta lönekostnader. Spelarna och övrig personal kostar 1,5 miljarder kronor.
De tre börsnoterade klubbarna Lazio, Roma och Juventus har det inte lätt. Lazios underskott var i fjol 774 Mkr, Romas 603 Mkr och Juventus 166 Mkr.
För mycket pengar och för mycket minus – nu ingriper åklagarmyndigheterna i hela Italien. På flera orter pågår undersökningar.


Ullevi byter skepnad
Ur led är tiden. Ullevi fylls med snö samtidigt som planen underifrån värms plastmattan.
Onsdagen den 16 mars arrangeras finalen i världscupen för skidsprinten på Ullevi. Därpå dröjer det inte många dagar innan den allsvenska fotbollspremiären ska spelas.
Snömaskinerna jobbar hårt och arrangörerna försäkrar att de kan ordna snö och vinter.
- Vi har sprutat snö i flera dagar och håller på tills vi har motsvarande 30 till 45 centimeter snö till hela banan, säger Sune Johansson från OK Landehof, till Göteborgs-Posten.
Konstsnö samlas och placeras under en beskyddande presenning och lagras där fram till dagarna innan tävling. Då fraktas snön ut till en slingan på Ullevi och totalt byggs ett skidspår om 500 meter.
Tävlingen i Göteborg är historisk. Det är första gången en världscuptävling på sprint arrangeras på en arena av den här typen, men det är faktiskt inte premiär för skidtävling på Ullevi. Den skedde 1996 då IK Stern arrangerade Stjänrloppet med inbjudna åkare ur den svenska eliten.
Ekonomin bygger på 5 000 åskådare, men förhandsintresset pekar på snarare 20 000.
.

Gigantiskt sponsoravtal i Kina
OS i Peking betraktar många internationella företag som en chans att ta sig in på marknaden. Kineserna har en kalkyl om  inte mindre än sju miljarder kronor i sponsorintäkter.
Aldrig tidigare har ett olympiskt spel kunnat  göra kalkyler på så stora reklamintäkter. Allt talar för en rekordsumma vid de olympiska spelen i Kina 2008.
600 miljoner dollar, cirka 4 miljarder kronor kommer från de sex största sponsorerna, bland andra Volkswagen, Bank of China och China Mobile.
– Vi når utan tvekan en miljard dollar och Peking-OS slår alla tidigare rekord, säger Gerhard Heiberg, ordförande för IOK:s marknadsföringskommitté, till Financial Times.
 

Åre Ab sponsrar alpina VM
Under alpina VM i Bormio har ni kanske noterat att Åre-VM är en framträdande sponsor
Samarbetet mellan alpina landslaget och Åre 2007 AB, som ansvarar för alpina VM i Åre 2007, fördjupas. Det nya avtalet löper över VM, och innebär att företaget finns med som sponsor på åkarnas kläder sedan årsskiftet.
- Detta är ett steg i den långsikta satsningen på svenska alpina åkare med möjlighet att ta medalj 2007. Våra första två verksamhetsår satsade vi på åkare utanför landslaget för att ge dem extra resurser till tävling och träning. Nu tar vi nästa steg och skaffar oss de bästa ambassadörerna vi kan få, säger Lasse Lindqvist, vd för Åre 2007 AB som ägs av Svenska Skidförbundet, Skistar AB och Åreföretagarna. Totalt satsar man nu 6,5 miljoner på de svenska åkarna.


Massor av grejer till Hammarby
Ett rekordavtal, men till största delen bestående av utrustning och inte pengar. Hammarby Fotboll har bytt materialleverantör, eller så kallad Technical Sponsor och tecknat ett femårigt avtal med italienska varumärket Kappa.
Samarbetet beräknas vara värt 25 miljoner kronor för ”Bajen” utan att det framkommer om det gäller netto- eller bruttobelopp för varorna. Avtalet är signerat av två parter förutom Hammarby - dels Kappas ägare, BasicNet, och dels Kappas licenstagare i Norden, danskbaserade Primetime Denmark AS. Primetime ska i inledningsskedet ge Hammarby support till klubbens fotbolls- och merchandiseverksamhet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.