Svenska Spel belönar klubbar

Nio klubbar belönas
Nio fotbollsföreningar belönas av Svenska Spel för sina samhällsprojekt. Landskrona BoIS, Helsingborgs IF, Bodens BK, Örebro SK, BK Häcken, GAIS, Västerås SK, IFK Göteborg och AIK uppmuntras till ytterligare ansträngningar.
- Klubbars jobb med integration och olika ungdomsprojekt är till exempel några bitar som vi tittar på, berättar Mats Engqvist på Svensk Elitfotboll (SEF) som sitter med i juryn tillsammans med Gunilla Axén, SvFF, och Erik Kotschack och Johan Lindvall från Svenska Spel.
De här föreningsprojekten får Svenska Spels Samhällspris 2005:
AIK, "Vi spelar ihop", 100 000 kr
Helsingborgs IF, "Synskadade åskådare", 50 000 kr
Bodens BK, "Team 49", 50 000 kr
Örebro SK, "ÖSK Skolprojekt", 50 000 kr
BK Häcken, "RUN", 50 000 kr
GAIS, "JALLA, JALLA", 50 000 kr
GAIS, "GAIS i skolan", 50.000 kr
Landskrona BoIS, "BoIS i centrum", 50 000 kr
Västerås SK, "St Ilians Skola", 25 000 kr
IFK Göteborg, "Energikicken", 25 000 kr


Thomas rikligt belönad
Thomas Johansson är ändå på plats vid tennisens Masters-slutspel i Shanghai. Men det är inte undra på eftersom han får 400 000 kronor för att bara infinna sig då så många spelare tvingats lämna återbud.
Han behöver inte ens spela. Är det nödvändigt blir Thomas Johansson garanterad ytterligare 370 000 kronor.
På köpet får han se en förnämlig arena. Stadion med plats för 15 000 åskådare har byggts för denna tävling där världens åtta bästa spelare kämpar om nära 30 miljoner kronor i prispengar.
Kineserna har försäkrat sig om Masters Cup de närmaste tre år i den jättelika arenan i staden Qi Zhong. Stadion liknar Kinas nationalblomma, Paeonia suffruticosa.
Tennisintresset överträffar alla förväntningar. Biljetterna är slutsålda till de flesta tävlingsdagarna. kvar.


Juventus mediataktik
Juventus klubbdirektör Luciano Moggi kunde på styrelsemötet dölja ett ekonomiskt mycket svagt år. Men han ville dölja kassaresultatet och mörkade sanningen med att läcka nyheten om att Zlatan Ibrahimovic hade undertecknat ett nytt kontrakt.
Det genombrottet i förhandlingarna dolde sanningen, dvs att Juventus gjorde en förlust på 124 miljoner kronor. De här uppgifterna fick Aftonbladet från källor i Turin. Zlatans agent, Mino Raiola, bekräftar osanningen om kontraktet:
- Vi väntar fortfarande på ett anbud från Juventus, säger Mino Raiola.


Svenska Spel lurades
Flera personer upptäckte att SVT:s sändning från matchen Tre Kronor-Finland i Karjala Cup var fördröjd med ett par minuter och kunde därför göra insatser på Oddset.
- Vi levde i tron att det gick direkt. Det gav våra kunder möjlighet att spela på rätt målskytt under två, kanske tre minuter, säger oddssättaren Johan Elevant till SVT Sport.
De personer som satsade pengar via internet på att Finland skulle göra första målet får 1,65 gånger pengarna.
- Vi kommer att betala ut pengarna, bekräftar Elevant.


Ny sponsor för Real Madrid
Mobiltelefonföretaget BenQ Mobile blir ny huvudsponsor för spanska storklubben Real Madrid. Från och med nästa sommar är det BenQ Mobile som ska synas på de vita tröjorna. Ett fyraårigt avtal har tecknats, vilket inbringar Real Madrid i storleksordningen 820 miljoner kr.
Taiwaneserna ruskade om mobilmarknaden när de köpte Siemens mobildivision. Nu förvissar sig Benq om en framträdande exponering när företaget blir Reals huvudsponsor de kommande fem åren. 


Författarsuccé för Töfting
Stig Töfting, den hårdföre dansken, som under året spelat för BK Häcken i Allsvenskan har återvänt till Danmark som fotbollsspelare och - författare! Hans självbiografi "No Regrets" har just kommit ut på bokdiskarna och är på väg att bli en riktig försäljnings- och intäktssuccé.
På de första elva dagarna har boken sålts i 10 000 ex, vilket var det totala försäljningsmålet. En ny upplaga om 10 000 ex har nu tryckts. När Danmarks fotbollsikon nr ett, Michael Laudrup, gav ut sin självbiografi "Ambassadören" sålde den totalt drygt 30 000 exemplar. Det tog då flera månader att sälja de första 10.000 exen.
"No Regrets" kostar i bokhandeln 299 danska kr. Förlaget Peopls´sPress vill inte uppge hur stor förtjänsten är för Töfting, men enligt danska BT har han omkring 20 procent av försäljningsintäkterna. Detta betyder att Töfting redan tjänat ungefär 680 000 kr, vilket, enligt B.T., är ungefär lika mycket som han får för att under ett år spela för sin nya klubb Randers FC.


Hockeysatsning i ny kanal
Niklas Wikegård blir programledare i FANTV. Den tidigare tränaren och nuvarande SVT-experten ska leda en hockeysatsning i ett eget program, som sänds varje fredag.
Med början i november ska Niklas Wikegård tillsammans med gästande domare, spelare, agenter, fans och experter, att analysera händelser ur alla tänkbara vinklar.
Niklas får ett eget program en timme varje fredag, där reportagen hämtas från såväl Elitserien som Allsvenskan. Det här jobbet hindrar inte Wikegård att behålla sysslan hos SVT.
- Jag får förmånen att köra ett djupgående hockeyprogram som riktar sig till dem som är verkligt intresserade av detaljer i spelet och hur svensk hockey spelas. Vi kommer inte att snåla på några åsikter direkt, säger Niklas Wikegård.


Stadium troget IFK Norrköping
Anrika IFK Norrköpings jakt på fotbollsallsvenskan fortsätter. Inte nog med 18 miljoner från finansmannen Fredrik Lundbergs bolag, nu skriver IFK ett femårsavtal med en viktig nyckelspelare inför nästa säsong: Stadium. 
- IFK är naturligtvis viktigt för oss lokalt. Fotbollen betyder otroligt mycket för folket här i staden och sedan är IFK också en stor klubb nationellt, säger Marcus Wibergh, Teamsales Coach på Stadium.
Michael Andersson, IFK Norrköpings klubbdirektör, tycker att det nya samarbetsavtalet sänder härliga signaler rakt in i IFKs klubbhus vid Idrottsparken:
- Det är oerhört positivt att Stadium vill fortsätta satsa på IFK, det känns verkligen att företaget vill att vi lyckas ta oss tillbaka. Klart vi vill bjuda tillbaka sportsligt när näringslivet ställer upp på det här sättet, säger han.


Mamma Mia hotar friidrotts-VM
Polisutredningen efter Telias Mamma Mia-kalas kan slå tillbaka mot sponsringsbranschen. Stora evenemang hotas, anser Sponsrings- och eventföreningen. 
Mamma Mia-fallet diskuteras i branschen och många berörs, köpare och säljare och inte minst konsulter inom sponsring. Alla frågar sig vad som gäller och undar vad mut- och bestickningsfrågan innebär. Är inte relationsskapande evenemang möjliga i framtiden?
Jessica Bjurström, vd på Sponsrings- och eventföreningen, känner medlemsföretagen oro för att deltagandet ska minska i relationsskapande evenemang. Och
- Om mottagarnas intresse för att delta i evenemang minskar, så minskar även incitamentet att sponsra exempelvis sport- och kulturaktiviteter.


Svenska Spel lockas av Bundesliga
Svenska Spel äger rättigheterna till tyska Bundesliga, men saknar en tv-kanal. Men räkna med flera matcher från Bundesligan i vinjter.
Utan Tipslördag och Tipsextra förra vintern sjönk omsättningen på stryktipset och Svenska Spel försökte i ett eget initiativ fylla ut med Bundesliga, men då flyttade flera av de svenska stjärnorna och det påverkade tittarintresset negativt.
- Vissa ligor är beroende av vilka svenskar som spelar i dem. Det är samma sak med den skotska ligan. Efter att Henrik Larsson och Magnus Hedman lämnade ligan sänds det inte mycket skotsk fotboll i svensk tv, säger Claes Tellman, kommunikationsdirektör på Svenska Spel.


ATG får tillbaka pengar
ATG får igenom sina krav och därmed tvingas byråpartnern Ogilvy betala tillbaka närmre två miljoner kronor. Ändå diskuterar ATG och Ogilvy ett framtida samarbete.
Efter avslöjandet om att Ogilvy har överfakturerat sina kunder, via för höga tryckpriser, har nu ATG fått igenom sina krav.
- Vi har fått tillbaka ett svar på de krav som vi har framfört utifrån vår granskning. Vi känner oss nöjda med responsen vi har fått från Ogilvys nya ledning. Men jag vill inte gå in på summan, säger ATGs marknadschef Kerstin Wallentin i tidningen Resumé.


Stefan Söderberg är tillbaka
Han gjorde en snöplig sorti efter flera års framträdande arbete i klubben. Men nu är Stefan Söderberg tillbaka som sportchef  i AIK.
61-åringen har ett kontrakt om fyra år med uppgift om att göra AIK till ett topplag i allsvenskan.
- Jag får mer respons i dag, om man säger så. Man är mer lyhörda. Men gjort är gjort, det finns ingen prestige, säger Söderberg om de senaste åren.
- Min målsättning var att vända på det hela. Hade vi inte gått upp så hade jag aldrig varit kvar i AIK.
”Nya AIK" består av många bra personer, enligt Söderberg. Ytterligare en person engageras nu i organisationen, nämligen Andreas Andersson, den förre landslagsspelaren, som ska utbilda sig under sportchefen.
- Nu vill jag bygga upp en stark trupp, ett kraftfullt lag. Under den här perioden måste vi vara med i toppen av allsvenskan. Champions League, Royal League genererar så mycket pengar.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.