Sista svenska skidtillverkaren såld

Den sista svenska skidtillverkaren får norsk huvudägare när norska Skigutane går in som huvudägare i Åreföretaget Extrem, som tillverkar snowboards och skidor.

 

Extrem har varit den enda stora svenska skidtillverkaren sedan Edsbyn lade ned sin skidtillverkning i slutet av 1990-talet.

Nu ska Extrems fabrik i Åre uppgraderas för att möta de nya kraven på produktutveckling och svensk produktion. Syftet med satsningen är att bli än mer konkurrenskraftig på hemmamarknaden, gå in på den norska marknaden samt att jobba upp volymerna hos Extrems importörer internationellt.

– Vi tror det här blir en fantastisk resa. Möjligheterna är stora och med Skigutane i ryggen kan vi förverkliga många idéer, säger Extrems VD Stefan Cederberg.

De båda företagen kom i kontakt med varandra för ett år sedan och har bland annat genomfört gemensamma utvecklingsprojekt för den norska skidtillverkaren Åsnes, som Skigutane förvärvade 2006. Skigutane har med stor framgång byggt upp starka varumärken som Bula och Kari Traa, med allt från underställ till goggles, hjälmar och skidkläder.  

Extrem började i ett garage på Frösön 1981. Stefan Cederberg och Patrik Söderlund bodde på samma gata och delade intresset för skidåkning. Som småpojkar utvecklade de egna snickeriprojekt, och när Stefan såg ett teve-reportage om surfare som surfade på snö vaknade experimentlustan. Ingen hade på den här tiden hört talas om en snowboard, men killarna körde igång och försökte efterlikna den fiskformade brädan från tv-reportaget.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.