Sista svenska skidtillverkaren såld

Den sista svenska skidtillverkaren får norsk huvudägare när norska Skigutane går in som huvudägare i Åreföretaget Extrem, som tillverkar snowboards och skidor.

 

Extrem har varit den enda stora svenska skidtillverkaren sedan Edsbyn lade ned sin skidtillverkning i slutet av 1990-talet.

Nu ska Extrems fabrik i Åre uppgraderas för att möta de nya kraven på produktutveckling och svensk produktion. Syftet med satsningen är att bli än mer konkurrenskraftig på hemmamarknaden, gå in på den norska marknaden samt att jobba upp volymerna hos Extrems importörer internationellt.

– Vi tror det här blir en fantastisk resa. Möjligheterna är stora och med Skigutane i ryggen kan vi förverkliga många idéer, säger Extrems VD Stefan Cederberg.

De båda företagen kom i kontakt med varandra för ett år sedan och har bland annat genomfört gemensamma utvecklingsprojekt för den norska skidtillverkaren Åsnes, som Skigutane förvärvade 2006. Skigutane har med stor framgång byggt upp starka varumärken som Bula och Kari Traa, med allt från underställ till goggles, hjälmar och skidkläder.  

Extrem började i ett garage på Frösön 1981. Stefan Cederberg och Patrik Söderlund bodde på samma gata och delade intresset för skidåkning. Som småpojkar utvecklade de egna snickeriprojekt, och när Stefan såg ett teve-reportage om surfare som surfade på snö vaknade experimentlustan. Ingen hade på den här tiden hört talas om en snowboard, men killarna körde igång och försökte efterlikna den fiskformade brädan från tv-reportaget.

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.