En kurs för elitidrottare

Vad ska jag göra när idrottskarriären är över? Detta är en brännande fråga för många elitidrottare. Därför startar Växjö universitet en kurs som heter Framtid nu! – Karriärövergång för idrottare.

Ansvarig för kursen är Carl-Axel Hageskog, f.d. Davis Cup-kapten och numera professor vid Växjö universitet. Med sin mångåriga erfarenhet från elitidrotten kan han medverka till att visa vägen för de idrottsmän som är på väg att övergå till en ”civil” karriär.
- I sitt dagliga arbete gäller det för de aktiva att bara se här och nu, men det kan vara klokt att vid sidan av tävlings- och träningsarenan tänka på karriären efter karriären, säger Carl-Axel Hageskog.
Målgruppen är den som i många år satsat seriöst på elitidrottande. Genom att studera teori, blandat med praktiska övningar erbjuder kursen deltagarna att sätta ord, och framför allt struktur, på sin kunskap. Något som leder till att man kan stå bättre rustad inför sin nya utmaning.
Kursen riktar sig till idrottare som ser början på sin nästa karriär. Målet är att erbjuda bra verktyg för en övergång från idrottande till ett arbete inom idrotts-, evenemangs- och hälsosektorn. Utbildningen sker som distanskurs, på kvartsfart, och tanken är att man också skall kunna gå kursen parallellt med ett nytt jobb.

 

Sedan Gösta Carlsson, en av golfsveriges mest älskade entreprenörer, gick bort 99 år gammal i slutet av 2018 har en strategisk översyn av verksamheten på Barsebäck Golf & Country Club genomförts. Nu kommer beskedet att anläggningen är till salu.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Marathongruppen har idag tillsammans med arrangörsföreningarna runt om i landet tvingats ta beslutet att ställa in Vårruset 2020 som skulle arrangerats den 27 april till 4 juni runt om i landet.

- Det är en sorglig stund men samtidigt är vi stolta över att alla de som anmält sig och arbetat för att försöka genomföra Vårruset, säger Daniel Almgren, vd  för Marathongruppen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.