Tenniskrock nästa sommar

Tennis på kollisionskurs, bästa sajten i fotbollsallsvenskan, Eurosport tar över Bundesligan, Bandyns satsar på nya hörnor, han blir ny Malmöambassadör, utställning vid Riksidrottsmuseet, hästfolket enas och idrottarna som längtar efter dåligt väder - se utbudet i notisfloran.

Tennis på kollisionskurs

Baltiska hallen i Malmö, 6–8 mars, blir arena när Sverige möter Israel i Davis cup. Det motsägelsefulla är att en seger innebär problem, eftersom nästa omgångar krockar med tennisturneringarna i Båstad.

– Malmö blir bra, vi har spelat där förr och det har fungerat väldigt bra, säger Henrik Odervall, tävlingsansvarig på Svenska tennisförbundet.

Helsingborg och Göteborg ville också arrangera Davis Cup. Går Sverige vidare uppstår chansen. Problemet är att den 10-12 juli spelas andra omgången och då är det som mest intensivt i Båstad med dubbla turneringar, dels Swedish Open och dels Nordic Light Open som nu flyttas från Stockholm för att erbjuda ett para veckor av högklassig tennis.

– Det är något vi måste fundera på hur vi ska lösa. Det är klart att tankarna fladdrar ju lite kring att kunna erbjuda publiken en "supervecka" med högklassig tennis i Båstad och Helsingborg (som ligger drygt fem mil ifrån varandra) samtidigt. Men det kanske inte är realistiskt, säger Odervall till TT.

Hammarbyfotboll.se bäst i Allsvenskan

Branschtidningen Internetworld konstaterar att Hammarby Fotbolls officiella webbplats, hammarbyfotboll.se, är bäst i Allsvenskan. Tidningen har tagit ett urval av allsvenska klubbars webbplatser och testat allt från innehåll till funktionalitet och teknik.

Hammarby Fotbolls officiella webbplats hammarbyfotboll.se får en nia i betyg på en tiogradig skala av branschtidningen Internetworld som har undersökt sex utvalda allsvenska webbplatser.

Tidningen hyllar nyhetstempot och de många olika infallsvinklarna på sajten, såsom Veckans Bajenrecept där Yvonne Werner som lagar mat åt a-laget delar med sig av matlagningstips. I recensionen lyfter också betygsättaren fram möjligheten för hammarbyare att skicka in foton på sig själva hur man visar upp Hammarby i världen.

Både funktionalitet och teknik granskas också och där håller också hammarbyfotboll.se den grönvita fanan högt. Såväl navigation som struktur får beröm och på teknikområdet är det framförallt tv-lösningen som lyfts fram.

Internetworld behandlar bara webbplatsen och har inte vägt in den mobila webbplatsen, mobil.hammarbyfotboll.se, där Bajen bl a är pionjärer med ett matchprogram anpassat för mobiltelefon. I veckan blev Hammarby också först med att erbjuda en Vista Gadget som användare kan ladda hem till sin dator.

Bandyn inför nya hörnregeln

Bandyfolket anstränger sig för att åskådarna ska uppskatta sporten ännu mer. Under Svenska Cupens slutspel i Västerås testades en nygammal hörnregel. Utvärderingen som de deltagande lagen inlämnat var övervägande positiv.

Svenska Bandyförbundets styrelse har beslutat att den nya hörnregeln ska gälla kommande bandyvinter. Regeln omfattar allt seriespel för både seniorer och ungdomar.

- Den nya hörnregeln innebär att publiken kommer att få se mer konstruktivt spel och färre tidsödande dubbel- och trippelhörnor, säger viceordföranden Karl-Erik Eckemark.

Förslaget innebär att ett lag inte kan få mer än en hörna i rad. Om skottet från det anfallande laget tar på en försvarare och ut över kortlinjen blir det ingen ny hörna, utan målvaktens boll.

Widding-Persson Malmöambassadör

Företagaren och tillika mannen bakom damfotbollslaghet LdB FC Malmö, Kent Widding-Persson, har blivit utsedd till Årets bästa Malmöambassadörer.

- Vi instiftade det här priset eftersom arbetet med att skapa positiv uppmärksamhet kring Malmö i allra högsta grad handlar om vad enskilda personer gör. Under ett antal år nu, har vi lyft fram de personer som med egna aktiviteter på sina egna områden ger Malmö väldigt mycket positivt, både genom att stärka besöksnäringarna och för Malmöborna, säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s), som också är juryns ordförande.

Kent Widding-Persson driver Hardford AB som marknadsför egna varumärken och Private Labels inom hår- och kroppsvård. Företaget är även huvudsponsor för Malmös damfotbollslag LdB FC Malmö. I juryns motivering till Widding-Perssons pris som Årets bästa Malmöambassadör står bland annat att han "är engagerad både med sina idéer för företaget och för Malmö stads bästa" och att "avtalet med LdB FC Malmö har satt laget såväl som Malmö på kartan".

- Det här priset är en bekräftelse på att det man har gjort har uppskattats och varit rätt för både Malmö och företaget, kommenterar Kent Widding-Persson.

Den andra prisade Malmöambassadören är Ola Björgell docent, överläkare och studierektor för specialistläkarutbildningen vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Han arrangerar kurser, seminarier och kongresser i Malmö för specialistläkare från hela världen.

Bland tidigare pristagare finns entreprenören Percy Nilsson (2003).

Skydd en självklarhet

Tina Thörner gör det. Malin Baryard och Jens Byggmark också. De skyddar kropp och knopp när de idrottar, och nu finns deras hjälmar, glasögon och dräkter och massor av andra idrottsskydd på Riksidrottsmuseets nya utställning ”På med hjälmen!”

- Vi vill visa alla fantastiska skydd, gamla och nya, som funnits i idrottshistorien och samtidigt lära barn och ungdomar hur och varför man ska skydda kroppen när man idrottar, säger Kalle Örsan på Riksidrottsmuseet.

”På med hjälmen!” visar skydd från igår och idag från idrotter som bilsport, boxning, ishockey, fäktning, alpin skidåkning, handboll, vattenpolo...

- Tina Thörner, Malin Baryard och Jens Byggmark berättar om sina hjälmar och dräkter och varför de har skydd när de idrottar. Skolelever har möjlighet att delta i tävlingen Designa din drömhjälm. Det vinnande bidraget får sitt motiv lackat på en hockeyhjälm av hjälmkonstnären David Gunnarsson.

Häst som häst…

Hästfolket ska bli enat. Med det målet bildades Hästnäringens Representationsråd under våren 2008 på HNS initiativ.

I rådet ingår därför representanter från ATG, LRF, Svenska Ridsportförbundet, STC, Svensk Galopp, Svenska Hästavelsförbundet, ASVH, Svenska Islandshäst-förbundet, WRAS (Western Riders), Brunte (Brukshästarna) samt Hästnäringens Yrkesnämnd.

Representationsrådet har träffats vid två tillfällen, i april och slutet av september. Vid mötet i september föreslog organisationerna att gemensamt under HNS arbeta med:

- hästpolitiska frågor.
- struktur kring s k regionala hästnav.
- kompetensfrågor avseende hästhållning och djurskydd.
- kommunikation kring "varumärket hästen".

- Det känns fantastiskt bra att vi nu praktiskt gemensamt hanterar vissa frågor inom hästnäringen, säger HNS VD Stefan Johanson.

- Det är viktigt för att ta tillvara näringens samlade resurser samtidigt som vi vinner både genomslagskraft och kvalitet om vi kan jobba med och lösa de gemensamma frågorna tillsammans.

Hästnäringens Representationsråd sammanträder nästa gång 20 februari 2009 i Göteborg.

Gänget som hoppas på blåst

Det här gänget hoppas på en stormig men mild höst/vinter. Det handlar om svenska surfare som ska genomföra Swedish Surf Tour, en tävling dit ca 2 500 intresserade utövare kallas via sms när vädret är gynsamt.

Swedish Surg Tour, där SM ingår, arrangeras med start i november. Nu är det också klart att tävlingen blir av, förutsatt att vädret är tillräckligt blåsigt. Ants Neo, förbundets ansvarige tävlingskoordinator och initiativtagare, har klart med sponsorer och därmed är touren räddad.

- Tur i oturen är att det har saknats bra vågor under helgerna sedan sommaren, så vi hade ändå inte kunnat köra, säger Ants Neto.

Deltävlingarna är tänka att arrangeras under tre helger fördelat över Sverige med start första helgen i november fram till andra helgen i december. Tävlingarna arrangeras efter 72 timmars varsel med info till ca 2 500 intresserade per SMS.

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.