Ishockeyn störst, enligt enkät

Vilket sport är mest intressant och vilket landslag väcker främst ditt intresse? 1 000 personer från 15 år och fick frågan i april och svaret blev ishockey respektive Tre Kronor. Förvånad? Dessutom, friidrottslandslaget är mera intressant än fotboll.

Suget runt Tre Kronor tycks beständigt. Av de 1 000 personerna svarade 49 procent av de tillfrågade att just Tre Kronor lockar mest. Och 51 procent ansåg att ishockey är den främsta sporten.

- Hockeyn toppar båda frågeställningarna och det är hur kul som helst att få ett kvitto på det. Vi har också sett i andra undersökningar genom årens lopp att det faktiskt förhåller sig så här även över tid. Ishockeysporten är mycket populär, säger Tomas Bjernudd, Svenska Ishockeyförbundets marknads- och kommunikationschef.

- Det gäller dock att inte slå sig till ro och mysa över de här positiva siffrorna. Vi har ett prioriterat fortlöpande arbete med att hela tiden försöka rekrytera fler spelare och ledare till ishockey. Det är en otroligt viktigt fråga för oss för att kunna behålla både stor kvantitet och hög kvalitet på vår sport, säger Tomas Bjernudd.

I enkäten var första frågan - vilka idrotter är du intresserad av? Med intresse menas att man ibland följer idrotten som publik eller som betraktare via medier. Resultatet blev:
Ishockey, 51 procent
Fotboll, 46 procent
Friidrott, 43 procent
Alpint, 40 procent
Skidskytte, 38 procent

Sedan gällde en bedömning mellan landslag:
Tre Kronor var 49 procent ganska eller mycket intresserade av
Friidrottslandslaget var 43 procent ganska eller mycket intresserade av
Fotbollslandslaget var 40 procent ganska eller mycket intresserade av
Skidskyttelandslaget var 39 procent ganska eller mycket intresserade av
Längdlandslaget var 36 procent ganska eller mycket intresserade av

Undersökningsinstitutet Norstat genomförde datainsamling åt företaget Sponsor Insight AB i april 2009.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2009-12-17 09:55

1. Statistik, statistik,

Statistik, statistik, statistik eller som Mark Twain uttryckte det: lögn, förbannad lögn och statistik. Sitter med samma undersökning i hand och siffrorna stämmer på pricken, men lodar jag i det hela så märker jag att tex innebandy med sin 5:e plats som lagidrott når ett makalöst förhållande till sina utövare, ca 120'000 licenspelare men över 900'000 utövare i landet - fantastiska siffror i en statistisk värld!

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Det har pyrt i idrotts-Sverige under några veckor. Missnöjet runt publikbegränsningar vid arrangemang har provocerat många idrotter och en samlad offensiv mot både regeringen och folkhälsomyndigheten har tagit form. På måndagen kom avslöjandet att idrottsminister Amanda Lind tar initiativ till diskussioner med  en rad förbund med  huvudfrågan ”hur når vi flexibla lösningar?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.