Ishockeyn störst, enligt enkät

Vilket sport är mest intressant och vilket landslag väcker främst ditt intresse? 1 000 personer från 15 år och fick frågan i april och svaret blev ishockey respektive Tre Kronor. Förvånad? Dessutom, friidrottslandslaget är mera intressant än fotboll.

Suget runt Tre Kronor tycks beständigt. Av de 1 000 personerna svarade 49 procent av de tillfrågade att just Tre Kronor lockar mest. Och 51 procent ansåg att ishockey är den främsta sporten.

- Hockeyn toppar båda frågeställningarna och det är hur kul som helst att få ett kvitto på det. Vi har också sett i andra undersökningar genom årens lopp att det faktiskt förhåller sig så här även över tid. Ishockeysporten är mycket populär, säger Tomas Bjernudd, Svenska Ishockeyförbundets marknads- och kommunikationschef.

- Det gäller dock att inte slå sig till ro och mysa över de här positiva siffrorna. Vi har ett prioriterat fortlöpande arbete med att hela tiden försöka rekrytera fler spelare och ledare till ishockey. Det är en otroligt viktigt fråga för oss för att kunna behålla både stor kvantitet och hög kvalitet på vår sport, säger Tomas Bjernudd.

I enkäten var första frågan - vilka idrotter är du intresserad av? Med intresse menas att man ibland följer idrotten som publik eller som betraktare via medier. Resultatet blev:
Ishockey, 51 procent
Fotboll, 46 procent
Friidrott, 43 procent
Alpint, 40 procent
Skidskytte, 38 procent

Sedan gällde en bedömning mellan landslag:
Tre Kronor var 49 procent ganska eller mycket intresserade av
Friidrottslandslaget var 43 procent ganska eller mycket intresserade av
Fotbollslandslaget var 40 procent ganska eller mycket intresserade av
Skidskyttelandslaget var 39 procent ganska eller mycket intresserade av
Längdlandslaget var 36 procent ganska eller mycket intresserade av

Undersökningsinstitutet Norstat genomförde datainsamling åt företaget Sponsor Insight AB i april 2009.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2009-12-17 08:55

1. Statistik, statistik,

Statistik, statistik, statistik eller som Mark Twain uttryckte det: lögn, förbannad lögn och statistik. Sitter med samma undersökning i hand och siffrorna stämmer på pricken, men lodar jag i det hela så märker jag att tex innebandy med sin 5:e plats som lagidrott når ett makalöst förhållande till sina utövare, ca 120'000 licenspelare men över 900'000 utövare i landet - fantastiska siffror i en statistisk värld!

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.