Certifiering inspirerade värdegrundsarbete

Djurgårdens alla 20 idrottsföreningar kan sedan förra året visa upp en enad front med en gemensam värdegrund. Det handlar bland annat om allas lika värde oavsett kön, religion, etnicitet, sexuell läggning eller oliktänkande.
Djurgårdsalliansen tog fram ett värdegrundsdokument till 125-årsjubileet 2016. Svenska Amerikansk Fotbollförbundets hbtq-certifiering, såsom första idrottsförbund, inspirerade till att ta med även hbtq-frågan i det arbetet. — Foto: Djurgådens IF

 

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet hbtq-certifierade sig förra året såsom första idrottsförbund. Det inspirerade den amerikanska fotbollen inom Djurgårdens IF har varit drivande i arbetet.

– Vi anser att alla har rätt att delta på alla nivåer i samhället och vi tror att om vi ständigt visar det för våra barn, ungdomar och vuxna så får vi ett bra liv och ett bättre samhälle, säger ordföranden i DIF:s amerikanska fotboll Kristina Ringel, som varit involverad i att ta fram den gemensamma värdegrunden.

I samband med jubileum

2015 bestämde Djurgårdens alliansstyrelse att en gemensam värdegrund skulle tas fram inför föreningens 125-årsjubileum 2016, och det bestämdes att även ta med hbtq-frågorna i värdegrundsprojektet.

– Dessa stämmer väl överens med våra gemensamma värderingar inom andra områden, berättar Kristina Ringel vidare. Vi gick en speciell utbildning tillsammans med RFSL i vintras. Genom att hbtq-certifiera vår verksamhet fick vi verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

Sofia B Karlsson, tidigare RFSL och nu på RF, förklarade att utbildningen syftar till att öka medvetenheten om normer och om hbtq-frågor, och hur det påverkar aktiva inom idrotten. Det handlar om att alla aktiva ska känna sig välkomna, trivas och utvecklas i sin förening. Det är både en demokrati- och talangutvecklingsfråga, liksom en folkhälsofråga. Man vet också att hbtq-personer idrottar i mindre utsträckning än heterosexuella i föreningar. Något som RFSL gärna vill ändra på.

Många samtal

Kristina Ringel har varit med inom den amerikanska fotbollen i Djurgården sedan starten 2006 och kom in som ordförande 2012. DIF har idag ett 60-tal licensierade spelare på herrsidan, håller på att bygga upp ett damlag och har ett 50-tal aktiva juniorer i olika åldersgrupper.

Arbetet med att ta fram den gemensamma värdegrunden blev en process med många samtal, diskussioner och grupparbeten inom hela Djurgårds-alliansen och nu pågår implementering i föreningarna som bäst.

– Vi hade ett fall för en tid sedan där en homosexuell person tog illa vid sig av den tuffa jargongen bland de aktiva. Ingen visste då att personen var homosexuell. Vi pratade om detta på ett lugnt och sansat sätt och därefter har det inte varit några problem alls, säger Kristina Ringel och fortsätter:

– Vi har bestämt oss för att jobba speciellt med hbtq-frågorna på juniorsidan och varje år när det kommer in nya juniorer ska vi starta med en diskussion om dessa ämnen, för att hela tiden hålla frågorna levande.

Myter odlas i uppdelade miljöer

RFSL har utbildningar för alla typer av verksamheter. Men har tagit fram en särskild hbtq-certifiering för att den ska passa idrottens organisering bättre. 

I manlig lagidrott är normerna för att passa in ganska snäva, det beror också på att idrotten är könsuppdelad. I uppdelade miljöer odlas myter om olikhet och olika värde. Kunskapen om inkludering behöver bli en tydligare del i idrottens ledarskapsutbildningar och styrelseuppdrag, anser RFSL bland annat.

 

Thomas Westlind

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.