"Politisk vilja saknas, vi blev svikna"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Onsdagens möte i Oslo innebar ett negativt besked och jag kan inte säga annat än att vi blev svikna. Den politiska viljan saknas och att det blir ett nej på kommunernas framställan om att arrangera EM. Allt som nu sägs sker i avsikt att det hela ska framstå som endast ett fotbollsarrangemang och inte den folkfest som vi vet att det skulle bli i en månad.

Det skapas en bild av att någon har ändrat förutsättningarna under hand, att det har varit ont om tid, etc. Allt detta är struntprat.

Vi har synat förutsättningarna noga och vi har blivit uppmuntrade till att gå vidare med en ansökan under det här året. Se själv här:

- Vi lyssnade (liksom hela svenska folket) på Regeringsförklaringen där det betonades att Sverige ska ta hem stora idrottsarrangemang och vi tolkade detta som att det gäller de arrangemang som ger landet vinster (vilka andra skulle det annars vara?)

- Vi fick samtidigt ett förslag från en av våra kommuner (kommunstyrelsen i Göteborg) som ville att Sverige skulle söka EM-slutspelet 2016

- Vi reagerade positivt på dessa två förslag och övertalade Norges Fotbollsförbund att vara med - eftersom Sverige ensamt inte kan klara ett så här stort arrangemang

Stärkta av verkligt goda betyg för våra egna arrangemang, senast U21-EM i somras, ville vi gå vidare. I synnerhet när vi vet att ett EM-slutspel är ett ekonomiskt så bra arrangemang att vi inte kommer att behöva någon underskottsgaranti. 1992 fick fotbollen en sådan på 15 miljoner, men de pengarna behövde vi aldrig utnyttja.

EM-slutspel är vinstgivande, där finns inget tvivel. Ett sådant evenemang blir dels slutsålt och problemet är istället behovet av fler biljetter och dels att 75 procent är utländska åskådare. Det hör också till saken att ett sådant här arrangemang numera har fyra gånger så många åskådare än de som har biljetter. Så många kommer till de här matcherna, de vill uppleva en stor fest.

Och det är inte bara en eller några få städer som gynnas. Vi vet att de deltagande nationerna slår upp sin respektive träningscamp på olika platser i landet och det innebär att ytterligare cirka 15-16 orter kommer att blomma upp. Matcherna och vistelsen för alla landslag lockar och allt gynnar turistverksamheten. På samma sätt som Portugal tog hem EM 2004 och kunde sälja landet som ett turistland.

Det finns flera framgångsfaktorer. Som det att ett EM-slutspel ger 6-8 000 årsarbeten. Baserat på de redovisningar som skedde inför EM 2008 i Österrike uppskattar vi skatteintäkterna till 7-8 miljarder kronor. Siffror som har vidimerats av Göteborgs kommuns ekonom Ossian Stiernstrand. Så långt det beslutsunderlag som övertygade oss om att gå vidare och verkligen försöka ta hem ett stort arrangemang. Vi kände att vi kunde och hade all förmåga.

I det läget konstaterade kommunerna att de själva inte kunde stå för utbyggnaden av arenorna. Vi vet att det krävs renoveringar och utbyggnader för att vår ansökan ska kunna bli konkurrenskraftig. Och då tycker jag att det är rimligt att staten ska kunna ta lite av skatteintäkterna och svara för arenainvesteringarna som gäller cirka 3 miljarder kronor). Ja, det är en självklarhet att stat - kommun - fotbollförbund måste samverka om vi ska kunna ta hem ett slutspel när konkurrenter är så starka.
 
Det är ju internationella arenor som vi saknar. Vi har internationella flygplatser, hotell av god kvalitet, motorvägar, resurser för TV-produktion, har kompetens inom telekommunikation - det vi behöver är en upprustning av fyra arenor. Alla utom vår egen Swedbank Arena som vi klarar själva ska förstärkas.

Och åter, låt mig betona det, staten skulle inte behöva satsa en krona utan bara säga att "om vi får EM 2016 så garanterar vi utbyggnaden av arenorna". Men den politiska viljan saknas. Vi hade tänkt att svenska folket skulle få ett månadslångt party och att staten skulle gynnas på olika sätt. Det skulle bli flera vinnare. Nu är alla förlorare.

Lars-Åke Lagrell

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet

Thorwald Ollsson (inte verifierad)

tors, 2009-12-10 10:30

1. Lars-Åke Lagrell! Fiasko i

Lars-Åke Lagrell! Fiasko i senaste VM-slutspelet. Misslyckande i VM-kvalificeringen och doften vid Mammons köttgrytor får Du uppleva enbart som egen priveligerad pamp Lagerbäck hade förloraroket från EM hängande över sig. d ä r kan man tala om svek, ty nu får Erik HAmrén uppgiften att rädda svensk fotbolls internationella status. Vår ruschkana brant nedåt. Men det är klart; M-ansökan hade gett status att vifta med på landshövdingetrappan i Växjö.Apropå residenset paradtrappa; Vi skfrev 1970-tak. JAg var i den aktuella residensstaden för att rapportcra Öster.Då stormades den begabbade trappan och den regerande hövdingen Gunnar Helén,folkpartiledare, hade utfärdat vistelseförbud på trappan fredagkväll till söndag kväll. Jag skyndade till Stadshotellet; "REVOLT MOT LANDSHÖVDINGEN /BILD PÅ FÖRBUDSANSLAGET/ Och det blev mumsmums för media-Sverige. Dags för Lagrelll att göra som Helén gjorde (fast som alltid tar det lite tid): Lämnade plats för e n hövding med andra vyer. Undrar om förbudsanslaget finns bevarat i länsmuséet i Växjö? S Thorwald Olsson
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.