Åke Stolt: Skamligt agerat mot Patrik

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
”Det är för mycket idrott i sporten.” Han sade så en gång, Malmö Redhawks dåvarande ordförande Percy Nilsson, han som byggde ett mästarlag i ishockey mot alla odds och han menade väl att idrotten behövde mera av näringslivets kunskaper, företagstänkande, ekonomiskt förstånd.

Sedan blev det nästan ingen idrott alls, för ishockeyn i Malmö kom att handla om ogiltigförklarade spelarkontrakt, grava anmärkningar från skattemyndigheterna, rättegångar i både tingsrätt och hovrätt och det slutade med frikännande rättsligt men ett kraftigt straff ändå; Nilsson betalade över 30 miljoner i skatter och straffskatter och böter och räddade klubben undan konkurs. Så mycket idrott var det inte i sporten längre. Ett tecken i tiden.

Inte särskilt mycket idrott just nu

Och inte så mycket idrott i sporten de senaste veckorna heller. Emma Igelström har pratat om kriminalitet och alkoholism, pyrotekniken brakade lös på fotboll i Södertälje och matchen bröts, föräldrar/ledare gick till attack mot en ungdomsdomare i Malmö och, det mest omskakande av allt; Patrik Sjöberg kom ut ur sin garderob med den ruskiga berättelsen om hur tränaren Viljo Nousiainen sexuellt förgrep sig på honom och andra.

Fyllor, konkurser, fusk, doping, knark, läktarslagsmål, det finns en räcka tillkortakommanden i den förfinade idrottsrörelsen, men ingen skandal så stor som denna. En ledare erbjuder i stort sett dagis med övernattning för unga pojkar och ingen människa reagerar.

Och tänk så stark ambitionen är hos den som vill bli bäst i världen; trots vad som skedde valde Patrik att bo hos sin tränare och inte hos sin mamma.

Idrotten inte alls så skenhelig

Han bar den tyngsta av bördor över en ribba på 242.

Man kan se och höra hur illa idrotten mår när skräckhistorier från dess egna domäner kommer till offentlighet. Det är ju idrottsadministratörernas närmast övergripande mål, att framställa idrotten lite skenheligt, lite bättre än vad den i själva verket är för att kunna paradera i så vackra gångkläder som möjligt inför anslagsbeviljande myndigheter.

Jag har aldrig tyckt att de där kläderna passat särskilt bra. Sunda förnuftet säger ju, att bland idrottens folk finns lika många ohederliga, kränkande, elaka, outhärdliga människor som överallt annars i samhället. Så i Idrottens Hus drar man helst något gammalt värdedokument över sig för att slippa synas när det blåses i skandaltrumpeterna.

Pinsam intervju med Mattsson och Carlberg

Jag är ganska säker på att idrottens högst ansvariga hade velat slippa konfronteras med alla de frågor som med självklarhet följde efter Patrik Sjöbergs avslöjande i sin bok, ”Det du inte såg.”

Det hördes och syntes hur oerhört obekväma vissa var inför funderingarna, att idrotten mycket väl kan vara en idealmiljö för pedofiler. Värdedokument och riktlinjer skickades fram som skyddande sköldar.

Det mest pinsamma var intervjuerna med RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber och Svenska Friidrottsförbundets ordförande Lennart Carlberg i P4 Extra söndag med Erik Blix. Patrik Sjöberg var också med.

Inte ett ord till stöd

Engagerad, otålig över byråkratsnacket. Här hade Patrik, en av svensk idrotts största, visat stort mod, vänt ut och in på sig själv, blottlagt svåra perioder i sitt liv, avslöjat hur han sexuellt utnyttjades på vägen upp mot en VM-titel i höjdhopp, men inte med en enda bokstav uttryckte de höga svenska idrottsledarna sitt stöd för Patrik; att de beklagade vad som hänt, att de förstod hans lidande och vånda; inte med ett ord tackade de honom för hans mod att berätta, än mindre bjöd in honom, vilket borde varit en självklarhet, till samtal och samarbete.

Patrik kan berätta sin historia – det kommer han säkert att få göra i andra fora – och den räcker långt. Men också lära ut signalsystemet, hur man upptäcker, vad man bör vara vaksam på, vad som kan vara misstänkt, vilka beteenden som är typiska hos den som vill vinna fördelar hos barn.

Patrik Sjöberg sitter på en fantastisk kunskap, han borde vara en ovärderlig resurs för idrottsrörelsen och inför storpublik i Sveriges Radios mest avlyssnade kanal hade idrottens företrädare möjligheten att tacka för hans insats och be honom om hjälp. De avstod och det var skamligt.

De var väl rädda för att fläcka ner de snygga gångkläderna.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet. Du når honom på akegstolt@gmail.com

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

HG (inte verifierad)

mån, 2011-05-16 09:07

1. Genomlys idrotten

Jag har under ett antal år följt idrotten från RF-perspektiv. Det som frapperar mig är att RF från hemsida och från uttalanden av RF-ordförande m.fl. alltid har ett "hurra vad vi är bra"-perspektiv. Det gäller mängden av medlemmar, aktiviteter, fostran och demokrati, jämställdhet m.m. Men hur är det i verkligheten? Är det verkligen bra, leder idrottsrörelsen till bättre folkhälsa eller är den bara en självgående koloss. Jag skulle gärna se att idrotten i sin helhet granskades av forskare och media i sin helhet och från ett samhällsperspektiv
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.