Skattens spelregler lika för alla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jakten på pengar i kombination med ett stort engagemang för sporten och det egna laget tvingar fram nya sätt att få fram mer pengar till verksamheten. Många elitidrottsföreningar har idag aktiebolag och för dessa bolag gäller inte de förmånliga bestämmelserna om skattefrihet.
Vem beskattas när? Genom föreningarna och aktiebolagen rör sig elitidrotten mellan skattefria och skattepliktiga zoner med de skatterättsliga konsekvenser som detta medför. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix


Att idrotten och allt det ideella arbete som utförs av engagerade medlemmar i föreningslivet är en viktig del av det svenska samhället är alla överens om. Kommunerna lämnar bidrag till de ideella föreningarnas ungdomsverksamhet och i skattelagstiftningen finns det regler som undantar ideella föreningar från beskattning.

Skattelagstiftningen värnar de ideella föreningarnas betydelsefulla arbete och den samhällsnyttiga verksamhet som föreningarna bedriver beskattas inte. Den skattelagstiftning som vi har på idrottens område kom till i en tid när idrotten i stort var ideellt bedriven och elitidrotten inte så kommersiellt bedriven som idag.

Tvingar fram nya sätt, men...

Elitidrotten idag bedrivs ofta kommersiellt, på marknadsmässiga villkor och i konkurrens med andra aktörer i nöjesindustrin och underhållningsbranschen. Den omsätter stora belopp, där kostnader för köp av spelare och spelarlöner utgör en stor del. Jakten på idrottslig framgång kräver stora ekonomiska resurser.

Jakten på pengar i kombination med ett stort engagemang för sporten och det egna laget tvingar fram nya sätt att få fram mer pengar till verksamheten.

Många elitidrottsföreningar har idag aktiebolag och för dessa bolag gäller inte de förmånliga bestämmelserna om skattefrihet.

Skattefria och skattepliktiga zoner

Genom föreningarna och aktiebolagen rör sig elitidrotten mellan skattefria och skattepliktiga zoner med de skatterättsliga konsekvenser som detta medför. 

Arenabolagen och frågan om arenahyror till marknadspris är ett bra exempel på effekterna av att en del av den idrottsliga verksamheten lämnat den skattefria zonen.

Även om ett idrottsbolag ägs av en förening som omfattas av reglerna om skattefrihet så smittar inte detta av sig på bolaget.

Stort behov av moderna regler

För idrottsbolaget gäller samma skatteregler som för alla andra bolag vilket bland annat medför att det blir aktuellt med uttagsbeskattning i de fall bolaget hyr ut sin arena till underpris. Uttagsbeskattningen är en direkt följd av den skattelagstiftning som Sverige har.

Med minskade bidrag, ökade kostnader och ett ständigt större behov av inkomster blir egen finansiering en allt viktigare del i föreningarnas verksamhet oavsett om det är ideell ungdomsverksamhet eller elitidrott som bedrivs.

Skattelagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen och behovet av moderna och anpassade regler är stort.

Ingen ny lagstiftning i sikte

De senaste åren har föreningslivet varit föremål för flera offentliga utredningar där man har försökt att lösa olika skatteproblem men ännu finns inte någon ny lagstiftning i sikte.

I Skatteverkets uppdrag ligger att se till att de lagar och regler som Sveriges riksdag har beslutat följs.

Skatteverket har inte någon möjlighet att välja vilka regler som ska följas och vilka regler som man kan bortse ifrån.

I väntan på nya bestämmelser är det Skatteverkets uppgift att tillämpa de som finns även om detta medför ökade skattekostnader för delar av idrottsrörelsen.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.