Skattens spelregler lika för alla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jakten på pengar i kombination med ett stort engagemang för sporten och det egna laget tvingar fram nya sätt att få fram mer pengar till verksamheten. Många elitidrottsföreningar har idag aktiebolag och för dessa bolag gäller inte de förmånliga bestämmelserna om skattefrihet.
Vem beskattas när? Genom föreningarna och aktiebolagen rör sig elitidrotten mellan skattefria och skattepliktiga zoner med de skatterättsliga konsekvenser som detta medför. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix


Att idrotten och allt det ideella arbete som utförs av engagerade medlemmar i föreningslivet är en viktig del av det svenska samhället är alla överens om. Kommunerna lämnar bidrag till de ideella föreningarnas ungdomsverksamhet och i skattelagstiftningen finns det regler som undantar ideella föreningar från beskattning.

Skattelagstiftningen värnar de ideella föreningarnas betydelsefulla arbete och den samhällsnyttiga verksamhet som föreningarna bedriver beskattas inte. Den skattelagstiftning som vi har på idrottens område kom till i en tid när idrotten i stort var ideellt bedriven och elitidrotten inte så kommersiellt bedriven som idag.

Tvingar fram nya sätt, men...

Elitidrotten idag bedrivs ofta kommersiellt, på marknadsmässiga villkor och i konkurrens med andra aktörer i nöjesindustrin och underhållningsbranschen. Den omsätter stora belopp, där kostnader för köp av spelare och spelarlöner utgör en stor del. Jakten på idrottslig framgång kräver stora ekonomiska resurser.

Jakten på pengar i kombination med ett stort engagemang för sporten och det egna laget tvingar fram nya sätt att få fram mer pengar till verksamheten.

Många elitidrottsföreningar har idag aktiebolag och för dessa bolag gäller inte de förmånliga bestämmelserna om skattefrihet.

Skattefria och skattepliktiga zoner

Genom föreningarna och aktiebolagen rör sig elitidrotten mellan skattefria och skattepliktiga zoner med de skatterättsliga konsekvenser som detta medför. 

Arenabolagen och frågan om arenahyror till marknadspris är ett bra exempel på effekterna av att en del av den idrottsliga verksamheten lämnat den skattefria zonen.

Även om ett idrottsbolag ägs av en förening som omfattas av reglerna om skattefrihet så smittar inte detta av sig på bolaget.

Stort behov av moderna regler

För idrottsbolaget gäller samma skatteregler som för alla andra bolag vilket bland annat medför att det blir aktuellt med uttagsbeskattning i de fall bolaget hyr ut sin arena till underpris. Uttagsbeskattningen är en direkt följd av den skattelagstiftning som Sverige har.

Med minskade bidrag, ökade kostnader och ett ständigt större behov av inkomster blir egen finansiering en allt viktigare del i föreningarnas verksamhet oavsett om det är ideell ungdomsverksamhet eller elitidrott som bedrivs.

Skattelagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen och behovet av moderna och anpassade regler är stort.

Ingen ny lagstiftning i sikte

De senaste åren har föreningslivet varit föremål för flera offentliga utredningar där man har försökt att lösa olika skatteproblem men ännu finns inte någon ny lagstiftning i sikte.

I Skatteverkets uppdrag ligger att se till att de lagar och regler som Sveriges riksdag har beslutat följs.

Skatteverket har inte någon möjlighet att välja vilka regler som ska följas och vilka regler som man kan bortse ifrån.

I väntan på nya bestämmelser är det Skatteverkets uppgift att tillämpa de som finns även om detta medför ökade skattekostnader för delar av idrottsrörelsen.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.