En gigantisk vinstmaskin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hur fotbollen är en gigantisk penningtombola visar om inte annat ett VM-slutspel. Det internationella fotbollsförbundet FIFA har intäkter om drygt 900 miljoner dollar och styr med järnhand, med allt vad det innebär...
Planerna på ett annorlund EM, där några nationer från världen i övrigt kanske ska bjudas in, stör Sepp Blatter. Plötsligt är inte FIF allenarådande. Foto: TT Nyheter

 
Sverige står inför ett ovisst play off och vi vet inte ens vilken motståndare som väntar.

I Danmark är besvikelsen stor, nationselvan missar VM och det smärtar.

Ändå missar de VM-festen

Själv fick jag rysningar i hela kroppen när 35 000 danskar stämde upp i ”Det er et yndigt land” i Parken.

VM-kvalet mot Italien såg ut att få en gyllene upplösning. I 90 minuter var stämningen på topp, men på övertid förvandlades allt när Aquilani kvitterade. Danmarks möjligheter att komma till fotbolls-VM 2014 försvann med en styrning. Besvikelsen var total när åskådarna tyst vandrade hem i det köpenhamnska höstmörkret.

Konkurrensen i fotbolls-Europa är hård. Danmark höll på att vinna över fyrfaldiga världsmästarna Italien och ändå är Danmarks chanser nu borta.

Blatter medger, men...

Om danskarna föll på oförmåga är en sak, men det aktualiserar frågan om det verkligen är sportsligt rättvist att Europa bara har 13 platser i ett VM-slutspel. Det borde eller måste finnas en annan lösning så att de bästa landslagen får spela i VM.

FIFA:s president, Sepp Blatter, tycker annorlunda. När han uttalade sig på Asiens fotbollsförbunds kongress i maj 2013 var han väldigt tydlig med att det är pengarna som styr.

Han menade att det ska finnas en stark koppling mellan storleken på FIFA:s intäkter från en världsdel och antalet platser i VM. På kongressen sa han att Asien står för 50 procent av FIFA:s intäkter, Americas  för 30 procent och Europa för mindre än 20 procent.

Det är skälet till att Asien får fler VM-platser på Europas och Sydamerikas bekostnad.

...men räknar han fel?

Men inte nog med att det är osportsligt att pengar ska styra antal platser, Blatter har även fel i sak om vi utgår ifrån att uppgifterna i FIFA:s årsredovisning 2012 är korrekta.

Där kan man utläsa att FIFA:s verksamhet finansierades till 85 procent av intäkter från VM medan övriga intäkter i huvudsak är finansiella.

VM-intäkterna består nästan uteslutande av pengar från TV-rättigheter och sponsorer.

TV-rättigheterna står för 58 procent och sponsorpengarna för 39 procent. Av de totala 553 miljoner dollar (drygt 3,8 miljarder kronor) för TV-rättigheterna, kommer 287 miljoner dollar från Europa. Pengarna för TV-rättigheterna i Asien redovisas tillsammans med Nordafrika och är totalt 126 miljoner dollar. Sydamerikas kostnader för sändningsrättigheterna ingår tillsammans med Centralamerika och de uppgår till 83 miljoner dollar. Nordamerika och Karibien betalar 61 miljoner dollar.

Bara väller in pengar

Sponsring är också ett kapitel för sig. Här kommer det in mer än 350 miljoner dollar. I svenska pengar runt 2,5 miljard kronor.

De sex huvudsponsorerna, tre asiatiska företag, två nordamerikanska och ett europeiskt, betalar sammanlagt 177 miljoner dollar per år. Fördelningen mellan företagen redovisas inte. Vid ett antagande att de betalar 30 miljoner dollar var, står Asien för 90 miljoner dollar, Nordamerika för 60 miljoner dollar och Europa för 30 miljoner dollar.

Nästa sponsringsnivå omfattar 130 miljoner dollar och kommer från tre företag från Nordamerika, två från Europa, två från Sydamerika och ett från Asien. Inte heller här redovisas den interna fördelningen.

Störst pengar från Europa

Antar man en jämn fördelning även här så får FIFA 48 miljoner dollar från Nordamerika, 32 miljoner dollar från Europa, 32 miljoner dollar från Sydamerika och 16 miljoner dollar från Asien.

Det finns dessutom nationella sponsorer, i det här fallet brasilianska som betalar 28 miljoner dollar.

Gör man en sammanställning på hur mycket pengar som kommer från de olika världsdelarna med tv-rättigheter och sponsorer får man en huvudsaklig fördelning enligt följande: Asien finansierar 22 procent inklusive värdet av TV-rättigheterna i Nordafrika medan Amerika (vilket jag antar är Nord- och Centralamerika med Karibien och Sydamerika) står för 29 procent.

Europa kommer upp i 32 procent.

Blatters logik håller inte

Europa står alltså för en tredjedel av intäkterna, inte 20 procent som Blatter hävdar, men har bara 13 platser av 32 tillgängliga platser i ett VM-slutspel.

Och mot bakgrund av alla dessa siffror är det omöjligt att finna en ekonomisk logik i Blatters uttalande. Det är dessutom så att om man ser tio år tillbaka så är siffrorna ganska konstanta mellan världsdelarna.

Framför allt sett ur ett sportsligt perspektiv borde Europa ha möjlighet till fler platser, inte färre. Sedan 1998 har europeiska lag vunnit VM tre av fyra gånger. Och tre av fyra gånger har även majoriteten av de europeiska lagen gått vidare från gruppspelet. Europa har således både topp och bred.

Ett annorlunda EM

I ljuset av det här är det inte svårt att förstå att UEFA vill ge de europeiska länderna större möjligheter. Inom UEFA är man på att FIFA marginaliserar de europeiska landslagen mer och mer. Ryktet säger att UEFA nu vill utmana FIFA och dess VM med ett mer betydelsefullt EM.

Det är redan bestämt att från 2016 kommer EM att innehålla 24 istället för 16 lag. Enligt uppgifter kommer UEFA från och med EM 2020 bjuda in fyra topplag från andra kontinenter.

Det betyder att turneringen inte bara ger plats för Europas 20 bästa landslag utan också landslag som Argentina, Brasilien, Japan och Mexiko!

EM blir ett hot mot VM

Under de här förutsättningarna kommer lägsta nivån på landslagen blir högre, till och med högre än under ett världsmästerskap och EM växer till ett hot mot VM.

För ett bättre VM vore ett globalt kvalificeringssystem en lösning. Om endast ett fåtal av VM-platserna bli öronmärkta för varje världsdel frigörs flertalet VM-platser som sedan fördelas genom så kallad interkontinentala play-off.

Systemet skulle ge exempelvis Danmark en möjlighet att kvala in till VM, via ett kvalspel mot till exempel Costa Rica, Iran eller Nya Zeeland.

Ja, kanske även Sverige skulle hitta en lättare väg in till VM.

Håkan Bång

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.