Äntligen kan busarna stoppas!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Äntligen kommer en förstärkning av tillträdesförbudet vid idrottsarrangemang. Det är något idrottsrörelsen själv strävat efter i tio år och något som den särskilda utredaren Björn Ericsson föreslog för snart två år sen.

 

Ändå har detta malts och tragglats i regeringskorridoren länge, innan justitieministern till slut nu lämnar över en remiss till lagrådet med innehållet; ändra lagen om tillträdesförbud så den gäller tre år.

Varför tre år?

Nerven och mycket folk

Bara för att det är så kännbart för den som älskar idrott, att det faktiskt kan vara avskräckande. Och det behövs på alla arenor, för vi som älskar idrott och gärna ser den live, drar oss allt oftare för att gå iväg till arenan och stannar hellre i tryggheten i TV-soffan.

Det är en utveckling som är farlig för idrotten. Säga vad man vill, men en tv-sänd fotbollsmatch utan publik, eller med några få hundra trogna, är inte riktigt samma sak som en match med fullsatta läktare.

Det är ju därför det krävs jämna serier som alltid är spännande, så publiken kommer och det blir den känsla som ska vara runt matcher, med mycket folk.

Kamp om allt mindre pengar

Ojämna serier, alldeles för långa serier, ointressanta serier - vem orkar masa sig iväg då? När pucken inte ens ”glider in i mål” utan bara kör fram och tillbaka i mittzon, eller när fotbollsmatchen är så långsam att det knappt blir ett tillslag i minuten.

Då är det inte kul, och då stänger man definitiv av TV:n. Eller datorn.

Ekonomi och idrott hör alltid ihop, även om de flesta förnekar det. Elitidrott behövs för att locka nya unga intresserade och på så sätt byggs den svenska idrotten som en pyramid, och en elit skapas, också. Men den allmänna ekonomiska kakan blir allt mindre, och det är tufft för idrotter utan TV-bevakning och nyhetsintresse att hävda sig.

De idrotterna blir bara något för den riktigt inbitna, ett intresse som går i arv eller som är lokalt, på orten.

Bra att Sverige söker OS!

För att hela Sverige ska leva, även idrottsligt, behövs det att regering och stat faktiskt satsar pengar brett och målmedvetet; man måste förstås ha en vision men ännu viktigare är att ha praktiska mål på hur man ska nå dit.

Hela Sveriges idrott lever inte i TV:n eller i datorn, däremot finns den, tynande i vissa landsdelar, men ändå, den finns.

Därför är det förstås  bra om Sverige söker OS, i Stockholm och/eller Åre. Låt oss vara med, för 17!

Visar svagheten hos IOK

Att Ryssland med sina nya homofobiska lagar får arrangera Vinter-OS nästa år är förstås en skandal.

Om det hade funnits lite kraft hos de åldrande OS-pamparna hade förstås lagen aldrig kunnat genomföras, då hade OS-rörelsen varit för stark, ultimatum hade ställts och lagen hade aldrig tillkommit. Det krävs att små demokratiska länder som Sverige höjer sin röst i OS, och talar om alla människors lika värde, för att OS-rörelsen ska bli trovärdig igen.

Och tänk om världen vore alltigenom god; då hade de pengastinna storstjärnorna i olika idrotter, de som har så mycket, sett till att skänka massor av pengar för att hjälpa till i Filippinerna och andra drabbade platser.

Men det är att drömma om för mycket. Vi får vara glada att det nu blir tre års tillträdesförbud för slagskämparna på idrottsarenorna.

Cecilia Giertta

Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet idrott och finanser

Andy (inte verifierad)

tors, 2013-11-28 15:03

1. "Äntligen kan busarna

"Äntligen kan busarna stoppas!"?? Busarna stoppas inte bara för att man ökar besöksförbudstiden med 1 år. För att stoppa de sk busarna måste straffen i resten av samhället höjas. För antal incidenter på svenska arenor är väldigt få om man bortser från pyroteknik. Däremot så kan det bli en del stök runtom arenorna samt vid sk uppgörelser i industriområden. Och dessa straff är ju löjligt låga.

gp (inte verifierad)

fre, 2013-11-29 07:45

2. Frågor: 1. Vem ska se till så

Frågor: 1. Vem ska se till så att de treåriga besöksförbuden efterlevs? Tror inte att en genomsnittlig spärrvakt vågar säga nej till att släppa in folk. 2. Är det ingen som redigerar texterna här? Sällsynt ofokuserat dravel i övrigt.

KentW (inte verifierad)

fre, 2013-11-29 08:59

3. Äntligen kan busarna stoppas!

Ett enkelt system för kontroll och avvisande från arenan är ingen "månfärd". Automatisk Identitets-kontroll via godkänd fotolegitimation, körkort, EU-idkort. Sfter att du godkänts får du tillträde till Arenan och kan "köpa" eller "visa upp" godkänd biljett. "Skithögarna" som låter sitt adrenalinöverskott gå ut över varandra är inte mycket att göra åt dom kommer att fortsätta med det på annan plats. Men straffen för överfall på allmän plats är löjligt låga och måste skärpas ordentligt. Ge även polisen mycket mer befogenheter! Se på USA tex. där har man som privatperson en "absolut" skyldighet att följa polismans tiilsägelaser lyder du inte åker du in omgående, och straffet är kännbart! Det fungerar, alla vet att dom inte kan "käfta emot" då kommer elpistolen fram och du får "kräla i stoftet".

Stefan A (inte verifierad)

fre, 2013-11-29 11:34

4. Personligt ansvar

Alltid något, kanske... Men jag tror att det bara finns en sak som kan få stopp på/begränsa huliganismen. Kameraövervakning i kombination med personligt ansvar. Den som kastar in något på planen eller på annat sätt riskerar att skada andra ska vara medveten om att det får konsekvenser. Inte bara i form av tillträdesförbud eller någon villkorlig dom utan genom kännbara bötesstraff. För att inte totalt förstöra personers framtid, kanske ett fastställt belopp på 10 000 för första förseelsen vore lagom. Såvida det inte är något riktigt grovt, typ springa in på planen och slå mot spelare/domare eller kasta in någonting riktigt farligt. Är man korkad nog att göra om det så skulle straffet kunna stiga, kanske beroende på vad man gjort och hur mycket böter klubben eventuellt får. Stefan
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.