Nån missade att göra hemläxan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det bestående intrycket var de gapande tomma läktarna, istället för den i idealfallet utsålda folkfest som visionen kring cupfinalen innebär. Varför gjorde ingen hemläxan?
De var där, de var vittnen till hur inte fler än dryga 3 000 åskådare försökte skapa stämning på Friends Arena. Det gick sisådär... Foto: Nils Petter Nilsson, TT

 

Finalen i Svenska Cupen mellan Elfsborg och Helsingborg på Nationalarenan, Friends Arena, i Solna. Diskussionen efteråt rörde inte så mycket Elfsborgs seger som den skrala publiksiffran på drygt 3 000 åskådare. 

Gäller att vara uppdaterad

I arbetet med att paketera olika sportprodukter eller bygga upp en effektiv kommunikation kring dessa gäller för marknadsföraren att kunna så mycket om sina potentiella konsumenter som möjligt.

Att fortlöpande inhämta relevanta kunskaper kring trender, attityder, konsumtionsmönster och liknande innebär att marknadsföraren har den kontakt med verkligheten som är en grundförutsättning för att lyckas. Det handlar bland annat om att hålla koll på:

 Vem är den potentielle sportkonsumenten?

 När och hur ofta sker köp?

 Varför bestämmer sig sportkonsumenten för att köpa?

Att skapa en bild av köparna

Det handlar för marknadsföraren om att skapa en bild av före detta, nuvarande och eventuellt framtida köpare. Vidare behövs kunskap om beteende- respektive köpmönster, och i samband med detta vilken påverkan som styr beslut om köp samt givetvis även varför köp uteblir.

Om en verksamhet befinner sig i en period av tillväxt eller av nedgång är oväsentligt i sammanhanget. För att kunna utveckla verksamheten och lyckas på sikt är kunskap kring konsumenten av sport lika viktig.

I fallet med cupfinalen har ansvariga inom svensk fotboll beslutat att denna ska avgöras varje år på Friends Arena. Kopplat till beslutet finns en vision att man vill skapa en tradition som ska föra tankarna till t ex England, med utsåld cupfinal på Wembley. 

Fanns det en analys?

Frågan är vilken analys som har gjorts kring förutsättningarna för att visionen ska kunna närma sig verkligheten. Friends Arena tar in maximalt 50 000 åskådare i samband med en fotbollsmatch. 

Nästa fråga är vilken siffra som måste uppnås för att arrangören, det vill säga Svenska Fotbollförbundet, ska känna att evenemanget är lyckat och upplevs som en folkfest. En utsåld arena vore givetvis en underbar dröm, men verkligheten ser högst sannolikt mer eller mindre brutalt annorlunda ut. 

En djupare analys av årets båda finallagens publiksiffror de senaste säsongerna ger en hygglig fingervisning om vilket underlag som fanns för cupfinalen 2014. En viktig del i detta är självklart att analysera mönstret kring resandet till bortamatcher. Utan att ge oss in i en alltför utdragen sifferexercis kan vi konstatera att underlaget för en välbesökt cupfinal saknades.

Hur resonerar åskådaren?

Förra årets final hade bättre förutsättningar eftersom den innehöll ett stockholmslag i form av Djurgården. För motståndet stod ett annat storstadslag, IFK Göteborg, vilket ytterligare lade grunden för bra förutsättningar i termer av publikunderlag. 

Trots detta fylldes inte Friends Arena till hälften. Ett stockholmsderby skulle förmodligen ge en bättre åskådarsiffra, men visionen kring finalen kan knappast bygga på en sådan förutsättning.

Slutligen, efter de här finalerna som exempel, måste några frågor ställas kring Svenska Cupen och beslutet att förlägga finalen till Friends Arena på generell basis:

• Vem är den potentielle sportkonsumenten?

• Varför bestämmer sig sportkonsumenten för att köpa?

• Varför uteblir köpet?

Det hade man kunnat förutse

Vikten av kunskaper kring konsumenten av sport kan inte nog betonas, och i det aktuella sammanhanget råder inget undantag.

Det är ytterst osannolikt att en djupare analys av sportkonsumentens och dennes konsumtionsmönster skulle leda fram till att Friends Arena är det optimala valet av plats för en cupfinal oavsett vilka lag som möts.

Nån borde väl ändå ha gjort den självklara hemläxan.

Anders Ericsson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.