När frestelsen blir för stark

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
”Att satsa” är ett begrepp inom idrotten. Frestelsen är så stark och när den där chansen dyker upp, ja, då ligger det i lockelsens natur att glömma förnuftet. Som i Hockeyallsvenskan.
Det här är vad alla lag i Hockeyallsvenskan hoppas på - långe köer till biljettkassorna som en följd av många segrar. Men det måste ju också finnas förlorare... Foto: TT

 

Satsningar av olika slag är ett återkommande tema inom elitidrotten och givetvis även ett kärt samtalsämne. Dessa satsningar kan vara allt ifrån väl underbyggda samt genomförda, vidlyftiga eller fullständigt verklighetsfrånvända, för att nämna några varianter. 

Nu, nu, nu!

I samband med seriepremiärer för diverse arenaidrotter är det närmast regel i förhandssnacket att de deltagande lagen delas in i olika kategorier baserade på just nivån av satsning.

Hockeyallsvenskan och seriesystemet är upplagt för just satsningar. Nytt för i år, och endast denna säsong, är att ett lag från Hockeyallsvenskan är garanterat avancemang till SHL. 

Vinnaren respektive tvåan i grundserien ställs mot varandra i en direkt final över fem matcher. Vinnaren går till SHL. Visst låter det frestande för styrelsen, den operativa ledningen med klubbdirektören i spetsen och övriga intressenter? 

Lockelsen

Nu eller aldrig! Den här chansen kommer inte igen! Nu ger vi järnet! 

Huruvida detta är en god idé eller inte beror helt och hållet på vad satsningen innebär för klubben. Detta under hela tiden satsningen pågår, om den bär hela vägen in i framtiden eller om den inte bär.

Det är lätt att ryckas med i stunden, att där och då tycka att det är en god idé. Vem vill inte att den egna klubben ska satsa och i detta fall avancera till SHL? 

Frågan blir hur stor viljan är att tänka i termer av olika konsekvenser. Den första frågan ansvariga i klubben måste ställa sig är hur en satsning som möjligen leder till ett avancemang stämmer med den övergripande planen för verksamheten. 

Många frågor kräver svar

På generell basis, en verksamhet med en tydlig idé om den egna identiteten inklusive en väldefinierad vision strävar framåt på ett sätt som i idealfallet beskrivs med tre nyckelord:

• Professionellt

• Långsiktigt

• Ansvarsfullt

Många blir de frågor som kräver svar i samband med en satsning. Konkreta svar som bygger på verklighetsförankring, i motsats till glädjekalkyler och rent önsketänkande. 

Alla blir berörda

Hur påverkas verksamheten i helhet om en oproportionerligt stor del av resurserna koncentreras till representationslaget? Får det negativa konsekvenser? På kort sikt – på lång sikt? Har klubben en professionell organisation som klarar av att genomföra satsningen? 

Det handlar inte bara om organisationen kring själva laget utan berör samtliga delar. Hur måste organisationen utvecklas om satsningen bär frukt och det blir t ex avancemang? Får befintlig arena följa med i avancemanget, det vill säga klarar dagens arena kraven i en högre serie? Om inte, vilken plan finns i så fall? 

Vidare, hur ser förutsättningarna som omger verksamheten ut? Finns det underlag i staden/regionen för att driva en klubb i en högre liga i termer av t ex publik och samarbetspartners? Många blir de frågor som kräver svar. Listan kan göras längre eller annorlunda, beroende på sammanhanget och satsningens karaktär samt vad den är tänkt att leda till.

Finns det en konsekventanalys?

Om den operativa ledningen med stöd av styrelsen kan uppvisa en plan som tål dagsljus, inklusive en seriös konsekvensanalys, som tydligt visar att det finns en väg framåt för klubben oavsett utfall, kan en satsning sättas på banan. 

Om det däremot handlar om att hela verksamheten äventyras om önskat resultat uteblir, eller att satsningen riskerar att leda till en seger som beskrivs i termer av pyrrhus, ska ansvariga med styrelseordföranden i spetsen dra i handbromsen.

Med Hockeyallsvenskan i åtanke, hur ser planen respektive konsekvensanalysen ut i de klubbar som nu spänner bågen?

Finns förutsättningarna för att sätta en satsning på banan med hänvisning till resonemanget ovan, eller är det så, handen på hjärtat, att det inte är aktuellt att lyss till den sträng som brast?

Anders Ericsson

Staffan Brundin (inte verifierad)

ons, 2014-09-10 11:03

1. Angående "När frestelsen blir för stark"

Det är sant att lockelsen att satsa den här säsongen är stor hos en rad klubbar. MEN man kanske bör ställa sig frågan varför den är det. Det ändrade serieupplägget för elitserien och allsvenskan bjuder ju verkligen in till detta den här säsongen. Det är ju en chans som inte kommer tillbaka nu när klubbarna i elitserien fått bort kvalserien. Efter den här säsongen försvåras möjligheterna att ta klivet upp i elitserien radikalt. Därför satsar flera klubbar hårt den här säsongen...

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.