Gabriel, nu får du skärpa dig!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sverige fick en ny regering. Inom idrottsrörelsen hoppades vi på en kompetent minister där idrottens huvudfrågor, vitalisering och framåtriktande betonades. Vi fick en 28-åring som spelat korpfotboll.
Integration har varit en naturligt del av idrotten i många år, hävdar Willy Berggren och vill ha slut på villkorade bidragen från regeringen. Foto: TT

 

Ok, han kan ju vara bra och klok ändå. Nu har ett halvår gått. Det samlade stödet till idrotten har år efter år urholkats – trots allt fagert tal om hur viktig idrottsrörelsen är för vårt land. Ska det bli något nu då?

Åter ett villkorat stöd

I förra veckan kom beskedet. Idrotten får ca 30 nya miljoner! Jättebra! Nu börjar saker hända.

Men, så kom förutsättningen: ”Betoning på ökad integration”. Åter har politikerna villkorat samhällets stöd. Men, utifrån vilken grund?

Personligen har jag varit ledare för ca 10 000 barn och ungdomar under mina 50 år som ledare och tränare. Ytterligare 700 löpare har varit i min ömma omsorg. Minst, jag säger minst 20 procent av dessa har haft invandrarbakgrund, alltså kommit från ett land utanför Sveriges gräns, väldigt ofta från Afrika.

Det här retar

Min insats har alltid, alltid vilat på ideell grund. Ingen ersättning över huvud taget. Denna situation delas med tusen och åter tusen ideella ledare i vårt land som oegennyttigt verkar för det goda samhället. 

Är det någon, någonstans som gått i täten i modern tid för integration är det idrottsrörelsen.

Gabriel! – Vad menar du egentligen? Nu börjar jag, vi, bli riktigt förbannade!

Inte nog med att regering efter regering ignorerar våra insatser och tar dem för givet. Nu vill man visa att man gör något – och förolämpar oss i stället.

Sluta med villkorade pengar!

Nu tar jag detta en gång till: Sveriges idrottsklubbar och dess ledare är utan jämförelse ”bäst i klassen” vad gäller integration. Vi behöver ditt och din regerings stöd! Vi behöver ekonomisk hjälp och samhällets engagemang för att vitalisera landets största folkrörelse. Hjälp till!

Sluta någon gång med dessa konstiga villkorade insatser.

Vi behöver inte mer att göra, vi behöver ordning och reda, tilltro till vårt engagemang, tilltro till vår ambition för ett bra samhälle. Ibland behövs mer pengar – till det vi behöver, inte annat.

Willy Berggren

Per Westling (inte verifierad)

fre, 2015-04-24 08:51

1. Gabriel....

Den bästa text jag läst på länge! Tack för det, Willy.

Erland (inte verifierad)

fre, 2015-04-24 09:04

2. BRA

Du har helt rätt. Idrotten är utan tvivel den största integrationsfaktorn i samhället. Det är ett av de få ställen (det enda) där man oavsett ursprung (land, klass) tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål. Det enda som räknas är insatsen mot målet. Se fotbollsallsvenskan med alla dessa spelare från olika länder, ungdomsidrotten där lag från tex Östermalm möter lag från Järvafältet. När skulle de annars träffas ? Problemet är att politik och idrott bägge är folkrörelser. Är man engagerad i det ena, så är man inte med i det andra. Det är därför politiker kan ta så här korkade beslut. De har inte bakgrunden,

Stefan Albrechtson (inte verifierad)

fre, 2015-04-24 10:38

3. Ett riktigt bra inlägg. Det

Ett riktigt bra inlägg. Det får vara slut på för mycket riktade pengar. I Handslaget/Idrottslyftet har alldeles för mycket pengar gått förlorade genom riktade pengar, projekt och för mycket i administration med ansökningar och uppföljning/kontroller. Och här har idrottsrörelsen sig själva mycket att skylla. Det får vara slut med att bara ta emot påståenden som: "Idrotten FÅR X antal miljarder av staten"... och med det många påföljande ifrågasättande med dålig underton. Idrotten FÅR inga pengar av staten. Det är möjligtvis entiodels kickback på allt idrotten generar till statskassan i form av moms, reklamskatt, löneskatter och andra avgifter. Glöm inte det! Utöver detta finns alla ideella ledare och upplevelser som idrotten genererar som det inte går att sätta kronor och ören bakom. Inom en femårsperiod bör det statliga stödet dubbleras, inom samma period bör RF och DF minska administration med 25%. I nästa valrörelse ska Idrotten vara en av topp-5 frågor. Samhället har inte råd med en sviktande idrottsrörelse/folkrörelse. Den är grogrunden för de bästa värderingar vi har i samhället, bäst på integration, bäst på gemenskap och ansvarstagande. Bidragspengar måste nå föreningslivet på gräsrotsnivå i mycket större omfattning. Och det är också på den här nivån man bestämmer bäst vad pengarna kan/ska användas till: rekrytering, resor/läger, ledare m m Dags att vända senaste tidens negativa debatt om idrottens tapp i antalet utövare, ifrågasättande om idrottens värdegrunder.

Elisabeth Östberg (inte verifierad)

lör, 2015-04-25 18:46

4. idrott är bättre än något

idrott är bättre än något annat då det gäller integrationen MEN idrotten är för dyr för att "vem som helst kan börja". Mycket har blivit dyrare de senaste åren och det gäller även idrotter som tidigare varit hyfsat billiga som tex friidrott. Men om problemet med det ekonomiska minskar så är det inom idrotten det bästa händer.

Robert Levay (inte verifierad)

sön, 2015-04-26 08:45

5. Ingen ersättning....

Willy skriver: "Min insats har alltid, alltid vilat på ideell grund. Ingen ersättning över huvud taget. " Fantastiskt! Willy Berggren har enligt uppgift varit projektledare för Löpargymnasiet i Stockholm under 14 år, från 1988 och 2002 utan en krona i ersättning. Det kallar jag engagemang!!!

Lasse (inte verifierad)

sön, 2015-04-26 17:49

6. Idrottens lågpriskonsulter

Åter har idrotten fått löften om pengar om vi utför ett uppdrag åt staten. I statens ögon är idrotten någon form av lågpriskonsulter som utför uppdrag på beställning. Engagemang skapar god idrott, inte att utöva någon form av uppdrag på beställning. God idrott, med allt det positiva det innebär, skapas på klubbnivå av engagerade ledare som gör detta av ett engagemang för idrotten. Visst behövs resurser men det ska vara till det idrotten själv beslutar.

Mange (inte verifierad)

mån, 2015-04-27 10:40

7. vi och dem

Bra krönika Willy! Integration är viktigt. Det är även viktigt att hoppa över att kategorisera människor utifrån deras bakgrund. Inom idrotten ska alla känna sig välkommen. Att rikta pengarna till integration är att belysa att vi lever i ett "vi-och-dem" tänkande.

Carl Sellebråten (inte verifierad)

mån, 2015-04-27 11:42

8. Stödet till idrottsrörelsen?

Tack för de orden. Vad regering efter regering missar eller medvetet bortser ifrån är att den ideella idrottsrörelsen lyfter av miljarder från samhällsbudgeten varje år genom att skapa förutsättningar för att sysselsätta ungdomar i meningsfull idrottslig verksamhet. Detta måste värderas väsentligt mer om inte den ideella resursen ska börja sina.Tyvärr finns det tecken på det. Ett sådant är uppgiften nyligen att deltagandet minskar i de stora lagidrotterna med något undantag. En av fler anledningar till det kan vara problemet att rekrytera nya kompetenta ideella krafter till idrotten. Ska ungdomar stanna kvar i idrotten är gott ledarskap en förutsättning.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.