Men karln ger sig ju inte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den schweiziska åklagaren har nu hittat 53 olika fall av misstänka svarta transaktioner när det gäller FIFA. 53 fall som självfallet kastar ännu fler skuggor över Blatter och hans gäng. Och vad värre, karln kanske sitter kvar.
Sepp Blatter tycks vara besatt av sin roll i Fifa. Men nu gäller det att bli av med honom omedelbart, skriver Cecilia Giertta. Foto: TT

 

ILO har, till slut, funnit mängder av övertramp av mänskliga rättigheter på arbetsplatserna i Qatar. Kraven på att riva upp besluten om att VM ska hållas i Ryssland och Qatar ekar allt högre. Men är det rätt väg att gå?

Det enklaste vore givetvis att svara ja på den frågan. Båda länderna har sannolik fått arrangemangen efter mutor och bestick i en korruptionshärva som liknar den gamla maffiaserien Bläckfisken i all sin oöverskådlighet. 

V ad är egentligen bäst?

Fusk ska inte löna sig, vare sig det handlar om filmningar på plan så man får en straff, läggmatcher för att vissa spelare får betalt för att inte göra sitt bästa, eller arrangemang och tänka miljardvinster för att man försett höga herrar med feta checkar, guld och kvinnor. Sånt ska bara inte funka.

Men vore det helt ok? Ok mot de faktiskt tusentals personer som mist sina liv under slavliknande förhållanden i en av världens rikaste länder, som absolut har haft råd att betala riktiga löner? Deras liv är då helt bortkastade och blir ännu mindre värda? 

Eller är det tvärtom en hyllning till dessa stackars människor att faktiskt stoppa VM 2022 i Qatar och utse ett annat land med redan färdig infrastruktur? Ta bort både Ryssland och Qatar nu, innan det är för nära till VM-arrangemangen, så att andra länder får chansen att organisera allt som behöver organiseras.

Flotta kostymer och kvinnor...

Dessa länder har, om man ska vara helt ärlig, bara gjort det som Blatter och hans gäng krävt av dem för att få dessa arrangemang. Betalat. Betalat ledamöter. Betalat herrarna i svarta kostymer, i flotta kostymer, i fula kostymer. Betalat kanslipersonal, pr-folk, mediafolk, fler kostymer, vackra damer, lättklädda damer, varandra…listan är oändlig på alla som fått betalt för att Ryssland och Qatar ska få arrangera varsitt fotbolls-VM.

Så frågan om de ska få arrangemangen eller om de ska tas ifrån dessa båda ickedemokratiska länder är egentligen en version på den urgamla frågan; vilken kom först, hönan eller ägget.

Kom ägget först ska förstås Qatar och Ryssland tas ifrån världsmästerskapen och andra, demokratiska länder med infrastruktur och regler för mänskliga rättigheter inklusive yttrandefrihet får arrangemangen.

Kommer hönan först, låter man  länderna behålla arrangemangen och rensar rent helt bland alla delegater från världens alla hörns om låtit sig mutas, rensar på högkvarteret, bland kostymerna, mediefolket och pr-nissarna.

Bort med karln - nu!

Det enklaste tror jag i det långa loppet vore att låta ett land arrangera VM, så slipper vi mutor och bestick. Det blir kanske lite sämre med utveckling och förändring och nyheter, men oj så befriande det vore att slippa alla dessa mutor och korrupta personer i kölvattnet på den genomruttna organisationen som heter Fifa. Och få koncentrera sig på fotbollen.

Men vill man byta bort Ryssland och Qatar börjar det brinna i knutarna. För det är ett åtagande av storformat att arrangera fotbolls-VM, det är en mastodonttävling nu för tiden.

Så bort med Blatter nu. Han sitter som en pösmunk eller en ”jätteproppen Orvar” och bara att han sitter kvar tills vidare, gör ju att det inte kommer fram ett enda riktigt förslag på hur man ska kunna flytta VM från Ryssland och Qatar. 

Och så länge han sitter där, Orvar, stannar VM i just de två länder som fått Blatter på fall. Det är en ganska kuslig framtidsvision, kuslig eftersom den faktiskt kan vara sann.

Cecilia Giertta

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.