Idrotten måste kunna så leverera så mycket mer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Filmbolaget, skivbolaget och tidningshuset har tidigare bestämt vad vi ska titta på, lyssna på och läsa. Vårt förhållande till idrott förändras också. Omedvetet eller ej gäller det här oss alla.
"Sporten kommer att tvingas leverera integration, etiska värderingar och jämställdhet för att stat och kommun ska vilja finansiera verksamheten. Vi har alltså en ny spelplan", menar Camilla Hending. Foto: TT

 

Idrotten står inför ett paradigmskifte. De rådande affärsmodellerna krackelerar och rörelsen letar nya vägar framåt när det gäller finansieringen. 

Nya aktörer knackar på dörren och vill vara del av de värderingar som idrotten står för. Inte sällan är de kommersiella, vilket rör om i grytan ännu mer. Affärsmodellen framöver behöver anpassas för en ny värld för den ser inte ut som den har gjort.

När, var och hur?

Det är en ofta uttalad sanning att vi som är födda på 70-talet och tidigare har vuxit upp i en stabil och oföränderlig omgivning. De senaste årtiondet har inneburit drastiska förändringar i samhället och så också i sportens värld. Men ännu har vi inte sett konsekvenserna överallt – och kanske allra minst vad gäller affärer och finansiering. 

Hur kommer vi att konsumera sport framöver? 

Idrottens ekonomi är oupplösligt knuten till hur vi väljer att konsumera idrott och sport. Digitaliseringen är naturligtvis en av de stora orsakerna till ett förändrat landskap. Vi har levt i en värld där det har varit producenten som bestämt förutsättningarna för vår konsumtion. 

Det är egentligen inte unikt för sporten utan är giltigt för alla typer av upplevelseindustri. Filmbolaget, skivbolaget och tidningshuset har tidigare varit de som bestämt vad vi ska titta på, lyssna på och läsa. 

Då det passar oss

Så ser världen inte ut längre. Konsumenterna har fått allt mer makt att bestämma hur, var, när och vad de konsumerar. Sporten är inget undantag. 

  • Vi får alltså en ny spelplan där konsumenten är i fokus. Det betyder att distributionen kommer att spela stor roll. Digitaliseringen har gjort det möjligt att uppleva sport inte bara live eller på TV utan hur vi vill. Det finns hur många kanaler som helst att konsumera genom; i mobilen, på YouTube eller på Playstation. 
  • Vi kommer också att välja var vi konsumerar vilket inte nödvändigtvis är på läktaren eller i TV-soffan utan det kan lika gärna vara i bilen, i tvättstugan, i löpspåret eller kanske i duschen. 
  • Vi kommer också att vilja bestämma när vi konsumerar. De tidpunkter som passar oss behöver inte vara samma tider som då matchen spelas eller då TV sänder matchen. 

Förödande konkurrens

En stor skillnad mot tidigare är att vi också själv vill avgöra hur länge vi tittar på något. En 90-minuters match i fotboll är inte optimal för det nya sättet att konsumera sport. Vi går överallt mot allt kortare och kortare inslag vilket i förlängningen kan betyda förändrade spelregler för sporten. Även om vi inte är där ännu.

Slutligen kommer vi att välja vad vi konsumerar. Om vi tidigare har nöjt oss med att se en allsvensk match i veckan kommer vi nu att kräva en enormt mycket större katalog att välja utifrån. 

Vi kan komma att vilja se våra barns innebandymatcher – inte live, utan i mobilen veckan efter. En allsvensk match som sänds klockan 15 på en kanal kommer alltså inte längre att vara en unik företeelse utan en av 1000-tals matcher vi kan se på. 

Måste ge mer än idrott

Precis som Spotify och Netflix som båda har förändrat distributionen, och därmed hur musik och film konsumeras, kommer sporten att transformeras på liknande sätt.  Det betyder att produktutvecklingen inte längre kommer att handla om sporten i sig utan om själva leveransen. 

Det ökande utbudet leder, precis som i de andra branscherna, till en minskande betalningsvilja för själva innehållet. Matchen kan mycket väl komma att bli gratis.

I en upplevelseindustri kommer därför kringtjänsterna att spela en stor roll för det är dessa vi kommer att kunna ta betalt för. Förutom själva distributionen är det sådant som kompletterar upplevelsen som man kommer att tjäna pengar på. Tjänster, känsla, varor och merchandise. 

Det betyder att sporten behöver bli mer professionell. En professionell verksamhet förstår konsumenten och vad hon vill ha. Det handlar inte om en bättre spelad match utan om en bättre produktmix. 

Då först vill de betala

Sporten behöver bli lite mer som Statoil eller Hemmakväll, två företag som tjänar pengar på tillbehör när grundaffären förlorar i ekonomiskt värde. Det betyder att man ska sälja mer en korv på innebandycupen och minska köerna på VM-landskampen. Men det är inte bara konsumenter som vill betala för kringtjänster. Det gäller också det offentliga.

Sporten kommer att tvingas leverera integration, etiska värderingar och jämställdhet för att stat och kommun ska vilja finansiera verksamheten. Vi har alltså en ny spelplan. 

De nuvarande aktörerna är bra på produktionen av sport. 

De nya kommer att vara specialiserade på konsumtionen. 

Camilla Hending

Magnus L (inte verifierad)

mån, 2015-08-17 10:30

1. Hej stat och kommun!!!!

Vad är det för nytt med det?!?!? Riksidrottsförbundet har haft som grundplan att all idrott ska göra detta länge. Sedan att inte alla idrottsföreingar förstår allvaret i detta och bara bryr sig om tabellplacering och andra saker som är så mycket mer triviala än att fostra befolkningen, bidra till folkhälsan mm. Läs mer på www.rf.se och www.svenskidrott.se Här är även en direktlänk till sidan med idrottens värdegrundsdokument som funnits länge. Bra att kommunen och andra som kan påverka föreningarna pressar på så att de börjar att ta sitt samhällsansvar som de demokratiska allmännyttiga idéella föreningar de är och inte bara leker idrott. För det är ju bara en lek om man tänker efter även om det engagerar många mycket känslomässigt fast de kanske egentligen först borde lägga sitt hjärta och kärlek på integration, motverka rasism, uppfostra barn att få god och orubblig självkänsla (inte prestationsberoende självförtroende) mm. Bra stat och kommun!!! Heja!!!! http://www.svenskidrott.se/Barnochungdomsidrott/
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.