Kommuner upptäcker vinsterna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Uppvaknandet sker lite varstans i Sverige. Kommun efter kommun upptäcker att grannen tjänar pengar på idrottsevenemang. De har fått snurr på utbudet och det handlar om stora intäkter.
"Kul när det händer något", är en återkommande kommentar vid olika arrangemang, som här, seglarveckan i Lysekil. Idrottsturismen ökar och påvisar klara vinster för en kommun. Björn Anders Larsson skriver om fördelarna.

 

Utbud, uppmärksamhet och uppskattning – vinsterna är flera. 

Kommuner kan påvisa miljonintäkter i samband med evenemang av olika slag.

Måste tillföras resurser

Några har insett vikten av att utveckla en tradition och en verksamhet. Att ge ökat stöd. Om ni så vill, de har hittat eller stärkt en affärsidé.

Det är egentligen vad alla kommuner kan göra. Bara de upplåter resurser.

Jag har själv varit delaktig på flera platser. Det är inte så märkvärdigt. Titta på utbudet i dag och försök se var det finns potential av ett eller annat skäl.

Entusiasten har kanske idén. Eller klubben som dock har jobbat lite i motvind i avsaknad av kraft. Eller arenan, ja, rent av företaget. De kan sitta på potentialen.

Det måste tillföras krafter både i form av människor och pengar.

Då har egentligen alla kommuner något eget.

Går att förändra och förbättra

Att utveckla för att bli attraktiv måste vara angeläget  för Sveriges samtliga 290 kommuner som är utspridda över 449 000 kvadratkilometer och väldigt olika varandra. Från storstadsförtätningar till mycket glest bebyggda och mycket stora Norrbottenskommunerna.

Min erfarenhet från många års expertroll i lokal tillväxt, i sportens ekonomi, som vandrare genom Sverige och som forskare i funktioner och metoder för lokal tillväxt är att det går att utveckla och positivt förändra varje kommun.

Entreprenörer i företag och samhälle kan förändra. Inte enbart genom kommunala beslut men via nya kombinationer av aktörer som agerar. Ibland startar det med ett företag eller en kommunal anläggning, ibland med en idrottsverksamhet eller ett event.  

Vi kommer alltid att se  satsningar i event och företag som skapar attraktion, besök och tillväxt i orter och kommuner. Inte alla lyckas. Men inriktningen och entreprenörskap finns lite varstans, ständigt och jämnt.

Nya, starka idéer leder vidare

Aktörerna dvs individer och organisationer i kommunen är en komplex mix av strukturer och processer. Min bild är att nya mönster av samverkan kan skapas inte minst tack vare digitalisering och mobilitet (se bilskjutsande taxiliknande nätverket UBER).

En aktör eller helst en entreprenör (företags-, samhälls- eller social-) kan skapa nya lösningar utanför gamla mönster dvs en disruption och det sker oftare nu för tiden.

De stora nyskapande förändringarna och tillväxtprojekten kan vi följa i vårt lands ekonomiska historia. Via entreprenörer uppstod LKAB, sågverk och massafabriker, järnbruk,stålverk,varv och verkstadsföretag.

Så tillkom Sandvik, SKF, Volvo, Scania, Atlas Copco etc. Människor flyttade till dessa orter och städer som växte. Stockholm,Göteborg,Malmö och de stora regionstäderna blev attraktiva. 

Vi har kunnat följa nya starka lokala företag beroende på en stor kundkrets och i andra branscher har Ikea, H&M vuxit till globala aktörer. Varje Ikea-varuhus generar enorma besöksskaror och gynnar inflyttning.

Mindre men snabbt växande lokala företag kan prägla orter och kommuner som exempelvis Ullared. Någon kan invända att it- samhället leder till att företag och andra organisationer inte behöver synliggöras fysiskt i en viss ort.

Jo, visst, men företagens ledning och tjänster skapar attraktiva arbetsplatser och urbana tjänster i städer och orter. I dessa miljöer vill medborgarna ha en rik fritid med sport, kultur och andra upplevelser och marknaden skapar detta.

Flera goda exempel

Men hur skall andra orter och städer bli attraktiva för företag, inflyttning eller åtminstone besök? Alltså, de som också vill bygga värden i det som kallas idrottsturism.

Vi kan se flera goda exempel på hur detta sker och inte bara genom att företag flyttar in eller startas. Det går att skapa kraftfulla verksamheter som starkt bidrar till ortens och kommunens utveckling.

Vasaloppet och Båstadtennisen tillkom på 20-talet, men det tog ett antal år innan tillväxten skedde. Andra exempel på idéer som gav stor utdelning är Åre och skidor, Gothia Cup och Göteborg och hockeykulturen i Leksand. I själva finkulturen brukar Holstebro på Jylland framhållas.

Nya attraktiva verksamheter prövas och en del av dessa blir tillväxtmotorer. Se det inte bara i stort. Alla har varit små en gång.

Varje kommun är en potentiell arena för nyskapande i sport och kultur. Sportsektorn är en bransch som har 75-85 miljarder kronor av Sveriges  BNP som totalt omfattar 4 000 miljarder kr.

Många lysande sportverksamheter finns där stora värden av olika slag skapas varje dag. Det finns redan 110 000 årsarbeten genererade ur sportens produkter, tjänster och tävlingssystemens alla event. De är utspridda över kommunerna.

Summan växer snabbt och inte minst genom den drivande konkurrensen mellan alla hundra sporter. Fotbollen är stor och utbredd, skoljympa och tävlingssystem finns i alla 290 kommuner, golfen likaså, medan andra sporter har vissa starka kommuner och regioner.

Konsten att se egna möjligheter

Möjligheterna för en ort att bli attraktiv finns alltid. Det är många värden som uppstår vid effektiva nya arenor men det det finns risker vid dålig ledning. Kontinuerliga event med bra innehåll behövs.

Attraktion, jobb, skatteinkomster, folkhälsa, socialisation och gemenskap uppstår över tiden i orten och även ett naturmedvetande och bättre användning av landets enastående naturrikedomar. Sådana kommuner och orter skapar sin egen framtid.

Vasaloppen året runt i tre kommuner och särskilt Mora visar hur det går till. Åre likaså. Betydelsen av sport i dessa två kommuner kan mätas med BruttoKommunProdukten, BKP.

Sport är i genomsnitt 2-3 procent av Sveriges totala BKP (BNP). I Mora och Åre är min bedömning att sport står för 8-10 procent av BKP.

Sport är en maktfaktor i konkurrensen. Det finns många plusvärden. Som uppskattning från egna kommuninvånare, uppmärksamhet från besökare och faktiskt, i förlängningen även jobb och skatteintäkter. Det är vad många kommuner nu upptäcker. Men lika många har mycket att lära. Mest att se sina egna fördelar. Därför är morgondagen så spännande.     

Björn Anders Larsson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.