Är det här efterträdaren?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Visst blir det märkligt. Fifa, ena dagen så hårt kritiserat för korruption, fiffel och båg att ingen vill ta i organisationen med tång, kan nästa dag under stor pompa och ståt utse världens främsta fotbollsspelare, både kvinnlig och manlig, och alla kommer till festligheten.
Issa Hayatou, tf FIFA-president, och hans fru anländer till galan. Hayatou som för alltid förknippas med den power nap han tog vid en presskonferens för Fifa. Foto: Valeriano Di Domenico, AP/TT

 

Här är stunden som Issa Hayatou aldrig glömmer

 

Inget snack om bojkott, inget snack om det osmakliga i att Fifa gör detta, nej då, alla kommer, uppklädda och fina utan att några synpunkter på vare sig Blatter, kronprinsen Platini eller nån annan i det korrumperade garnityret, märks.

Kommer ta tid

Visst är det märkligt? Eller så är det inte det. Utan det är just ett tydligt tecken på hur det går till i den världen där de flesta känner varandra och gärna kramar om varandra, oavsett anklagelser eller misstankar.

Det är väl det som gör att hela den där världen så obehaglig; där herrarna med välrakade kinder kramar och pussar om varandra, och aldrig skulle komma på tanken att kritisera någon. I alla fall inte offentligt. I alla fall inte om man riskerar att få skit tillbaka i något annat sammanhang.

Och det är nog därför det kommer ta väldigt lång tid innan ord som demokrati och genomlysning sker, på riktigt. Och det gäller inte bara Fifa, vi har internationella friidrottsförbundet, och vi har IOK, och det finns säkert massor av internationella och nationella föreningar och förbund som verkligen inte sköter sig med tanke på korruption, mutor och ryggdunkningar.

En stridbar jäkel

Björn Eriksson, ny RF-ordförande och stridbar på många poster i det officiella Sverige, är en stridbar jäkel, en sån som skulle behövas inte bara i de nationella sammanhangen utan också i  de internationella. 

Han hade gjort sig utmärkt inom det Svenska Fotbollförbundet, där tystnaden är legio och där det finns få som vågar ifrågasätta internt, vare sig det handlar om vilka åsikter man ska förfäkta, vilka budskap man ska framföra och vilken böjning på ryggraden man ska ha, den krumma fjäskande varianten eller den rakryggade. Eriksson ställer krav och är tydlig, utan någon annan tanke än att saker och ting ska gå rätt till.

Om man är så rakryggad som Eriksson, riskerar man, om man hamnar utanför säkerhetsspärren, att kallas rättshaverist; människor som ställer tydliga krav blir inte alltid uppskattade, i många länder hamnar de i fängelse, i andra sammanhang tystas de ner, misstänkliggörs och åsidosätts.

Sökes - en rakryggad person

Men Eriksson riskerar inte att hamna på fel sida; han är för tydlig, för välkänd och har för många vänner. Förvisso har han också många ovänner, men han är klok och duktig på att säga bra saker i rätt tid, och då vågar  folk inte peta på honom, även om det på RF säkerligen gått många kalla kårar på personer som föredrar en tyst ordförande, som är pk.

En Eriksson i Fifa hade inte varit helt fel. Men åldersstrecket talar emot.

Och då är frågan vem som ska bli ny ordförande. För jag har letat och lyssnat men ännu inte fått klart för mig vem som är nästa kronprins, nu när Platini inte kan eller får och Blatter är borta. 

Finnas det nån rakryggad person där ute som orkar ta tag i Fifa med målsättningen att genomföra förändringar? 

Det är inte många dagar kvar nu till Fifas nyval ska äga rum, och jag har inte sett den lysande stjärnan än som ska genomföra förändringarna. Stjärnorna har kanske slocknat.

Cecilia Giertta

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.