Idrottsgymnasier kritiseras

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Varannan skola kritiseras när Skolinspektionen granskar landets idrottsgymnasier. Elever blir grovt kränkta och från ansvarigt håll tycker man att det inte är så farligt…
Hur ser egentligen vardagen ut på landets idrottsgymnasier. Skolinspektionen finner skäl till att rikta kritik mot verksamheten. Foto. TT

 

I nyhetsartiklar läser jag om att elever som trillar av hästen under ridträningen får baka tårta åt andra, duktigare, studenter. Jag läser om elever som får plocka upp puckar och bära äldres utrustning på hockeyträningen. Jag läser om elever som får göra armhävningar när de förlorar en tävling.

Skapar karaktär...

En del tränare och rektorer menar – när de möts av frågor kring händelserna – att det inte är kränkande behandling utan snarare karaktärsdanande och ingår i sporten.

Den som ger sig in i leken får leken tåla så att säga.

Men kritiken som Skolinspektionen riktar till gymnasieskolorna handlar om – vilket framgår av beslutstexten – att gymnasieskolorna måste bli bättre på att skilja den kultur som är acceptabel i idrottens värld från den vi vill ha i skolan. Det är här det brister hos de skolor som fått ett föreläggande.

Självklarheter

Skolans värdegrund måste vara överordnad idrottsrörelsens. Ungdomsidrotten har egentligen samma grundvärderingar som skolan; att alla människor är lika värda, att ingen har rätt att bli kränkt och att ingen ska bestraffas utifrån prestation. 

Men det finns gradskillnader och som Skolinspektionen visar finns det normer och beteenden i idrotten som inte hör hemma i skolans värld, alltså inte heller i det idrottande som sker inom skolans ram.

Idrotten skall skapa vinnarmentalitet. Ibland kan metoderna innebära att förluster eller dåliga prestationer resulterar i ett par extra armhävningar eller att man får plocka in träningsmaterialet. Det är accepterat under en träning efter skoltid men innan skoldagen är slut har alla rätt att bli behandlade utan den här sortens inslag. 

Räkna fel och få städa!

Gränsen för vad som kan betraktas som kränkande är alltså olika beroende på i vilket sammanhang idrotten utförs. En hierarkisk kultur som kanske är accepterad inom hockeyvärlden ska inte finnas inom skolan, inte ens om man spelar ishockey. 

Vi är nog inte alls överens om vad som är kränkande behandling inom skolan heller men i skollagen är det mycket väl reglerat. Att förlorare får knyta upp vinnarnas skridskor och hämta mat till dem är inte förenligt med allas rätt att bli behandlade lika. Det är säkert inte illa ment men att ”inte mena något illa” är tyvärr inte ett argument som faller inom lagens ramar.

När man översätter beteende som finns under idrottsundervisningen till den andra ämnen blir det nästan absurt, eller som Gunnar Olausson på Skolinspektionen uttryckte det:

”Det skulle förefalla väldigt märkligt att den som hade mest fel på matteprovet är den som får städa upp i klassrummet och sudda ut från tavlan”.

Även idrotten måste känna ansvar

De flesta skulle förhoppningsvis hålla med honom om att det vore helt oacceptabelt.

Skolinspektionen riktar, genom att skilja på skolans och idrottens normer, faktisk en indirekt kritik mot idrottens kultur som man anser inte är förenlig med de värderingar som gäller i skolan utan tvärtom är direkt skadlig. 

Idrotten, också utanför skolan, borde därför vara oroad över rapporterna och inte avfärda dem med att ”det är inte så farligt” eller ”lite måste man väl tåla”.

Camilla Hending

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.