Men, det var ändå värre förr

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vad i hela världen kan man lita på? Inte ett tennisresultat, i alla fall. Men trots allt: Det var värre förr
Engagerade åskådare under Australien Open. Det är formligen slagsmål för att fånga en förlupen boll. Foto: Rick Rycroft, AP Photo/TT

 

För ett par veckor sedan började jag fylla Idrottens Affärer med artiklar som rör tennis och matchfixning. Jag har följt tennisen på nära håll i många år, och jag vet att detta var ett enormt problem – förr.

Lägre rankade tar chansen

Den här veckan började med att trovärdiga BBC dundrade ut samma uppgifter som jag tidigare skrivit om – och det fick ett enormt genomslag över hela världen. Fint så. Avarter inom sportens värld kan aldrig belysas tillräckligt. 

Det finns absolut problem med matchfixning och tennis även 2016, den som säger något annat ljuger. 

Men det är som spelbolagens representanter och som många andra med insikt säger – det är främst förekommande i mindre turneringar med lägre rankade spelare. 

Bra betalt

Vem skulle inte kunna tänka sig att förlora en rätt meningslös match i Långt-bort-i-stan, kvittera ut någon miljon kronor – och lugnt resa vidare till nästa turnering och i stället där försöka göra sitt bästa?

Allt har sitt pris. Alla också. 

När svenskar ”lägger sig” eller ”inte går för fullt” har vi väldigt stor förståelse för det. 

Tre Kronor 2006…

Minns bara hur folkkära Tre Kronor mycket märkligt förlorade gruppspelsmatchen mot Slovakien i OS 2006 – för att få en betydligt enklare fortsättning i slutspelet.

På den svarta lista som Tennis Integrity Unit i samarbete med spelbolaget Betfair har upprättat (en lista som tidigare också har varit publicerad i Svenska Dagbladet) finns totalt ett 40-tal spelare som misstänks ha varit inblandade i uppgjorda matcher. 

Ett antal av dem är fortfarande aktiva och spelar denna vecka i Australian Open – och det finns en klar överrepresentation av spelare från Italien och från länder som en gång tillhörde Sovjetunionen.  

Jag är helt övertygad om att det som var husmanskost i början och mitten av 00-talet – det vill säga att även spelare med riktigt bra ranking var inblandade i dessa smutsiga affärer – är i stort sett bortrensat nu. 

Spelbolagen i västvärlden har stenkoll på oddsmarknaden och avvikande rörelser och spelmönster, och misstänker i stort sett aldrig matchfixning på den nivån längre. Och toppspelarna, som i grunden är väldigt välbetalda, riskerar för mycket. 

Spelare kan tvingas

Men det som gör frågan mer komplex är att det inte behöver vara spelarna själva som ligger bakom den matchfixning som trots allt existerar och som bedrivs via betydligt mer okontrollerade spelbolag i Asien. 

I många fall kanske tennisspelarna inte ens vill vara inblandade – men de tvingas till det via hot från mörkskygga kriminella nätverk som ser möjligheten att på bara några timmar tjäna ett antal miljoner kronor. Snabba cash och pengatvätt, är det vi pratar om. 

Och det är en sak att få en direkt fråga om man kan tänka sig att medvetet förlora en tennismatch. Det är en helt annan sak att bli hotad, kanske till livet, till att medvetet förlora en tennismatch. 

Tillbakavisar anklagelserna

Tennisen har inget att förlora på att vara mer öppen. Tennis Integrity Unit kan tillsammans med ATP stänga av spelare, men det går inte att få reda på exakta orsaken till varför en spelare blir bannlyst eller vilka matcher det handlar om. 

ATP-chefen Chris Kermode går nu ut och tillbakavisar anklagelserna om att tennisorganisationen skulle ha dolt matchfixning – och ett sådant strutsbeteende är naturligtvis ett stort problem i sig.

Sedan finns det fall som är mer givna än andra. Det österrikiska problembarnet Daniel Koellerer kallade färgade spelare för apor, spottade i sin egen hand innan han tackade motståndarna efter match, svor och kastade racketar – och fick John McEnroe att framstå som planeten jordens mest väluppfostrade skolgosse. 

Odds på sin egen hemsida

”Crazy Dani”, som han kallas, var som bäst rankad 55:a i världen och hade ett tydligt intresse för spel och dobbel som han gärna skyltade med.

Via sin officiella hemsida länkade han till odds på sina egna matcher vilka han uppmanade folk att spela på – och vid tre tillfällen kunde Tennis Integrity Unit bevisa att hans matcher hade varit fixade.

2011 blev därför Daniel Koellerer först i världen att bli avstängd från all tävlingstennis på livstid.

Saknad av ingen.

Tobias Jansson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.