En omsättning på 4 miljarder

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svensk klubbfotboll seglar i stark medvind. Det framkom inte minst vid måndagens stora träff med alla elitklubbar. Värre är det i Danmark som är ett varnande exempel på ekonomiskt övermod. Och nu flyttar danskar till Sverige.
Det var då det. Erik Hamrén var klubbtränare, med Allan Kuhn som sin assistent, i Ålborg som vann den danska ligan 2008. Pengarna fanns i Danmark, dit flyttade svenska tränare och spelare. Nu har vinden vänt. Kuhn tränar Malmö FF och i flera klubbar spelar danskar. Foto: Lars Poulsen, TT

 

Den danska fotbollsligan har under senare år rasat i den europeiska rankingen. Klubbarna gör stora förluster. Plötsligt dyker fler danska spelare och även en tränare upp i allsvenskan. Vad är det som händer?

29 svenskar som mest

Det fanns en tid då de bästa svenska fotbollsspelarna valde den danska fotbollsligan. Tobias Linderoth, Marcus Allbäck och Johan Elmander var några av dem som förgyllde dansk klubbfotboll. 2009 hade ligan hela 29 svenska spelare. 

En orsak var att det pumpades in pengar i klubbarna, bland annat tack vare en urstark dansk ekonomi som under en period överhettades. I synnerhet gavs FC København resurser att storsatsa för att konkurrera i Europa. Det gav utrymme för högre löner och i kombination med den förmånliga expertskatten kunde allsvenska spelare bli nyrika genom en flytt över Öresund.

Attraktiva TV-avtal skrevs och omsättningen steg till 3,2 miljarder danska kronor 2008 (ca 4 miljarder svenska kronor), att jämföra med allsvenskans omsättning samma år på 1,1 miljarder kronor. Toppåret 2011 var ligan UEFA-rankad nummer 12 i Europa, bland de mellanstora nationerna, bl.a. efter att FC København nått sextondelsfinalen i Champions League.

Det blev tvärnit

Det som hänt därefter kan beskrivas som en tvärnit. Den danska ekonomin gick in i en fastighets- och finanskris med återverkningar för klubbarna. De satt fast med dyra löneavtal utan att få något mervärde i spelarkvalité, framgångarna upphörde och omsättningen föll, med totalt 30 procent till 2,2 miljarder danska kronor 2014. 

Idag har superligan förlorat sin glans och rankas den sist av de tre skandinaviska ligorna på plats 24 i Europa, efter Sverige på plats 21 och Norge på plats 22. Vad värre är, klubbarna har förlorat 1006 miljoner danska kronor 2009-2014, motsvarande ca 1,3 miljarder svenska kronor. 

Det kan jämföras med allsvenskan som under samma period gick back med beskedliga 22 miljoner kronor och ökade omsättningen med 44 procent till 1,55 miljarder kronor. Här kan noteras att Malmö FF:s Champions Leaguespel 2014 och 2015 bidrog till att förbättra allsvenskans resultat, men även de danska klubbarna deltog: FC København 2010 och 2013 och FC Nordsjälland 2012.

Tolv danska här

Många svenska spelare väljer fortfarande den danska ligan, men det är inte lika ofta de främsta talangerna som går dit. Istället har ett nytt fenomen dykt upp: danska spelare och en tränare i allsvenskan. Mest framträdande är IFK Göteborgs mittfältslås Mads Albæk, Søren Rieks och Jakob Ankersen. Den tidigare anfallaren Lasse Vibe har hamnat i Brentford och är med i landslaget. I Elfsborg spelar målvakten Kevin Stuhr Ellegaard och backen Anders Randrup, i Falkenberg återfinns Thomas Juel Nielsen och Alexander Jakobsen, i Helsingborg Frederik Helstrup Jensen och Martin Christensen, samt i Gefle Martin Rauschenberg. 

I år har även Malmö FF värvat danskt: tränaren Allan Kuhn och den intressanta mittfältaren Anders Christiansen med en bakgrund i ungdomslandslagen, Champions League med Nordsjælland och i Chievo Verona. Sammanlagt gör det tolv danskar. Jag har inte tidigare statistik, men min förnimmelse är att det är klart fler än förut.

De tre skandinaviska ligorna är idag jämnstarka. Små marginaler avgör vilken som för tillfället rankas högst. Samtidigt är idag det uppenbart att den danska ligan har tappat sitt försprång och att de senaste årens ekonomiska förluster svider. Det blir svårt för den att återta sin position. Möjligen är det nu fördel allsvenskan. Malmö FF har visat vägen och allsvenskan är i ett skandinaviskt perspektiv mer attraktiv än förut. Nu gäller det för IFK Norrköping, IFK Göteborg och AIK att haka på och höja sig en nivå för att också nå framgångar i Europa.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.