Klubbarna sviker publiken

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svensk klubblagsfotboll framstår mer och mer som en svår ekvation som inte går ihop. Intresset är stort, publiksiffrorna imponerande för många klubbar - även i ett visst internationellt perspektiv - ambitionerna sägs finns där, men; klubbarna säger en sak men gör en annan.
Det är ändå Vidar Örn Kjartansson som har gjort flest mål i MFF: men nu flyttar han till Maccabi Tel Aviv. Foto. Patric Söderström, TT

 

Det är ungefär som i tidningsbranschen; när bokstäverna måste gå en match mot siffrorna är det alltid siffrorna som vinner.

IFK Norrköping vann SM-guldet och fick en chans i glida in i de stora kassavalven och lukta på pengarna. Det blev tvärstopp. De fyra bästa spelarna från ifjol - Kujovic, Alexander Fransson, Traustason och Christoffer Nyman - har nu nya klubbadresser.

35 miljoner för lite

Ett steg framåt och två tillbaka.

Till och med på stället marsch skulle ses som en framryckning.

Allsvenskan håller en lägre spelnivå än ifjol. Dess standard går inte att upprätthålla med ett - i bästa fall - nollsummespel.

Nu har Malmö FF sålt Vidar Örn Kjartansson till Maccabi Tel Aviv. 

Övergångssumman ryktas vara 35 miljoner, ett alltför lågt pris på Allsvenskans flitigaste på-mål-avslutare och främste målskytt med 14 fullträffar på 20 allsvenska matcher.

Och detta mitt i en guldjakt där Malmö - efter fjolårets allsvenska fiasko, förlusten i cupfinalen och en förnedrande utslagning mot division 1-klubben Landskrona - måste leva upp till sitt rykte och sina resurser och tas sig ut i Europa igen.

Sportchefen överkörd?

Det låter inte sportsligt seriöst. Kan tydas som ett styrelsebeslut över huvudet på sportchefen Daniel Andersson.

Det är någonting som skaver här, med tankar, ambitioner och handling som icke kompatibla enheter.

Vilken allsvensk klubb skall kunna bita ifrån med ekonomiska muskler om inte Malmö FF med en halv miljard i eget kapital?

MFF har klart uttalat att klubben skall vara Nordens största och med en ambition att bli jämbördig med de bättre lagen i många europeiska länder; Spanien, Italien, Frankrike, England, Tyskland, Ryssland, Portugal och några till rår man förstås inte på.

Hur skall det gå till?

Gör åskådarna besvikna

Det kommer aldrig att fungera utan kontinuitet och förmodligen är det omöjligt så länge Sverige går i otakt med övriga Europa vad gäller spelterminer. Klubbarna snuvade på sina bästa spelare när Allsvenskan går in i sitt avgörande skede.

Jag kan inte tyda det som sportsliga ambitioner.

Risken finns på längre sikt att utarmningen kommer att påverka både publikens och finansiärernas intresse.

Om det skall bli nya kvalframgångar och ekonomiskt framgångsrika gästspel i Champions League krävs ett par år av moratorium, en stabil uppbyggnad, ett orört lag och inte dessa ständiga besök av närgångna fotbollshortonomer som dyker upp med sekatören och klipper av de finaste skotten så fort de växter ut.

Det blir aldrig någon blomning.

MFF skulle vara undantaget

Kjartanssons flykt betyder också en attraktion mindre i Allsvenskan. Många svenska spelare har också försvunnit på senare år. Sällan är det sportsliga utmaningar (jag menar, Maccabi Tel Aviv, hallå), nästan alltid bara med pengarna i sikte. Svenska spelare med framgång, ännu mera sällan succé i respekterade klubbar, ser vi numera nästan aldrig.

Erik Hamrén fick uppleva problemet. Janne Andersson kommer snart att inse hur svår den svenska spelarmarknaden är att överblicka för en förbundskapten, hur omöjligt att väga spelares kvaliteter mot varandra när de byts ut, hoppar in eller sitter på bänken i t o m medelmåttiga klubbar.

Alltför många svenska klubbar sitter i alldeles för ömmande ekonomiska knipor för att göra annat än tacka och ta emot när anbuden kommer. Att MFF skulle vara ett undantag som kunde ta för sig också utanför landets gränser med sina överlägsna resurser tycks vi också kunna glömma.

Alla toppklubbar sämre

Och när klubben dessutom satsar på en återvändare (Behrang Safari) som passerat bäst-före-datum istället för en av landets främsta backtalanger, Pa Konate, visar det att uttalad ambition och krass verklighet inte alls kommer överens.

Inte bara Malmö utan IFK Norrköping (jämfört med fjol), Göteborg, AIK och Elfsborg - klubbarna som står i främsta rummet när vi talar utveckling och ett närmande till omvärlden - är alla sämre än de senaste åren.

Hur skall de bli bättre?

Hur skall ambitionerna och löftena till marknaden kunna infrias när man aldrig kan tjäna på gungorna vad man förlorar på karusellen.

Åke Stolt

Fakta

Nu är det också klart att Mattias Andersson lämnar Malmö FF för spel i italienska Juventus F.C. Övergången sker med omedelbar verkan. Malmö FF hade inlett diskussioner om ett lärlingskontrakt med spelaren innan övergången till Juventus F.C. blev klar. 

Johan (inte verifierad)

mån, 2016-09-12 21:23

1. Allsvenskan verkar lita blint

Allsvenskan verkar lita blint på sina rivaliteter, historia och att detta alltid kommer sälja oavsett fotbollens kvalitet. Jag undrar dock om den yngre publiken kommer svälja hull och hår som tidigare generationer när gapet blir alltför stort till toppfotbollen. Den är redan påfallande stor, men verkar växa ännu mer. Att man som knodd tas med på en lokal fotbollsmatch i tidiga år är långt ifrån en självklarhet då så mycket annat pockar på uppmärksamhet idag. Lägg därtill att europeiskt toppfotboll aldrig varit lika åtkomlig för vem som helst. Risken finns att man kramar ut det sista ur trasan om man inte gör stora förändringar i den svenska modellen, som just nu agerar farmarliga till farmarligans farmarliga. Svårt att se att det funkar i längden om den sportsliga produkten blir alltför svag. Då har hockeyn en bra mycket större buffert fortfarande, men även där växer gapet stadigt till framförallt NHL men även KHL. Vad gäller MFF känns allt bara ytterst märkligt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.