Föreningen är e-sportens grund

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den ideella föreningen är e-sportens främsta framgångsfaktor. Dreamhack, världens största datorfestival, startade som en ideell förening men drivs i dag som ett företag som skapar stora värden till Jönköping, skriver IA:s krönikör Alexander Hallberg.
Foto: Anna Hållams/TT

 

I helgen gick startskottet för årets säsong av Mästarnas mästare där Emil “HeatoN” Christensen deltar. Jag med flera minns säkerligen den före detta ishockeymålvakten Tommy Söderströms reaktionära utbrott i höstas när SVT presenterade årets deltagare. Det som slog mig då var hans totala ovilja till öppenhet eller dialog, något som tur var verkar vara ganska unikt för honom. Idrottsmän som Thomas Ravelli, Martin Lidberg och Jonas Jerebko hade långt mer ödmjuka inställningar och uppvisade den, för idrottsrörelsen, karaktäristiska respekten för någon de inte håller med. 

Karriär lyfte med stödsystem

Idrotten har den enskilde atleten som sin minsta beståndsdel men likt ett pussel så kan aldrig den enskilde uppnå sin fulla potential utan hjälp från andra runtomkring sig. I Sverige är det den ideella föreningen som ger struktur och agerar som ett demokratiskt stödsystem. Det var först när Emil kom med i ett organiserat lag som hans karriär lyfte och han blev den idrottsman som han idag är och det är så framtidens e-sportare kommer att lyfta, i en ideell gemenskap. 

På så sätt är e-sportens organisering redan idag väldigt lik den etablerade idrotten och passar väl in i RF:s strukturer. Visst, det finns friflygare som organiserar sig mer enligt den amerikanska modellen med ägarstrukturer och riskkapital, men det är undantag snarare än regel. Detta för att e-sporten har så många exempel på styrkan i det ideella att det inte blir hållbart att försöka göra på något annat sätt.

E-sportens Wimbledon

Ta Dreamhack som exempel. Världens största datorspelsfestival med över 11 000 fasta datorplatser och mångdubbelt fler i dagliga besökare som jag dubbat till “e-sportens Wimbledon”. 

Det som började som en liten lokal Sverok-förening, förbundet som organiserar hobbyspelande, på en skola i Malung har idag satt Jönköping på den internationella kartan och skapat otroligt mycket kapital - såväl socialt som ekonomiskt. 

Nuförtiden är Dreamhack ett företag då det växt ur sina skor, men den växte fram som ideell förening där medlemmarna slitit dag och natt för att skapa något öppet för alla. Det syns tydligt då de fortfarande upplåter en av de stora mässhallarna som sovsal för deltagare, en sal som är värd hundratusentals kronor i mässyta, men där Dreamhacks ideella arv skiner genom. 

Respektfullt e-sportande

Men även om Dreamhack är det största exemplet är det långt ifrån det enda. I Malmö samlar Malmö e-sport ungdomar från Möllan och Rosengård, områden som vissa försöker utmåla som no-go zoner, kring respektfullt e-sportande. Föreningarna finns där ungdomarna finns och spelar de spelen som ungdomarna gör. När man talar om sociala insatser så tror jag att föreningar som Malmö e-sport är de som gör verklig skillnad i ungdomars liv när man ser deras modell gå på export över hela Sverige. 

Alexander Hallberg
Svenska e-sportförbundet

Alexander Hallberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.