Kraftfulla kvinnor jag mött inom idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tack för att ni finns – och för att jag fått vara nära och lära mig av er, skriver IA:s krönikör Thomas Björn i sin hyllning till de kraftfulla kvinnor inom idrotten.

Cecilia Andrén Nyström, Futebol da Forca, en av de många kraftfulla kvinnor inom idrotten som IA:s krönikör Thomas Björn hyllar på Internationella kvinnodagen. Här prisas hon som Årets Peppare av Prins Daniel, GEN-PEP, på Idrottsgalan i januari. Foto: Jonas Ekströmer / TT

 

När jag skriver detta är det Internationella kvinnodagen. Även inom idrotten.

Den här krönikan blir därför en hyllning till de kraftfulla kvinnor inom idrotten som jag har haft förmånen att få träffa, och i vissa fall arbeta med.

Vi tar det i kronologisk ordning.

Det börjar förstås med mamma Marianne. Klok nog att släppa mig fri tidigt så att jag kunde ägna mig åt det jag älskade mest när jag växte upp i Göteborgs västra förorter: fotboll och handboll. 

Lärde mig packa väskan, fixa mellis, komma i tid till träningen i Västra Frölunda IF Pojkar 63 på Ruddalen, och packa upp min väska när jag kom hem. 

Margots mackor

Vid 15 bytte jag förening, till IFK Göteborg. Ingen träning på Kamratgården var fulländad förrän vi fått fika med macka, Margots macka: limpa, en rejäl skiva hushållsost, tomat och gurka. 

Vete tusen om det blivit något Uefa-cup-guld 1982 om det inte varit för Margots mackor, ivrigt påhejad av Artur som hon var.

På Svenska Golfförbundet längre fram i arbetslivet träffade jag Louise Permelin, i dag Permelin Berg. Hon hade trots sin ungdom gått den långa vägen inom golfen med spel på Sverige-touren, kansliarbete på PGA, golfproffsens organisation, och satt till slut med hela ansvaret för touren, såväl herrar som damer. En mångmiljonaffär där hon skapade stora värden för tävlingsgolfen i Sverige genom bra speltillfällen på Nordea Tour, språngbrädan till de stora tourerna i världen.

Att Louise har is i magen visar det faktum att hon valde att anlita mig för TV-produktion från touren när jag precis startat egen verksamhet inom kommunikation och PR, utan att jag varit närheten av något liknande tidigare. Men med hjälp av journalisten Karin Fagerlund, i dag Fagerlund Jerrstedt, och Tommy Toncic på produktionsbolaget 2AM blev det ett 30-tal produktioner för Viasat Golf och Eurosport 2011-2013. 

Antog utmaningen

I december 2013 ringde telefonen. Det var Camilla Hagman, då kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet. Hon undrade om jag var intresserad av att vara presschef, på uppdrag, för fotbollslandslaget damer. Det vankades EM på hemmaplan och förväntningen var att den från USA hemvändande Pia Sundhage skulle vara ganska intressant för media som ny förbundskapten, liksom Lotta, Kosovare, Nilla, Caroline och de andra tjejerna.

Jag antog utmaningen och fotbollförbundets förväntningar stämde. Det blev daglig mediahantering under elva månader, med peak inför och under EM, vilket var oerhört utvecklande.

2013 blev som en enda lång fortbildning i ledarskap för min del. Pia Sundhages sätt att leda inte bara laget, utan hela ledarstaben, var enormt inspirerande. Hon och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson fick hela gänget att gå upp på tå och prestera maximalt när det väl gällde. För att sedan gå ned i vila, slappna av och ”tjöta” när vi var lediga. 

Pia och Lilie skulle dock stå sig slätt om det inte vore för landslagschefen Marika Domanski Lyfors. Det var hon som lockade hem Pia från USA, det är hon som ser till att rätt saker händer i rätt tid och att damlandslagsverksamheten har de resurser de behöver för att kunna prestera på topp.

Lyckas hon inte skapa de resurserna är det mer ett systemfel än Marikas fel: fördelning av resurser till damidrott och herridrott är långt ifrån lika, som vi alla vet.

Samma villkor

En våning ovanför fotbollförbundet i Solna sitter EFD, Elitfotboll Dam. Generalsekreteraren Linda Wijkström är en annan kraftfull kvinna som driver på för tjejers rätt att utvecklas till fullfjädrade fotbollsspelare på samma villkor som killars, och att utveckla elitfotbollen i form av Damallsvenska och Elitettan. Hon är också en av hjärnorna bakom arbetet med att ta fram listan över de 50 mest kraftfulla kvinnorna inom idrotten som presenteras på Handelshögskolan i Stockholm i kväll.

I samma lokaler som EFD sitter SEF, Svensk Elitfotboll. En av generalsekreteraren Mats Enquist bästa värvningar till det laget är Madeleine Ödqvist med ett förflutet på Enquist tidigare arbetsplats, Svenska Golfförbundet. Madeleines arbetskapacitet är enorm och det finns knappt något som inte passerar hennes bord i form av avtal, projektplaner etc. Om det inte vore för Madeleine skulle arbetet med att bygga en positiv supporterkultur genom samarbete mellan supportrar, elitföreningar, SEF, polis och åklagare gått i sank för länge sedan. 

På Svenska Mässan i Göteborg görs många bra saker: en av de bästa är Träffpunkt Idrott som samlar alla beslutsfattare inom idrotten – idrottsförbunden, rättighetsägarna, sponsorerna, kommunerna, destinationsfolket och leverantörerna av tjänster och produkter – vartannat år. Magdalena Rönström har byggt upp konceptet och nu lämnat över till Monika Ölund som arbetar efter Pippi Långstrumps devis: ”Det här har jag aldrig provat förut – så det klarar jag alldeles säkert!” Underbar inställning som fler kvinnor inom idrotten borde anamma – och kanske även en del män... 

Magnifik resa

Den som imponerar mest har jag sparat till sist: Cecilia Andrén Nyström, Futebol da Forca. Hennes resa från flickfotbollsledare i Stockholm, via Maputos förorter (Mocambique) till ledare för en organisation i fyra länder som arbetar med att stärka tjejers självkänsla och förändra världen med hjälp av fotboll är inget annat än magnifik. Helt rättvist blev hon också prisad av GEN-PEP på Idrottsgalan i januari. Det bästa av allt: Cecilia är fortfarande ung, så hennes resa har bara börjat. 

Jag skulle inte bli förvånad om hon snart sitter som ordförande i Svenska Fotbollförbundet och styr skutan till ännu mer samhällsengagemang från fotbollens sida – där det är minst lika viktigt att fostra ungdomar som fungerar i samhället tack vare fotboll, som fotbollsspelare med sikte på landslaget.

Underbara och oersättliga

Som ni förstår, jag skulle kunna hålla på hela dagen och fortsätta skriva, men jag avslutar här. 

Det viktiga är att vi ägnar den här dagen åt att skänka en tanke till alla de tusentals och åter tusentals kraftfulla kvinnor som ägnar sitt liv åt att lyfta sin idrott, oavsett om de bakar bullar till en cup i amerikansk fotboll i Skövde, leder ett basketdistrikt i Norrland eller ett fotbollslandslag fullt med ”pippilottor” med sikte på EM-medalj av ädel valör i sommar.

Tack för att ni finns – och för att jag fått vara nära och lära mig av er.

Ni är underbara – och oersättliga. 

Och vem vet: en vacker dag kanske grabbarna och gubbarna i ledningsgrupper och styrelserum lämnar plats för ert entusiastiska engagemang.

Då jäklar, då kommer det att bli full fart på idrottsrörelsen!

 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.