Samarbete för ökad rörelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Spelmarknaden har under de senaste 20 åren revolutionerats totalt. Från lördagskvällar med Leif ”Loket” Olsson till en myriad av spelbolag och spelformer som bara är ett knapptryck bort på mobilen.
Leif ”Loket” Olsson och BingoLotto. Bilden är från 2004. Foto Annette Friberg /Scanpix

 

På torsdag, den sista mars, kommer Håkan Hallstedt att presentera sitt förslag till en omreglering av spelmarknaden som kan få stora konsekvenser för idrottsrörelsen.

För idrotten är det viktigt att behålla den nuvarande skattefriheten och fortsatt ensamrätt tillsammans med övrigt föreningsliv kring försäljning av traditionella lotter - även i digitala kanaler. 

160 miljoner till idrotten

Även om Bingolottos största glansdagar kanske är över, så tjänar fortfarande idrotten mer än 160 miljoner om året på lotterier. Pengar som annars skulle behövas tas in genom exempelvis höjda medlemsavgifter.

Som ordförande för RF har jag ihop med ordföranden för Svenska Spel Erik Strand och våra respektive generalsekreterare  velat hitta en konstruktion mellan oss som gynnar föreningsidrottens samtliga aktörer. Lite spännande är ju då att Erik tidigare varit generalsekreterare för oss och väl känner vår verksamhet. 

För en vecka sedan lyckades vi att knyta ett samarbetsavtal mellan oss som berör alla våra medlemmar och som syftar till att medverka till ökad rörelse för svenska folket. Tidigare var det bara fem specialidrottsförbund som kommit igenom ”pärleporten”, nu har 66 andra tillkommit. Varav flera är små och utan andra sponsorintäkter.

Motverka ökande klyftor

"Framåt för svensk idrott” som vi tillsammans döpt projektet till kommer att utgöra ett starkt bidrag till vårt arbete inom svensk idrott, att få fler och nya målgrupper med i idrottsaktiviteter i våra föreningar, allt enligt våra mål inför 2025 och vårt pågående strategiarbete. Det blir extra stimulerande när vi tillsammans med våra samarbetspartner kan vara med och bidra till att motverka ett av samhällets stora problem, de ökande hälsoklyftorna.

Avtalet i sig har flera aspekter, det bidrar också starkt till en fortsatt sammanhållen svensk idrott. Historiskt så har Svenska Spel varit en partner till svensk idrott genom åren, nu senast genom Gräsroten som ger stöd direkt till föreningslivet, på många olika sätt men främst har kanske deras samarbete med idrotten förknippats med de fem stora lagbollsporterna som av hävd har haft en affärsmässig relation med bolaget. Nu har vi skapat ett kommersiellt samarbete för övriga 66 specialidrottsförbund som också syftar till att stärka våra inom idrottsrörelsen gemensamma mål inför 2025, idrott hela livet.

Satsar drygt 100 miljoner

Totalt satsas 37 miljoner kronor per år under tre års tid och den övervägande delen fördelas till specialidrottsförbunden. En bärande del av satsningen blir en rörelsefond ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för att på föreningsnivå bedriva initiativ och projekt som gör att fler kommer i rörelse. Det kan till exempel handla om att utöka prova-på-verksamheten bland föreningar för att fler barn ska få möjlighet att utveckla sin motorik, vilket är grunden för att kunna vara idrottsaktiv livet igenom. Fonden kan också stötta projekt som möjliggör samverkan mellan olika idrotter, spontanidrott och gemensam fysisk aktivitet för barn och föräldrar. Utöver fonden finns möjlighet för specialidrottsförbunden att via Riksidrottsförbundet teckna separata samarbetsavtal med Svenska Spel.

Ökar takten

Jag tror att vi genom nya samverkansformer av den här typen ökar takten framåt för svensk föreningsidrott. Samtidigt vill jag att vi värnar om spel på idrottens villkor som inte öppnar för matchfixing och annat elände. Det är en fråga där jag har en gås oplockad med vissa spelbolag. Normalt ska vi på RF undvika att vara ”operativa” men på detta område tror jag vi kan fylla en samlande funktion. Det gäller också några nya områden som idrottsrelaterad kriminalitet och SM-veckorna sommar och vinter där mindre idrotter får en chans att visa upp sig. Liksom arbetet att driva fler internationella idrottsevenemang till Sverige. 

Ett smalare men vassare RF helt enkelt.

 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.