Skåne dominerar - och Höör sen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag minns en eftermiddag på Kopparvallen i Åtvidaberg - året var 1973 och Bayern München hade avslutat sin träning inför mötet med ÅFF i Europacupen, hur jag stegade ut på planen för att möta den store Kaiser Franz Beckenbauer och utnyttja hans vandring in till omklädningsrummet för en intervju. Det var inte lätt att få audiens hos Kaisern på den tiden. Han inledde samtalet: ”Trevlig träningsarena, men var spelas matchen?”
Höörs kassör Jan Hansson och frun Elisabeth firar segern i lördagens SM-final i handboll mellan IK Sävehof och H65 Höör i Malmö Arena. Foto: Emil Langvad / TT

 

Ett litet mirakel

Han trodde inte, ingen kunde ju egentligen förstå, att på denna lilla anspråkslösa arena i en ort med 12 000 invånare och med en liten k-märkt träläktare skulle han, i spetsen för världens då bästa klubblag, promenera ut för match följande dag.

Det var ju ett litet mirakel. Och sådana inträffar med oregelbundna mellanrum.

Kom att tänka på historien när jag satt i bilen och lyssnade till sportradions dramatiska referat av SM-finalen i handboll och kramade tummarna runt ratten för att H65 i Höör skulle lyckas med den uppseendeväckande bravaden att slå de åtta senaste årens mästare Sävehof och vinna SM-guldet. Champions League nästa. Precis som ÅFF den gången.

För att små idrottsunder skall inträffa måste många positiva faktorer samverka. Entusiasm, lidelse, uppoffrande ledare och föräldrar, ambitiösa spelare - det räcker en bit. Men aldrig hela vägen.

Det krävs pengar.

Aldrig utan Hansson

Och hur attraktiv på marknaden är en idrottsklubb - låt vara i elitklass - som är lokaliserad till en liten skånsk ort med en hemmaarena som bara tar 600 åskådare. Där klämde de visserligen in 630 när Lugi besegrades i semifinalen men publikintäkterna täcker väl inte mer än domararvoden och ett dussin bollar. Möjligen lite klister också.

Så utan Jan och Elisabeth Hansson hade det aldrig gått. Deras döttrar spelade i klubben på 90-talet, långt innan det började blåsa internationella vindar runt Höör. 

När de sedan helhjärtat engagerade sig i klubben - idag är Jan kassör och Elisabeth sportchef -  ideellt kom de med de ekonomiska muskler som krävdes för att engagera professionella tränare och spelare med förmåga att lyfta laget.

En verklig entreprenör

Jan Hansson gjorde sig till mångmiljonär när han 2009 sålde den grupp med fyra enheter för psykisk rehabilitering som han startat 1973. Lukrativa fastigheter har fyllt på kassakistan. Som entreprenör kunde han inte låta bli det kittlade projektet handboll. Fast han visste att han aldrig skulle få några pengar tillbaka på den investeringen.

Seger i divison två 2008, femma i division ett 2009, trea 2010, tvåa i nybildad Allsvenskan 2011 - och uppflyttning till Elitserien. Bara det en sagolik prestation i klass med fiktiva Åshöjdens BK (Max Lundgren).

Ingen kan väl vara mera lämpad som kassör än Jan Hansson. Det är han som skyfflar in pengarna och betalar räkningar ur sin egen plånbok. Kan det vara mera praktiskt.

Lagt 15 miljoner

Han har lagt runt 15 miljoner på H65 i Höör under en tioårsperiod och utan pengar inget SM-guld.

Det skulle ju inte gå, hade aldrig gått utan en mecenat med handboll i hjärtat som en hobby. När SM-guldet var klart betalades alla miljonerna tillbaka till herr och fru Hansson - i form av kramar och kyssar från segeryra handbollstjejer som gjort det omöjliga möjligt i Malmö Arena.

Det är billigare att ”köpa” ett kvinnligt handbollslag (nåja fyra spelare i truppen är fostrade i Höör, sju bor på orten) och nå eliten, därför valde han tidigt bort herrarna. 

Snittlönen för spelarna ligger på knappt 8000, alla studerar eller har jobb vid sidan av, hel- och halvtid.

Hansson har en plan

Damlaget omsätter 2,5 miljoner. Hansson står för hälften, resten, ca 1,2 miljoner kommer från externa sponsorer. Lilla Höör med 16 000 invånare (9000 i tätorten) har 400 företag med en omsättning på 10 miljoner eller mera och innan Jan Hansson trappar ner tänker han försöka engagera ett 100-tal av dem att med mindre potter bidra till att hålla klubben på fortsatt hög nivå.

Tränaren Ola Månsson är den ende heltidsanställde. Han tog två SM-guld med Eslöv i början av 2000-talet. En härlig profil som promenerar 10 000 steg varje match (mätt på mobilen) och, som han säger, med ett blodtryck som borde föranleda någon att ringa 112 och ett adrenalinpåslag som en fallskärmshoppare. En verklig profil.

Klubbmecenaten Jan Hansson är 75 idag, han inser att han och frun inte kan jobba näst intill heltid med handboll allt framgent. ”Jag är ju närmare 100 än 50 så vi måste ersättas på sikt med en professionell organisation.”

Då plats för 1500

Han talar om en strukturomvandling, den vill han genomföra som en bestående insats till klubben. Precis som Åtvidabergs FF gjorde för övrigt när Facit gick i konkurs.

Nu är rätta tiden. Nu kokar intresset och med spel i Champions League hoppas man på lite ekonomiska bidrag från det annars snåla Europeiska handbollförbundet.

Fast Champions League får man spela i Eslövs nya hall med plats för 1500. Den egna med plats för bara 600 åskådare godkänns inte.

___

PS. Kristianstad vann som bekant herrarnas SM-final så det är Skåne som dominerar svensk handboll - både vad gäller antalet elitlag och på mästartronerna.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.