Upprörande dåligt, RF!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Riksidrottsmötet är idrottsrörelsens högsta beslutande organ, det är där vi samlas för att utöva vår demokratiska rättighet som medlemmar och tillsammans besluta om idrottsrörelsens framtid.
Foto: Björn Lindgren / TT

 

Riksidrottsmötet är idrottsrörelsens högsta beslutande organ, det är där vi samlas för att utöva vår demokratiska rättighet som medlemmar och tillsammans besluta om idrottsrörelsens framtid. 

Men vi har ett större ansvar än att bara se till våra respektive organisationers förutsättningar och vilka interna regler som ska gälla idrottsrörelsen. Vi har också ett ansvar mot vår cirka tre miljoner medlemmar och de ytterligare sju miljoner som idag inte är anslutna till den organiserade idrotten. 

Vårt mål är att alla ska kunna idrotta för 

att ha roligt, utvecklas och må bra i hela livet. Det är ett stort uppdrag och ett stort mandat vi besitter men med det kommer också ett ansvar.

Stick i stäv med ansvar

Det ansvaret innebär att vi måste vara transparenta, inkluderande av nya sporter och förutsägbart för att skapa stabilitet. Därför är det upprörande att läsa styrelsens förslag om att återremittera årets medlemansökningar till 2019 då det går stick i stäv med detta ansvar. 

Vissa av de förbund som söker gör det för första gången, andra har sökt flera gånger. Men gemensamt har vi att vi alla har lagt ner tid på att formulera bra ansökningar under förevändningen att vi ansöker efter nuvarande regler och inte efter de som eventuellt kommer att arbetas fram till 2019. 

Behandla nu!

Vi anser att medlemsansökningarna bör behandlas på årets stämma i enlighet med de regler som gäller idag.

Vi har förståelse för att styrelsen vill genomföra en organisationsförändring men vi menar att det inte finns något motsatsförhållande mellan att genomföra översynen och behandla medlemsansökningar i år. Det är som att föreslå att ställa in VM i år på grund av att man funderar på att ändra reglerna i framtiden. 

Låt oss istället få chansen att bli delaktiga i det arbetet, för tillsammans samlar vi över 500 000 människor som bara väntar på att få bli en del av RF och tillsammans med övriga i idrottsrörelsen. 

Utvecklas och ha kul

Först då kan vi utvecklas som ledare, bli bättre på respektive idrott men framförallt ha kul tillsammans. Våra förbund må skilja sig mycket från varandra i både form, organisation och idrott, men i denna fråga står vi eniga. 

Låt oss behandla våra ansökningar i år och låt oss, i idrottens anda, visa vad vi går för!

Alexander Hallberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.