Kommer Vinter-OS finnas kvar?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ansökan om Vinter-OS är en het fråga. Frågan är bara om det alls är möjligt att genomföra. Av klimatskäl. När den globala uppvärmningen påverkar oss så påtagligt undrar jag om våra barn, barnbarn och barnbarns barn kommer att få uppleva vår natur på samma sätt som vi? Men så långt har det väl ändå inte gått? Nej, inte ännu.

 

Jag kommer då att tänka på Sveriges OS-ansökan för Vinterspelen och Paralympics 2026.

Ett olympiskt spel som är tänkt att gå i hållbarhetens tecken, ekonomiskt, socialt och ekologiskt. 

Inte OS-kyrkogårdar

Oj, vilka utvecklingsmöjligheter det finns inom hållbar, teknisk, ekologisk och social innovation. Mitt i livet som levs I dag i Stockholm och andra berörda städer. 

Inte skapandet av skrytbyggen, framtida OS-kyrkogårdar eller infrastruktur till världens ände. Utan genomtänkt resursutnyttjande där inte enbart byggen och arenor kan fortsätta att användas, utan också tekniska innovationer till förmån för samhällsutvecklingen, ett mer hälsosamt levnadssätt och jämlik hälsa. 

Ett OS där vi väljer att köra stenhårt hållbart och lär besökarna vad det innebär i praktiken. Coolt! Vi har bra förutsättningar i Sverige. Och med vår progressiva positionering tror jag att vi kan göra det riktigt bra!

Tänk er en alpby, eller varför inte en OS-by. Med digital teknik kan man genom geo-lokalisering av besökarna, med mobiler eller devices, kommunicera och erbjuda hållbara lokaltransporter mellan byar, berg, anläggningar och liftsystem, där avgångarna justeras beroende på hur belastningen ser ut just nu. Man vill fördela besökarna över hela liftanläggningen, så att fler för plats på en mindre yta, utan upplevelse av trängsel. 

Effektiva upplevelser

Incitamentet är att minska köer i liftar, transporter och skapa optimal beläggning i restauranger och anläggningar samt därmed bättre och mer effektiva upplevelser. Utvecklingen går ju dessutom snabbt mot att allt renare bränslen används för flyg och elektrifierade eller bränslecellsburna - och kanske självkörande - transporter i bil, bussar och spårvagnar. Återvinningsbara energikällor som sol och vind används självklart. Inte minst för att ladda fordon som står still. Spillvärme från anläggningar kan tas om hand och återanvändas. Ja, allt inom ”recycling, reuse och reduce” kan aktiveras. Cirkulär ekonomi från början till slut. 

Kanske till och med ackumulerad rörelseenergi från gymen....?

Men först måste vi förändra våra förväntningar och lösningar. Det värsta scenariot är att det inom 30 år kommer att finnas endast sju (7) stora skidområden kvar i hela Österrike, eftersom naturlig snö inte skulle kunna vara användbar för skid- och brädåkning från 2 000 meters höjd och nedåt. 

Detta eftersom antalet soltimmar i alperna har ökat med 20 procent på de senaste drygt 100 åren och dessutom ökar vattnets avdunstning.

Vatten bristvara

I en undersökning sägs det att ytan på glaciärerna i Österrikes alper smält med så mycket som 15 procent på 20 år och att de senaste 60 åren har antalet dagar understigande noll grader sjunkit med 34 procent.

Visst finns det konstsnö. Teknologin har utvecklats enormt och det går endast åt en sjundedel så mycket energi idag som för 40 år sedan vid tillverkning. Dessutom håller den fem gånger längre. Men kostnaden för att producera snö är på vissa ställen för hög och det krävs vatten som idag sakta men säkert blivit en bristvara, där det tidigare funnits outsinliga källor.

Detta är en utmaning för alla ambitiösa destinationer och regioner.

Att samverka för en mer hållbar framtid är inte bara en överlevnadsfråga. Till skillnad från företag som enbart försöker ”nå upp till tillåtna gränsvärden” gällande hållbarhet, blir en ambition i rätt riktning något att samla sig kring. Ett gemensamt löfte att varje dag jobba för. Ett löfte, ja varumärkeslöfte, som blir någonting värt endast om man levererar det. Och om man kommunicerar med rätt målgrupper i rätt kanaler, vid rätt tillfälle och skapar mervärde för alla intressenter. Kunskaper, insikter och värden. Det är då det händer.

Särskiljer sig

Gör man det så bra att man inte bara försöker minska sina avtryck, utan rent av bidrar till naturens mångfald och skapar en insättning på det kontot Moder natur som vi alltid glömmer på sista raden, särskiljer man sig från sina konkurrenter, ökar attraktionen, slår mynt utav det och kan tillsammans med regionen, näringsidkare och partners skapa fler arbetstillfällen, öka lönsamheten och inte minst bli en hållbar destination.

En destination dit människor vill åka och må bra, ha kul, hänga, träna och idrotta, andas ren luft och nyttja alla tillgångar skapade för framtidsmänniskan. 

Vilken besökare vill inte känna att hon eller han, förutom sitt eget motionerande och välbefinnande, faktiskt aktivt bidrar till en bättre miljö? 

Kanske blir det Vinter-OS i framtiden också, trots allt...

Vi hörs hela tiden! I framtiden!

Robert Börjes

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.