Samma tre klubbar bygger förmögenhet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De har varit med i Champions League förut, har kopplat greppet om sina respektive ligor och förefaller regera var sitt kungadöme. När kvalet till Champions League går in i sin andra omgång är det åter mästarna FC Köpenhamn som företräder Danmark, Rosenborg Norge och Malmö FF Sverige.
Champions League ger bra betalt

När kvalet till Champions League går in i sin andra omgång är det åter mästarna FC Köpenhamn som företräder Danmark, Rosenborg Norge och Malmö FF Sverige skriver Anders Olshov. 

På spel står sportslig ära, många viktiga miljoner euro och möjligheten att ytterligare utveckla klubben för framtiden.

Säkrast på sin inhemska tron sitter FC Köpenhamn som sedan 2001 har tagit superliga-medalj 16 år i rad: 10 guld, 5 silver och 1 brons. De har vunnit dubbeln, d.v.s. både liga och cup de senaste två säsongerna och vann superligans mästerskapsslutspel med inte mindre än 22 poäng 2016/17.

Kapital om 1021 miljoner

De var dessutom nära att ta sig vidare från förra årets Champions League-gruppspel efter två segrar mot Brugge, två oavgjorda mot Porto och en oavgjord mot Leicester. Med nio poäng blev laget bästa grupptrea och fick delta i Europa Leagues slutspel. Efter vinst mot Ludogorets Razgrad blev FC Köpenhamn utslaget i åttondelsfinalen av Ajax med 2-3, ett Ajax som senare gick hela vägen till final mot Zlatans Manchester United i Stockholm.

Publiksnittet 2016 låg på 19 422 åskådare, lyft av den nya mästerskapsserien där de sex översta lagen gör upp efter de inledande 26 matcherna. Deltagandet i Champions League bidrog till att vinsten blev 198 miljoner danska kronor. Ägaren, sport- och nöjeskoncernen Parken Sport & Entertainment, kunde nöjt se att fotbollssatsningen bar frukt och att det egna kapitalet växte från 970 miljoner till 1 032 miljoner danska kronor.

Den osäkerhet om ekonomin som rådde för några år sedan tycks borta. ”De vita lejonens” största problem är möjligen istället att klubben kan vara för överlägsen i superligan för att det skall vara spännande.

Samtidigt har framgångarna bidragit till att de danska klubbarna avancerat från plats 24 till 18 på UEFA:s ranking, men märk väl nummer 12 om enbart de senaste två åren räknas, vilket i nuvarande struktur skulle ge en dansk direktplats till Champions League och att vicemästaren får chansen att kvala.

Tillbaka som mästare

Rosenborg från Trondheim vann alla norska mästerskap 1992-2004 samt 2006, 2009 och 2010. Efter några mellansäsonger regerar Rosenborg på nytt genom serie- och cupsegrar både 2015 och 2016. Den senaste seriesegern vanns komfortabelt med 15 poäng ner till tvåan Brann. Rosenborg har med skandinaviska mått ett otroligt Champions Leaguefacit med deltagande i gruppspelet elva gånger.

På minussidan är att den senaste gången var 2007. I fjol slog Rosenborg ut Norrköping i andra kvalomgången för att sedan åka ut mot cypriotiska APOEL. Efter 2-1 hemma hade laget 0-0 borta tills den 92:a minuten och var ytterst nära att gå vidare. Men på tilläggstid föll spelet ihop och APOEL vann med hela 3-0, en förlust som fortfarande svider hos Rosenborg.

APOEL blev för övrigt utslaget av FC Köpenhamn i den avgörande playoffmatchen med sammanlagt 1-2. Publiksnittet 2016 låg på 17 588 åskådare och årets vinst före skatt blev 38 miljoner kronor.

159 miljoner i kassan

Det egna kapitalet växte till 159 miljoner norska kronor.

Noterbart är att klubben arrangerade supercupfinalen mellan vinnaren av UEFA Champions League och vinnaren av UEFA Europa League på Lerkendal den 9 augusti i fjol, en match Real Madrid vann över Sevilla med 3-2.

Malmö FF har vunnit allsvenskan 2010, 2013, 2014 och 2016. Klubben leder i skrivande stund allsvenskan med sex poäng och har en match mindre spelad än Norrköping. Håller MFF distansen ut skulle det innebära fem seriesegrar av de senaste åtta. Det var länge sedan allsvenskan hade en sådan dominant (IFK Göteborg med sex av sju segrar 1990-1996).

Malmö FF kvalificerade sig till Champions League 2014 och 2015 efter närmast mirakulösa segrar på hemmaplan. ”Himmelsblått” vann därefter en gruppspelsmatch i Champions League båda säsongerna, först mot Olympiakos och året efter mot Shakhtar Donetsk. Organisationen har professionaliserats och förutsättningarna förbättrats, bl.a. genom att MFF äger sin stadion.

Särklass rikast

Publiksnittet 2016 låg på 17 841 åskådare och vinsten före skatt blev 5 miljoner kronor. Det egna kapitalet växte till 457 miljoner svenska kronor, vilket gör Malmö FF till Sveriges i särklass rikaste klubb.

Som kuriosa kan nämnas att stadion hyrdes ut till en katolsk mässa med Påve Franciskus den 1 november. Kontrasten till Parken i Köpenhamn som arrangerade konserter med Bruce Springsteen, Coldplay, Beyonce och Justin Bieber kunde knappast ha varit större. Samtidigt illustrerar det den gemensamma viljan att kommersialisera, bjuda in det omgivande samhället och att skapa goodwill i bredare kretsar.

Skandinaviens ”tre kronor” är idag mer professionella än sina inhemska konkurrenter, har vana av Europaspel och har alla siktet mot att minst nå Europa Leagues gruppspel, helst varje år. FC Köpenhamn, på 54:e plats i UEFA:s ranking, inleder med att möta slovakiska Žilina, rankat på plats 235. Det motståndet skall Köpenhamn besegra. Rosenborg, rankat 138, möter irländska Dundalk, rankat 237.

Det kan låta enkelt, men Dundalk slog ut BATE Borisov i 3:e kvalmatchen till Champions League i fjol och spelade sedan i Europa League. Malmö FF, rankat 113, möter Vardar, rankat 255, från Skopje i Makedonien. MFF börjar hemma och måste få med sig ett bra resultat till bortamatchen i värmen. Storpublik skall få ”häxkitteln” att koka på nytt.

Det handlar om att vinna för att kunna etablera sig på en mellannivå ett steg närmare klubbarna från de stora europeiska ligorna. Celtic, BATE Borisov, APOEL, Astana och Salzburg med flera tänker likadant. Det är nu allvaret börjar, men riktigt svårt skall det inte bli förrän i tredje kvalomgången. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.