Därför stängs Elitserien!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet tog i veckan beslutet att stänga Elitserien. Håkan Leeman, ordförande i Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet, ger bakgrunden till beslutet i denna krönika.
Foto: Adam Ihse / SCANPIX

I Sverige är idrott starkt förknippat med de ideella idealen om sportslig rättvisa. Åshöjden-berättelser vårdas ömt, och premieras av media. Pengar ska man helst inte diskutera – speciellt inte eftersom hela den svenska idrottsrörelsen vilar på ideella krafter.

Men alla idrotter ser inte likadana ut, och vissa är i sin struktur mer kommersiella än andra. Speedway är en sådan sport. Dess utövare är i skattemässig mening inte idrottsmän utan egna företagare.

Tredje största publiksporten

Sporten är liten sett till antalet utövare, men har ett väldigt stort intresse från media och publik. Elitserien i Speedway är faktiskt Sveriges tredje största arenasport, med ett snitt på runt 3 000 besökare per match.

Samtidigt är sporten i kläm mellan den kommersiella verklighet den agerar i, och den ideella värld som svensk idrottsrörelse utgör. Nästan alla våra klubbar kämpar med ekonomin, och är oerhört känsliga för yttre faktorer – till exempel regn och konkurrerande verksamhet i samband med matcharrangemang.

Kostnaderna är relativt konstanta, men intäkterna (främst publikintäkter) är svåra att förutse. Speedway är dessutom en landsbygdssport, så urbaniseringen är också en faktor som påverkar och har påverkat sporten.

Vill skapa arbetsro

Som i de flesta ligor så är det stora skillnader i ekonomiska förutsättningar mellan den högsta serien och den näst högsta. Vi vet också att flera klubbar i dagsläget inte skulle klara av att åka ur elitserien.

Vi på Svemo har därför i samråd med klubbarna tagit beslutet att stänga ligan för nedflyttning under en tre-års period.

Det innebär att ingen klubb behöver lämna Elitserien av sportliga skäl, men att uppflyttning av lag från Allsvenskan fortfarande kan ske. Vår förhoppning är att detta beslut ska ge klubbarna arbetsro, och möjligheter att jobba mer långsiktigt med sin ekonomi och verksamhet. Det bör kanske påpekas att alla klubbar i Elitserien står bakom det här förslaget, och ser det som ett bra verktyg för att skapa en större stabilitet.

Behåller möjligheterna

Sportsligt finns reglerna om tak- och golvsnitt kvar, vilket i dagligt tal innebär att kvaliteten på förartrupperna inte ska påverkas. Vi har de senaste åren haft en mycket jämn Elitserie, med ett stort antal matcher där spänningen lever hela vägen fram till sista heat.

Den sportsliga spänningen har vi all anledning att behålla, så att ”produkten” svensk speedway fortsatt ska vara attraktiv för media och publik.

I tillägg kommer Elitserielagen att medverka till att det blir fler lag i Allsvenskan, d v s serien under Elitserien. Detta gynnar också svensk speedway, med fler tillfällen för lovande förare att tävla, och förhoppningsvis genom tillväxt i antal klubbar på hög nivå.

Bred positiv reaktion

De allsvenska lagen har också ställt sig positiva till förslaget med stängd Elitserie, eftersom möjligheten fortsatt finns att ta steget upp i seriesystemet.

Även om stängd Elitserie kan verka desperat, så är det i den kommersiella verklighet speedwayen verkar i inte speciellt omvälvande, utan ett sätt att säkerställa ökad stabilitet. Parallellt genomför vi dessutom andra åtgärder för att stärka sporten.

Vi har en offensiv satsning på 250cc tävlande (en speedwaycykel på elitnivå är på 500cc); vi jobbar på olika sätt med att hjälpa mindre klubbar med infrastruktur; vi har rekryteringsaktiviteter; vi planerar en mer attraktiv och bred lösning kring rörliga sändningar från matcherna; etc.

I ryggen har speedway dessutom ett starkt förbund – Svemo – som är väl medvetna om det intresse som finns för speedway och som driver ett stort antal projekt som ska stärka såväl svensk motorcykel- och snöskotersport generellt som våra enskilda grenar separat.

Speedway är en folkkär idrott, och våra mål med besluten för de kommande säsongerna är att ytterligare stärka sporten. Jag kan bara uppmana alla som inte sett speedway live att ta chansen. Det är en upplevelse som man sent glömmer!

Håkan Leeman

Ordförande i Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet, SWEMO

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.