Ett ljus i tunneln
Efter år av diskussioner och vilda planer har arbetet med en skidanläggning tagit ett stort steg framåt i Stockholm skiddistrikt, landets största med cirka 20 procent av antalet Vasalopps-starter.

Byggjätten Serneke, som 2015 invigde Prioritet Serneke Arena i Kvibergs området i Göteborg, kostnad 800 miljoner kronor, har av Järfälla kommun tilldelats markanvisning med att etablera en helt ny stadsdel, inklusive en anläggning för längdskidor inomhus, i Veddesta norr om Stockholm, i direkt anslutning till E18, vid nyöppnad pendeltågsstation och framtida bussterminal i Barkarby station.
Stephan Åkerlund, affärsutvecklingschef på Serneke, bekräftar för IA, att arbetet med detaljplanen, enligt markanvisningsavtalet pågår, och att en skidslinga i inomhusmiljö ingår i avsiktsförklaringen.
Byggstart år 2019
– Jag hoppas att detaljplanen kan behandlas av kommunen inom 1 till 1,5 år och att vi därefter kan gå igång med byggnadsarbeten. Det innebär ett startdatum under 2019, meddelar Stephan Åkerlund.
En enig kommunstyrelse står bakom projektet, totalt cirka 150 000 kvadratmeter, ska fyllas med bostäder, hotell, skola och handel – samt en skidanläggning.
– Den ska integreras i området och behöver nödvändigtvis inte enbart vara av tunnelkaraktär. Vi tittar på olika lösningar, vi har erfarenheten från Göteborg med oss. Målgruppen är givetvis Stockholms längdskidåkare och miljön ska tillåta året runt åkning, betonar Stephan Åkerlund.
Tidigare planer las på is
Tidigare planer på skidanläggningar i Stockholms-området har stoppats – av ekonomiska skäl, men också kommunikativa svårigheter.
Claes Thunblad (s), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, poängterar den nya stadsdelens lokalisering.
– Vi talar om ett av kommunens mest attraktiva lägen och utöver bostäder och kommersiella lokaler tillförs något så unikt som en skidanläggning inomhus vilket blir en destination för besökare från hela Stockholms-regionen, betonar Claes Thunblad.
Och kostnaden?
Återstår prislappen; En skidtunnel i dag, med cirka 1.2 km längd, kostnadsberäknas till 60-120 miljoner kronor, beroende på markförhållanden samt antal spår och bredd.
Här talar vi om helt ny stadsdel, med skidanläggningen som magnet och dragplåster. Den totala investeringen uppgår till miljardbelopp.
– Tillsammans med Serneke utvecklar vi kommunen i stadsmässighet och livskvalité, alla i kommunen är vinnare i det projektet, avslutar Claes Thunblad.
Inom Stockholms stad har två intresseföreningar i Hammarby Sjöstad väckt frågan om utveckling av Hammarbybacken som arena för breddidrott. Redan 2015 skickades en begäran till dåvarande idrottsborgarrådet, Emilia Bjuggren (s) om en så kallad förstudie.
Tidigare finansministern Allan Larsson (s) har som ordförande i ElectriCity, Stockholm engagerat sig i ärendet och pekar bland annat på nya energikoncept för skidanläggningar, så kallade ”inflatable structures” som i dag används i ett 30 tal inomhusanläggningar i Europa. Ett typexempel är Chill Factore i Manchester, en 180 meter lång pist, 600 000 besökare per år och intäkter på 120 milj. kronor per år.
I förslaget finns också en spårdragning för en längdtunnel med närhet till Hammarbyhöjdens T-banestation. Ny byggnadsteknik kräver mindre ingrepp i mark och natur.
Skistar, i dag operatör av Hammarbybacken, samt Svenska Skidförbundet står bakom begäran om förstudie. Stockholms stad avböjer, efter IA:s förfrågan, att svara på om förstudie har påbörjats.
Mest lästa just nu
Inte många såg det komma men nu är Åby/Tjureda klart för elitserien i bandy. I byn Åby, 24 kilometer norr om Växjö, bor 431 personer men klubben har 1 300 medlemmar. Dessutom är småländska Åby/Tjureda vid Helgasjön landets rikaste bandyklubb.
Denna tisdag firar Globen 30 år. Sveriges mest spektakulära och mest internationella arena har blivit alldaglig, men pryder sin plats och utstrålning i alla fall.
I information och pressmeddelande inför SM-veckan 2018 så talades det ofta om att 8 000 personer väntades till Helsingborg och Landskrona för att deltaga i olika grenar. Så många blev det inte. Men hur många som kom är det ingen som riktigt vet. Och på Riksidrottsförbundet vill man bli bättre på att ta reda på verkliga fakta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här ska blivande OS-medaljörer träna. av Apollos sporthotell blir Svenska Olympiska Camps. Flaggskeppet är fortsatt Playitas på Fuerteventura men nu tillkommer Apollo-nyheten "Aqua Vista – powered by Playitas" i Hurghada och även ett tredje sporthotell, som offentliggörs under våren 2019. Sveriges Olympiska Kommitté har enats med Apollo om ett förlänger samarbetet.
Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:
- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring",
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar
Vinterstudion är programmet som aldrig har varit så efterlängtat, uppskattat och fylligt som just nu. Men så är utbudet också rekordartat.
IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.
Skriv kommentar