Arg huvudsponsor i Hammarby

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Förra säsongen kom Hammarbys damer trea i elitserien. Den här säsongen spelar laget i P16 B. I en regionserie med 14 lag i Stockholm, Uppland och Dalarna. Tjejer mot killar alltså. ”Bajens” damlag liknar till viss del sagan om Mäster Skräddare.

Foto: Sören Andersson / SCANPIX

Kommer ni håg den? Den lille mannen som kommer med ett stycke tyg till skräddaren och ber att han ska göra en rock. Skräddaren blir aldrig klar med varken rock, byxor, väst eller vantar. När den lille mannen får beskedet att det inte blev några vantar heller säger han:

Vad bidde det då?

– Det bidde ingenting, säger Mäster Skräddare.

Nej tack till Söder

Riktigt så illa är det inte med Hammarbys damlag. Mer än halva laget har försvunnit sen förra säsongen. Fyra spelare som kom från AIK har gått tillbaka. Ytterligare två spelare har bytt adress. Hammarby drog sig ur elitserien. Laget har ingen tränare men har fått hjälp med fysträningen.

Hammarby anmälde laget till allsvenskan. Förbundet placerade laget i södergruppen. Där spelar Mölndal, Tranås, Sunvära, Villa Lidköping, Västerstrand och Surte. Nej tack, sa Hammarby, resorna blir för långa. Vi vill spela i norrgruppen med Uppsala, Grycksbo, Härnösand, Rättvik, Västerås U och Umedalen. Nej, sa förbundet. Hammarby överklagade. Förgäves. Då drog sig laget ur allsvenskan och hamnade bland pojkarna.

Sonny Lööf ger upp

Sonny Lööf, 77, är en av de tyngsta mecenaterna i ”Bajens” bandyhistoria. När Hammarby etablerade sig som storlag i mitten på 1990-talet var ett tag fem spelare plus ytterligare två anställda av renhållningsföretaget Liselotte Lööf AB. När Sonny fick reda på att överklagan avslagits så…

– Sa jag till Bertilsson (Stig, Bandyförbundets ordförande) att nu lägger jag av sponsringen helt. Jag har lagt åtskilliga miljoner till Hammarbys bandy men nu är mitt intresse dött. Jag vill inte vara med i det här racet längre. Två ryska spelare från Sandviken ville komma till oss inför den här säsongen. De begärde mer i lön än våra bästa herrspelare har. Omöjligt för oss. De hamnade i AIK…

Det är ingen hemlighet att Sonny hållit damlaget under armarna de senaste åren.

– Det är så svårt att hitta sponsorer, säger Sonny.

Du säger ju att du slutat?

– Hm, ja, men jag håller på lite ändå, jag älskar bandy.

Bankmannen Patric Rubin är ordförande i Hammarby IF Bandy. Hans son Fredrik spelar i A-laget. Patric säger om damlaget:

– Vi har ett lag. De flesta är unga men vi har några som är 25 år. Nu ska vi spela i en 14-lagsserie och tar det som en bra säsongsträning. Till nästa säsong är vi tillbaka i allsvenskan. I den norra gruppen…

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.