Sandviken guldfavorit men guld saknas i kassan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sandvikens AIK är storfavorit att ta hem SM-guldet när bandyfinalen avgörs på Studenternas lördagen den 17 mars 2018. Det visade en enkät som presenterades på tränar/spelarträffen i Uppsala nyligen. Av 211 spelare tror 65 procent att Sandviken tar guldet. Åtta av 14 tränare i elitserien säger samma sak. Men SAIK har ekonominämndens ögon på sig. Det saknas pengar i kassan.

Herrarnas SM-buckla inför finalen i bandy mellan Västerås SK och Villa Lidköping år 2016. Observera att Villa Lidköping egentligen är Lidköpings b-klubb med BK Wiking som original ;) Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tio lag i elitserien fick ekonominämndens (byter namn till licensnämnden nästa år) godkännande. Under luppen finns förutom SAIK också Hammarby, TB Västerås och Sirius. De redovisar underskott.

Konstigt nog får alla fyra lagen spela klart elitserien den här säsongen. Sista mars 2018 måste de ha ordning på siffrorna. Annars…

Pär Söderlund är klubbchef i Sandvikens AIK, som omsatte 16 miljoner kronor förra säsongen. Pär, son till Staffan, SBF:s ordförande 1988-1997 (nej, vi är inte släkt) slutar sitt jobb sista oktober av privata skäl. Han flyttar till Vänersborg, byter till mindre bollar. Han blir ny klubbchef på Melleruds Golfklubb, 37 kilometer norr om Vänersborg.

Kiosker räddningen

Pär:

– Vi hade 140 000 kronor i underskott förra året. Under två år har vi förlorat 300 000. Vi blev blåsta på 240 000 i samband med en konkurs för två år sen. Men jag är optimist. Budgeten visar en vinst för nästa räkenskapsår.

Han säger sig ha fog för sina optimistiska tankar. SAIK är ansvarig för World Cup i Sandviken, som laget vann i år. 2016 gav cupen 500 000 kronor i vinst.

Vart tog de pengarna vägen?

– De gick åt gick åt till löpande utgifter.

Årets World Cup lär också bli en bra affär. Men det bästa blir att klubben äntligen får ta över kioskverksamheten (fyra stycken) på Göranssons Arena, invigd i maj 2009.

– Det är avancerade, jättefina kiosker med stort sortiment. Vi räknar med en nettovinst på 400 000 kronor om året för kioskverksamheten, säger Söderlund.

Ni har värvat världsstjärnorna Daniel Berlin (Bollnäs) och Erik Säfström, rysk mästare i Neftianik, Chabarovsk, trots underskott. Hur har det gått till?

– Vi förnyade inte kontraktet med Patrik Nilsson förra säsongen. Inför den här säsongen sade vi adjö till Linus Forslund, Niklas Hjelm och Daniel Bäck. De pengarna lade vi på Daniel och Erik.

Mörker i ”Bajen”

Om SAIK kan se ljust på framtiden är det mörkare i Hammarby. Anders Hagbo är vd och klubbchef. Han säger:

– Vårt underskott är nu 1,5 miljoner kronor. Det är gamla lik i lasten (inte spelare) plus att vi tappat publik och sponsorer som är orsaken. Vi vet att vi är under luppen och jobbar stenhårt varje dag för att få ordning på finanserna. Men klimatet är tufft. Alla inköp måste godkännas i förväg av mig. Sportsligt sett mår vi oerhört bra.

– Ni kunde värva en klasspelare som Christoffer Fagerström, rysk mästare i Neftianik. Hur hade ni råd med det?

– Den värvningen sköttes av en extern finansiär.

Göran Ersmarker är ekonominämndens ordförande. Ersmarker har varit auktoriserad revisor i 30 år. Nämnden, fem personer, infördes 2003 på initiativ av Svenska Bandyförbundet. Enda elitlaget som hittills inte har fått godkänd licens är IFK Kungälv som kastades ur elitserien 2016. Det blev ett Herrans liv. Tellus fick platsen.

Sista mars dagen D

– Vi jobbar med, inte mot, föreningarna. Den 20 november ska de fyra klubbarna redovisa för de sex senaste månaderna. Den 20 februari vill vi ha nästa rapport. Den sista mars går tiden ut, säger Ersmarker.

– Vi tittar inte enbart på resultatet utan även prognosen, vi gör en helhetsbedömning. Vi vill att de har ett eget, positivt kapital.

Blir det en hall?

På torsdag kan ”Bajen” äntligen träna på Zinkensdamm. Tidigare har laget rest hit och dit för att träna och spela i egna bilar eller sponsrade hyrbilar.

– Första gången laget åker buss är till premiären mot Villa, säger Hagbo.

Hallfrågan i Stockholm verkar aldrig få en lösning. Dock, nu säger Hagbo att en upphandling sker till bygget av en hall vid Gubbängens IP, söder om söder. Den ska vara klar vid årsskiftet 2018-2019. Fan tro´t. Publikmässigt ska den rymma mellan 1 500 och 2 000 personer.

– Vår ambition är att fortsätta att spela på Zinken, säger Hagbo.

Tidigare skulle hallen ligga vid Tallkrogens IP, också söder om söder. Där skulle första spadtaget ha tagits i oktober 2015 – jo, du läste rätt – men fortfarande saknas spaden. Hallen skulle kosta 175 miljoner kronor. För dyrt, sa Stockholms stad.

Den som lever får se.

———

Elitserien tjuvstartar ikväll, Västerås-Bollnäs. Orsaken är att hallen i Västerås är upptagen hela helgen. På fredag sker starten på riktig med Bollnäs-Vetlanda, Vänersborg-Edsbyn, Villa Lidköping-Hammarby, Broberg-Tillberga, Tellus-Sirius.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.