En vinnare på och utanför banan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I prissamlingen finns bland annat 51 SM-guld, elva EM-guld, ett VM-guld, sex British Open-segrar och ett 30-tal internationella mästerskapstitlar. Det kan komma mer. Sin vinnarskalle har entreprenören Fredrik Johnson stor nytta av även på andra sidan squashväggarna.

Foto: ActiPro Event / privat

Inom svensk och europeisk squash har Fredrik Johnson från Linköping skaffat sig legendstatus under en lång och ärofylld karriär. Han var 18 år när han i junior-SM vann sin första individuella nationella titel. Han var 54 fyllda när han i höstas tog sin femte raka individuella EM-titel för veteraner.

– Det senaste EM-guldet var riktigt kul. Ingen har någonsin tidigare vunnit fem i rad, säger Fredrik med tydlig stolthet och glädje i rösten.

Lätt för att prata för mig

När Fredrik 1982, som nittonåring, valde att bli professionell squashspelare var han helt säker på en sak. Utan sponsorer och samarbetspartners är du chanslös därute.

– Jag blev min egen coach och manager. Jag har alltid varit social och har lätt för att prata för mig. Så jag lyckades komma igång, hade fler sponsorer än de flesta i världstoppen och levde ett bra liv som proffs mellan 1982 och 1993.

– Det är förstås inte tillnärmelsevis samma prispengar som i tennis, men jag tror squashen penningmässigt står sig väl i konkurrensen med övriga racketsporter, säger Fredrik.

Vykort från hela världen

Det är en sak att skaffa sig sponsorer. Minst lika viktigt är att vårda dem man har.

– Min ambition har alltid varit att hålla en tät kontakt med dem som gynnat mig. Jag besökte dem så ofta jag kunde, skrev regelbundet nyhetsbrev.

– När jag var ute och tävlade tog jag för vana att alltid skicka vykort – det här var före internet – till mina samarbetspartners, från världens alla hörn. Jag har tävlat i över 50 länder, så det har blivit mycket skrivande genom åren.

Sju-åtta träningspass i veckan

Fredrik Johnson blev snabbt hemtam och framgångsrik på den internationella proffsscenen. Som bäst nådde han en 16:e-plats på världsrankingen.

Även om proffskarriären avslutades 1993 så var det långt ifrån slut med squashspelandet och tävlandet. Han fortsatte att plocka SM- och EM-titlar och under senare år är det på Masters Tour (för veteraner) som han skördat sina största framgångar.

– Jag kör fortfarande sju-åtta träningspass i veckan och brinner lika mycket för sporten som tidigare. Jag hoppas kunna lägga ytterligare några mästerskap till samlingen, säger Fredrik.

Är dessutom försäljningschef i LHC

Fredrik Johnsons energi och vinnarskalle har tagit sig skarpa uttryck även vid sidan av squashbanan. Sedan 20 år tillbaka är han bland annat försäljningschef och sponsoransvarig för Linköpings elitserielag i ishockey.

– LHC är en av de klubbar som omsätter mest pengar i svensk ishockey, påpekar Fredrik.

Eftersom denne östgöte lever efter devisen ”dygnet har inte 24 timmar, det har 48 halvtimmar” så nöjer han sig inte med spela squash, sälja hockeyreklam och samtidigt ge fru och tre döttrar den tid och omtanke som krävs.

Driver eget företag

Han driver hemma i Linköping också det egna företaget ActiPro Event AB, som har åtta anställda och en omsättning på runt 18 miljoner kronor. Coachning, föreläsningar, marknadsföring och försäljningsuppdrag inom reklam och idrott står bland annat på företagets agenda.

– Cirka 20 procent av verksamheten är idag idrottsrelaterad. I huvudsak jobbar ActiPro Event mot företag. Vi hjälper till med kick-offs, jubileum, invigningar, mässor, personalaktiviteter och andra event där vi kan bidra med vår kompetens, säger Fredrik.

Världstävling på hemmaplan

Det finns en tydlig koppling mellan Fredrik Johnsons långa idrottskarriär och den egna företagsamheten. De senaste 15 åren har Fredrik, med sitt ActiPro Event, varit huvudansvarig för UCS Swedish Open, den näst största tävlingen på den europeiska squashtouren med en internationell titel att vinna. Bara British Open är större.

Fredrik lyckas år efter år locka en stor del av världseliten till Linköping.

– Flera proffsstjärnor ser UCS Swedish Open som en av årets höjdpunkter. Stämningen runt fyrglasbanan i Linköpings sporthall upplevs av vissa som den bästa i squashvärlden, säger Fredrik Johnson.

Huvudtävlingen i UCS Swedish Open 2018 avgörs 8-11/2, med kvalspel 6-7/2. Bland deltagarna finns världsettan och titelförsvararen Gregory Gaultier från Frankrike. Tävlingen arrangeras av ActiPro Event i samarbete med Svenska Squashförbundet, Linköpings Squashklubb, Linköpings kommun och Visit Linköping.

Jörgen Ohlson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.