Snöskoter framgångsrik som få andra sporter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Sverige finns mer än 170 000 snöskotrar registrerade. i stora delar av Sverige är det mer naturligt att köra skoter än att ha egen bil. Trots detta imponerande antal skotrar har bara knappt 250 förare valt att ta ut licens för snöskoter hos Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, Svemo. Nu sker en stor förändring. skriver Håkan Leeman.

Svensken Daniel Bodin under Winter X Games 2008 i Buttermilk Ski Area, nära Aspen, Colorado, USA. Foto: AP Photo/Nathan Bilow

Den nuvarande situationen är egentligen en följd av att snöskotersporten under lång tid blivit alltmer elitinriktad. Denna satsning har i sig varit framgångsrik och Sverige är idag världsledande i skotercross. Vi arrangerar de flesta VM-tävlingarna, ett antal andra skoterevenemang av världsklass och har de senaste fyra åren tagit samtliga VM-guld på både dam- och herrsidan. En av Sveriges mest framgångsrika idrotter helt enkelt.

Men ”elitiseringen” har också ett pris. Som i många andra idrotter drivs snöskotersporten av ideella krafter, som helt enkelt inte orkar med såväl bredd- som elitsatsningar. Belastningen på Svemos ideella snöskotersektion är, och har varit, hög. I tillägg utövas den största delen av verksamheten i mellersta och norra Sverige, med långa avstånd och logistiska utmaningar, vilket ytterligare försvårar det ideella engagemanget.

Fördubbling av medlemmar

Svemo har i sina övriga grenar på ett framgångsrikt sätt ställt om verksamheten genom att se över organisation, hindrande regelverk och strukturer för att locka de motionsåkare som i många fall finns utanför idrottsrörelsen.

Detta har inneburit en fördubbling av antalet medlemmar och en fördubbling av antalet licenser under de senaste åren. Här har starka och flexibla sektioner varit nyckeln, tillsammans med förstärkt personellt stöd och en ändrad inriktning från nationellt håll. Motorcykelträning och –tävling erbjuder unika möjligheter till rolig och givande motion, som kan utövas efter egna resurser, förmågor och kunskaper. Samma förutsättningar borde därmed också gälla för snöskoter.

För att styra om verksamheten inom snöskoter, har Svemo därför beslutat att tillsammans med Distriktsidrottsförbunden (DF/Sisu-d) i Norr- och Västerbotten skapa ett tillväxtprojekt för att kraftigt öka antalet klubbar, förare och medlemmar i sporten.

Ett tydligt och övergripande mål är att vi med en breddverksamhet ska kunna attrahera nya utövare samt utövare som idag bedriver träning och tävling utanför Svemo och den organiserade idrottsrörelsen. Detta är också helt i linje med den övergripande strategin för RF:s medlemmar och de till strategin kopplade målsättningarna mot år 2025 – det som populärt brukar kallas ”från triangel till rektangel”.

Engagerar turismen

Distriktsförbund och i Norr- och Västerbotten är centrala i detta arbete. I vart och ett av de distrikten kommer det att anställas en projektledare som ska utveckla nya tränings- och tävlingsformer med inriktning på bredd och motion. I tillägg ska projektledaren med DF/Sisu-d resurser också jobba mer aktivt med föreningsutveckling för Svemos klubbar. Arbetet för projektledarna ska inte heller vara begränsat till de distriktenen. Tvärtom, de ska kunna göra insatser på annat håll, bara det gäller snöskoter.

Projektet involverar dessutom andra aktörer utanför idrottsrörelsen. Snofed, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation, är involverade liksom turistorganisationer regionalt och lokalt. Målet är dessutom att engagera branschen och andra kommersiella aktörer för att skapa affärsmässighet i delar av projektet.

Rejäl satsning

Sammantaget gör Svemo och RF/Sisus distrikt en rejäl satsning – både ekonomiskt och organisatoriskt – på snöskoter och breddidrott. Den moderna snöskotersporten ska kombinera det ideella med det kommersiella; det lokala med det regionala; bredd med elit; utövare med andra intressenter.

Svemo kommer heller inte att dra ner på sin framgångsrika elitsatsning, utan breddar helt enkelt sitt erbjudande mot nya och nygamla grupper – allt för att skapa en större, mer attraktiv och mer anpassad idrott. Vi vill helt enkelt ge fler möjligheten att ta del av en fantastiskt rolig sport!

Håkan Leeman

Ordförande Svemo

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.