Fair play i styrelserummen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den stora Play the game-konferensen har precis genomförts i Eindhoven, Holland. Konferensen är en viktig mötesplats för idrottsledare, politiker, jurister, journalister och forskare som verkar för att befria den internationella idrotten från korruption, maktmissbruk och bristande insyn.

Foto: 3dman_eu (CC0)

Föga förvånande dominerades diskussionen av ryska dopningsskandaler och mutor med koppling till de olympiska spelen i Rio. Själv hade jag emellertid störst behållning av de seminarier som handlade om "good governance".

Good governance är ett samlingsnamn för utvecklandet av etiska koder och styrsystem som syftar till främja öppenhet och demokratiska principer i idrottsorganisationer. Medan dopning och riggade matcher handlar om fusk som sker på planen, handlar således good governance om att skapa fair play vid sidan av planen, i styrelserummen och i maktens korridorer.

Jag har alltid tyckt att svensk idrott borde ha en framträdande roll i arbetet för god etik och öppenhet i den internationella idrotten. Just öppenhet och demokrati är ju självklara beståndsdelar i vår folkrörelseuppbyggda idrottsmodell. Men ju mer jag lär mig, desto mer inser jag att de krav som nu börjar ställas på idrottsorganisationer internationellt är långtgående och delvis utmanande för vår idrottsmodell.

En första utmaning handlar om insyn

Jag vill hävda att de allra flesta specialidrottsförbund har välutvecklade hemsidor med information om regelverk, policydokument och utbildningsmaterial. Med lite letande finner man ofta även årsredovisningar och stämmodokument. Men hur många publicerar sina styrelseprotokoll? Och hur detaljerad är den ekonomiska redovisningen? Framgår det om arvoden ges till styrelseledamöter eller vad högre tjänstemän får i lön? Redovisas intäkter och avtal med sponsorer? Är uppgifterna enkla att hitta? Min bedömning är idrottsrörelsen framöver måste acceptera att kraven på insyn kommer att öka rejält, inte minst i frågor som rör makt och ekonomi.

I detta sammanhang kan jag inte låta bli att tänka på Fotbollförbundets konflikt med sitt damlandslag. Avtalet omförhandlades visserligen i sista stund med följden att bojkotten av Fotbollsgalan kunde undvikas. Men varför redovisades inte innehållet i det nya avtalet? Det är ju först när faktiska siffror redovisas som det blir möjligt att bedöma graden av jämställdhet i Fotbollförbundets förhållande till sina två landslag.

En andra utmaning handlar om autonomi

Inom idrotten finns en klassisk dröm om att klara sig själv, att stå vid sidan av den övriga världen. Det är denna autonomitanke som gett upphov till dagens gigantiska internationella idrottssammanslutningar vilka styr sina idrotter och organiserar sina mästerskap utan större insyn eller påverkan från omvärlden. Och den misskötsel och korruption som vi nu ser i den internationella idrotten beror ytterst på att idrottsledare inte kunnat hantera den makt eller de lukrativa möjligheter som denna självständighet skapat.

Svensk idrott har inte haft någon roll i de korruptions- och dopningsskandaler som för närvarande fyller tidningarnas löpsedlar. Trots detta riskerar den internationella idrottens trovärdighetsproblem att spilla över på svensk mark. Även svensk idrott är ju i stor utsträckning självbestämmande - och även hos oss finns det inbyggda intressekonflikter som kan leda till kritik och ifrågasättanden. Ta bara det enkla faktum att Riksidrottsförbundet både ansvarar för svenska elitidrottsprestationer och för svenskt antidopingarbete. Dopingkommissionen ska visserligen vara ett oberoende organ, men dess ledamöter utses av RF-stämman. På detta område är idrottsrörelsen följaktligen sin egen vakthund.

En andra potentiell intressekonflikt ligger i att Riksidrottsförbundet både fördelar statligt stöd till sina medlemsförbund och samtidigt beslutar om vilka nya förbund som ska upptas i den idrottsliga gemenskapen - något som kan skapa misstankar om att Riksidrottsförbundets medlemmar (specialidrottsförbunden) har ekonomiska incitament att begränsa antalet nya medlemsförbund.

Förstå mig rätt. Jag ifrågasätter inte kvaliteten i svensk antidopingverksamhet eller hur Riksidrottsförbundet väljer sina medlemmar. Däremot vill jag peka på att den självständighet som är den svenska idrottsrörelsens signum ytterst bygger på tillit och trovärdighet - och det är just detta som håller på att raseras på internationell nivå till följd av korruptionsskandaler och andra oegentligheter.

De utmaningar jag beskriver är ingen nyhet för Riksidrottsförbundet

På RF:s senaste stämma i maj togs flera beslut vilka kan tolkas positiva steg i riktning mot ökad "good governance" i svensk idrott. Det handlar om att ta fram "en etisk kod" för att stärka idrottsrörelsens värdegrund, att inrätta en idrottens ombudsman och dessutom skapa en visselblåsarfunktion. Vidare ska kriterierna för medlemskap ses över. Jag tror detta är bra. Men jag vill samtidigt se ett ökat engagemang från svensk sida i den internationella diskussionen - både för att visa på styrkan i vår folkrörelsemodell och för att vi inte ska hamna på efterkälken.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.