Fotbollslegendaren satte fart på Hanöhus

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

2014 i juni flyttade flyktingarna in på klassiska Hanöhus i fiskesamhället Hällevik på Listerlandet i Blekinge. Det var hotellets ägare Toni Rittstam och Bert Karlsson som drev förläggningen. I mars i år försvann flyktingarna. Hasse Larsson, fotbollsikon i Mjällby, fick arrendera restaurangen och Beachbaren. Det blev fart på stället som förr.

– Vi snyggade till i restaurangen, slipade dansgolvet och i månadsskiftet maj/juni öppnade vi. Människorna kom. Vi hade kända dansband och jättebra kockar. Beachbaren (fem meter från havet) hade varit stängd i fyra år men vi öppnade den. Det var välkommet…

Hasse Larsson är sportchef i Mjällby. 1979-1990 spelade han i klubben. Arrendet går ut den 5 januari.

– Jag vet inte hur Toni har tänkt sig framtiden. Vi får se, säger krögare Larsson, som också driver Strandträffen intill arenan Strandvallen.

– Får vi fortsätta att arrandera Hanöhus så kör vi på, säger Hasse.

I somras kunde inte de drygt 100 rummen hyras ut men det fanns några stugor till uthyrning.

Publikrekordet 37 år

Sportsligt har det varit utförsbacke på senare tid för Mjällby AIF, som spelat åtta säsonger i allsvenskan, debut 1980. Till hemmapremiären i allsvenskan mot Kalmar FF kom 8 438 personer, fortfarande publikrekord. Det är ungefär lika många som bor i tätorten Sölvesborg drygt en mil från Hällevik, som har färre än 1 000 invånare.

Mjällbys resa från division 4 till allsvenskan var en Åshöjdens BK. Frontfigurer var bröderna Sven-Bertil, Bosse och Rolf-Inge Andersson.( Idag är Sven-Bertils son Jonas tränare). I premiären skadades den danska stjärnan Flemming Pehrson redan efter elva minuter.

Den engelska stjärnan Frank Worthington (åtta landskamper) värvades från Birmingham som ersättare. Hans rykte som playboy och kvinnokarl försämrades inte på Listerlandet. På frågan från en engelsk journalist vilken som var den bästa klubb han spelat i svarade Frank:

– Hanöhus Night Club.

– Det går fortfarande många skrönor om Frank, han är inte glömd, säger Hasse Larsson.

6 000 per match

Inte i England heller. När U 23-laget skulle samlas på flygplatsen Heathrow kom Frank klädd i röd silkesskjorta, limefärgad sammetsjacka och cowboyboots. Sir Alec Ramsey, som var med, lär ha varit måttlig road.

Han fick 6 000 kronor per match av Mjällby. Än i dag finns det många i England som hävdar att Frank var den näst bäste liraren efter George Best i engelska ligan i början på 1970-talet.

Frankie, med axellångt hår, bodde på Hanöhus. Han hann med tolv matcher och fyra mål innan han försvann. I fjol gick hans dotter ut med att han led av Alzheimer sedan flera år. Frank, 69 år, dementerade direkt.

2014 åkte Mjällby ur allsvenskan. Rutschkanan fortsatte. Mjällby hamnade i division 1. Den här säsongen misslyckade laget att ta sig till Superettan efter ett dramatiskt kval mot Örgryte. 2-1 totalt till ÖIS efter förlängning i dubbelmötet.

Öppnar Toni plånboken?

– Vi deppade en vecka sen kavlade vi upp ärmarna igen. Vi ska göra allt vi kan för att komma tillbaka, försäkrar Hasse.

Toni Rittstam är klubbens största sponsor genom tiderna. Han har investerat åtskilliga miljoner i sin älsklingsklubb. Om Toni öppnar plånboken på vid gavel kanske Mjällby kan återuppstå som i forna dagar.

Ett glädjeämne är att David "Löken" Löfqvist har skrivit på för ytterligare två år.

– Det är tre månader till transferfönstret stänger. Det hinner hända mycket än, säger sportchef Larsson.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.