Det kan man Kalla bragd!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det går bra nu för Sveriges bästa skidföretag - Charlotte Kalla AB på Mellanvägen 6 i Tärendö. Chefen själv måste vara mer nöjd med sin marknadschef och PR-kvinna. Guld första dagen. Det artar sig till ett tredje succé-OS i rad för en av Sveriges starkaste idrottskvinnor genom tiderna.

Charlotte Kalla jublar över sitt OS-guld under medaljceremonin etter 7.5x7.5km skiathlon under OL i Pyeongchang lørdag. Marit Bjørgen (t.v) tok sølv og finske Krista Parmakoski bronse Vinter-OS i Pyeongchang 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Så skönt att det var Kallas bästa sida vi fick se redan första dagen av OS i PyeongChang. Hon är ju verkligen kvinnan med två ansikten. Det där gråsvarta med stela munrörelser, motvilliga intervjusvar i besvikelse och två ögon som ser ut att kunna mörda, eller, som efter 15-milometersskiathlonen, öppningsdistansen i OS, ögonen som glänste som av kärlek och hela ansiktet öppet sig som ett hav av glädje.

Det var så vackert

Med två ansikten

Båda hennes ansiktsmasker berättar om kvinnan bakom. Om de enorma kraven hon ställer på sig själv, om den ilska hon utstrålar när någonting jävlas eller materialet sviker, om lyckan som knappt går att sätta ord på när det som hon drömt och tänkt i mjölksyresprängande backklättringar också blir verklighet.

”Jag älskar att tävla och jag vill vara bäst”, skriver hon själv på sin hemsida.

Hon har från det vi började lära känna henne visat just de där egenskaperna som bygger de allra största. Sköta kosten, vara rädd om kroppen, fila på detaljerna, minimera smittrisker, välja väg och söka motståndet som krävs. Modet att avstå (även inkomstbringande) tävlingar för att stanna hemma och träna, söka kontakt med de bästa (norskorna) för att se vad som mera behövs för att bygga världens starkaste skidmotor. Det tar tid. De olympiska årsringarna har nu byggt ett virke som står pall.

Psykologisk seger

Den 26 november i fjol, i finska Ruka, två kilometer från mål i den sista långa uppförsbacken, bröt hon igenom den norska muren.

Hon körde ifrån den ”oslagbara” Marit Björgen och vann. Veckan efter knäckte hon Heidi Weng i Lillehammer.

Där vann hon den psykologiska matchen, där bröt hon barriären, där plockade hon in den sista biten i det olympiska pusslet; vissheten att hon kunde rå på de favorittyngda norskorna. Den mentala triumfen var vunnen redan där.

Och så i det olympiska spåret; lagom kraftåtgång i klassiska stilen, inga risker, full kontroll, rätt positioner, hela tiden observant där framme i täten, lugnt skidbyte och så exemplarisk regi av slutfasen. Jag kan inte tänka mig att det går att genomföra ett olympiskt skidlopp mera exemplariskt i loppets alla delar än det som Charlotte Kalla visade upp i tvåstils-loppet på vinter-OS första dag 2018.

Knäckte en barriär

De stora mästarna följer sällan med strömmen. Charlotte Kalla har alltid gått sin egen väg, hoppat av landslaget för att köra sin egen träning och uppladdning. Målmedveten och med hundraprocentig tillit till sitt upplägg. Det är så imponerande.

Hon är idag, 30 år gammal, på sin absoluta topp - och då vann hon ändå 10 kilometer fri stil redan i Vancouver 2010. Absolut topp tre OS i följd. Det är mäktigt.

Hon har trott på sitt men valt att ta till sig det bästa hos norskorna, hon har med deras hjälp mätt upp det digra pensum av träningstid och fart som måste till. Och hon har haft turen att vara skidlandslagets ankare under en tid när den svenska, tekniska utvecklingen tagit stora steg mot det optimala. Tre OS i följd har Sverige legat i absoluta toppen när det gäller den grannlaga uppgiften att hitta rätt skidor bland hundratals par och slipa dem till lagom fäste och vinnande glid.

En materialsport

Det går inte att förbise. Ingen vinner Formel 1 med den näst bästa motorn. Längdskidåkning är en materialsport. Men även där är det Kalla som har sista ordet när det svåra valet görs.

Vi har sett en barriär knäckas, vi har sett en stor idrottsbragd - Kalla har bara ett delat bragdguld med de övriga i stafettlaget från Sotji tidigare - som kan få sin belöning i november och vi har sett en fulländad uppvisning i konsten att vinna ett olympiskt guld.

Charlotte Kalla är verkligen värd att ensam få glänsa med bragdguldet. Men hon tränar säkert den dagen så någon idrottsgala har hon nog inte tid med. Och Jerringpriset, nej, jag tror inte hon har lust att byta skidorna mot en häst.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.