En oförglömlig nattduell

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mästarnas mästare i nattduell.

Det är så här det ser ut på riktigt. Mörkret som vilar runt strålkastarna, två duellanter på vallen, guldkistan som väntar två och en halv kilometer bort, bössan i näven, de svarta jävlarna som skall jagas bort. Och en svensk och en norrman gör upp om allt. Det blir inte bättre än så här.

Svenska skidskyttelagen jublar tillsammans efter segern i herrarnas skidskyttestafett 4x7,5km under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea på fredagen. Foto: Andreas Hillergren / TT

Det kan inte bli större. Kan hjärtat hoppa högre upp i halsen utan att man kvävs? Det här skidskyttedramat med svensk OS-guld överträffar det mesta.

Det vi får uppleva från PyeongChang, att ett skidskyttelag, som i en benådat ögonblick möjligen skulle kunna ta ett stafettbrons (troligen i den mixade), reser från Sydkorea med två guld och två silvermedaljer är bortom all logik. Hanna Öberg och Jesper Nelin kan piffa upp sin gemensamma lägenhet med två guldmedaljer.

Det totala genombrottet i världseliten för det här charmiga gänget är nästan svår att ta in. För fyra år sedan i Sotji hade Sverige inget damlag i skidskytte, herrarna kom tia. Nu tog damerna silver och herrarna guldet i stafett.

Mirakelmannen Pichler

Wolfgang Pichler, som måste ha något magiskt medel i sin rekvisita, har lyckats tuta i de här nederlagstippade, skidåkande skyttarna att världen inte är större än att den i ett benådat ögonblick är gripbar. Hans helvetespass med konditionskrävande bestraffningar är välkänd. Han hatas medan det pågår, älskas när de står där med medaljerna i näven.

Jag hörde honom säga, att den som kopierar andras träningsmetoder kommer tvåa. Kopian alltid sämre än originalet. Han har inte bara förmågan att ge sina adepter förutsättningarna, han kan också få de aktiva att tro sig om så mycket mera än vad de ens vågar tänka. Överös honom med alla priser som finns.

Och tänkt; om galningarna i Internationella Olympiska Kommittén fått som de från början ville, då hade Pichler inte ens varit i PyengChang. Han skulle straffas med tillträdesförbud därför att han tränat ryska skidåkare som varit (eller inte varit?) dopade. De fick ge sig till slut och det kanske till och med är så, att Sverige aldrig stått där med fyra sensationella medaljer utan Pichler på plats.

Hade Sverige varit England hade den österrikiske gamle tullpolisen adlats. Kungen var ju på plats så det skulle han kunnat ombesörja på stående fot.

Alla lika delaktiga

Skidskytteguldet får sitt ännu högre värde för de inblandade därför att ingen behövde stå i tacksamhetsskuld till någon enstaka stjärna som nödgades rädda ett hopplöst läge. Alla fyra - OS-debutanten Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström - bidrog med allt de hade.

Duktiga skidåkare är de allihop, skidorna gled så där underbart mjukt och vackert så att allt såg lekfullt ut, och så höll de skyttenerverna i ordning och fixade ner de små svart-månarna, om inte annat så med hjälp av sina extraskott. Men det är klart, nervositeten stiger efterhand som chansen närmar sig.

Så när Sebastian Samuelsson dunkade in alla fem kulorna i stående skyttet och när veteranen Fredrik Lindström behöll lugnet på vallen i det alla sista stående skyttet avgjordes duellen. Medan norrmannen Emil Hegle Svendsen, precis som för fyra år sedan i Sotji, kollapsade totalt mitt under den avgörande kvällsduellen med Lindström.

Men vilken revansch för den rutinerade svensken; inför mixedstafetten ratades han i sista stund. Nu fick han bli slutman i en stafett som kommer att bli en klassiker, vara huvudperson i ett drama varken Shakespeare eller Norén kunnat skapa.

En komplex idrott

Jag har alltid älskat längdåkning - både att utöva och att följa. Jag har jobbat nära och känt många av våra giganter i skidspåren. Det är ett alldeles särskilt folk, personligheter, tjurskallar, avvikare, självplågare, sköna, naturliga människor. Jag kommer inte sluta älska längdåkning men om jag skulle tvingas välja idag, hade jag nog konverterat till skidskyttefamiljen.

Den har charmat oss oemotståndligt under detta OS. Jag skrev en gång, det var förmodligen när det gick åt skogen i något OS, att jag egentligen ogillar idrottstävlingar där vapen är inblandade men tider och huvud förändras och en dag som denna inser jag vilken djävulsk, raffinerad och komplex idrott detta är. Inte bara kondition, skidteknik, vallaperfektion utan också taktik, skjutteknik, precision, starkt psyke.

Den som får ihop alla delarna lyckas, om fyra man gör det samma dag kan det bli guld. Men det är attityden som förändrats. Svenskarna har inte förrän nu förstått hur bra de är. Pichler har berättat.

Dessutom undrar jag om inte konkurrensen är ännu tuffare än i längdåkning. Det är flera nationer som har kapacitet att slåss om medaljer i skidskytte. I de gamla öststaterna, som hade militärer att drilla professionellt, var skidskyttet stort och mycket av de gamla strukturerna finns kvar. Så det är en tuff bransch.

Sex svenska guld nu. Fem silver. Och flera till är på väg (till exempel curling). I vår lilla värld - vi är ju inte norrmän - är det ett succé-OS vi håller på att avsluta.

Åtta medaljer var SOK:s mål, jag skrev ”det kan bli tio men jag tror på sex”. Vinterlandet lever - och i Malmö har denna dag meteorologerna bestämt att våren är kommen. Allt på en gång. Hurra!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.