SOK borde sikta högre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det låter trovärdigt. Han grundar det på statistik och fakta. Men SOK:s truppchef Peter Reinebo mörkar när han räknar ut att den svenska OS-truppen ska ta åtta medaljer i PyeongChang. 

Peter Reinebo är ytterst ansvarig för vad den svenska truppen presterar i Pyeonhchang. Foto: Andreas Hillergren / TT

I själva verket skulle allt under tolv medaljer vara ett trendbrott till det sämre. Åtta medaljer skulle vara ett misslyckande. Hur kan det vara "målet"? Varför lägger SOK ribban så lågt? 

SOK:s uppdrag handlar om att ta medaljer i många idrotter vid OS. Det är det viktigaste skyltfönstret för att visa upp olika idrotter och få unga att vilja pröva och hitta "sin idrott".

För att lyckas med det har SOK två verktygslådor. 

Långsiktigt Topp och Talangstöd

Fler ska få satsa 100 procent för att nå sin fulla potential. Det ska ge fler med kapacitet att ta medaljer och är lika viktigt för mellanliggande VM som för OS. Topp och Talangstödet är riktat till de mest lovande och sedan några är fördelningen 60 procent till tjejer och 40 procent till killar. Det är idag ett helt sponsorfinansierat stöd. 

SOK har också ansvaret för att den långsiktiga satsningen ger framgång vid OS. Det är SOK som ska se till att truppen är förberedd på det som väntar vid OS, får bra slutförberedelser och ingång i OS-situationen och att förutsättningarna på plats är de bästa tänkbara. Det kostar pengar och att representera Sverige vid OS har alltid genomförts på statsbidrag.

Kvalitetskraven är höga och konkurrensen hårdnar. Länge sågs det som bra om var tredje medaljchans gav medalj. Det är de dryga 30 procenten SOK räknat på när man sätter "målet" till 8 medaljer i PyeongChang. Men det stämmer inte längre.

OS i Aten en nyttig läxa

De flesta minns OS i Aten 2004 som en enda stor framgång, men sanningen är att utfallet på truppens medaljkapacitet var rekordlåg - bara 15 procent - hälften av "normalt". Utvärderingen visade att alla inte fått det stöd de behövt i slutförberedelser och in i OS. 

Det är förstås helt oacceptabelt att stötta fler att satsa fullt ut men sedan inte ge rätt förutsättningar för att prestera när det verkligen gäller. SOK begärde och fick ökat statsbidrag för att skärpa sig.

Efter det har OS-trupperna lyckats allt bättre. Med mer resurser, rätt använda, för slutförberedelser och OS-genomförande är det fler medaljchanser som blir medaljer - i Vancouver 41 procent, London 44 procent, Sotji 52 procent och Rio 55 procent. Det är långt över de 15 procent som nåddes i Aten och de dryga 30 procent som var den "historiska" nivån. 

Att då sätta målet till åtta medaljer i PyeongChang är att upphöja misslyckande till framgång. Målet måste rimligen vara att kunna leverera slutförberedelser och OS-genomförande på minst samma nivå som man klarat tidigare. Därför borde tolv medaljer vara det logiska målet .

Men det finns en förklaring till SOK:s försiktighet. Man får inte längre det statsbidrag man behöver för att säkra kvaliteten på OS-genomförandet! Det är inte rimligt!

SOK tvingas pruta

Under perioden fram till OS i Sotji fick SOK för första gången inte de resurser man behövde för OS-uppdraget. Det "löstes" med omprioriteringar av resurser från Topp och Talang till OS-genomförandet. 

Nu säger Peter Reinebo att det saknas många miljoner. En del täcker man, nu igen, med att flytta sponsorpengar från Topp och Talang till OS. Men SOK tvingas också pruta på det man egentligen behöver för att säkra kvaliteten på slutförberedelser och OS-genomförande!

Det är inte rimligt. Det kan bli ett bra OS i antal medaljer ändå, men det är inte OK att spela med de aktivas rätt till att få de förutsättningar de behöver. SOK ska förstås ha de resurser det kräver och det är välinvesterade pengar. De svenska OS-medaljerna är billiga jämfört med andra länders - ja långt billigare än i de flesta jämförbara länder.

Skadar också det långsiktiga

Och vad blir konsekvensen på sikt när sponsorpengar för Topp och Talangstöd måste föras över till OS-genomförandet för att täcka hålen i den statliga finansieringen? Jo förstås att färre unga får chansen att satsa långsiktigt. 

I Norge har staten investerat 2 5 miljard på långsiktig utveckling av medaljkapaciteten över en 20 års period, den svenska inte ens en tjugondel (!) av det och på senare tid 0 kr per år. Nu förstärks den negativa bilden ytterligare när sponsorpengar till långsiktig utveckling måste flyttas till att täcka de mest akuta hålen i OS-finansieringen.

Så SOK:s försiktighet är befogad, men ett resultat av en orimlig nonchalans från statens sida.

 

Stefan Lindeberg

Stefan Lindeberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.