Spaningar från idrottens huvudstad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Bygga Idrott: I förra veckan var vi från Handelshögskolans Center for Sports and Business på konferens i Lausanne. Förutom att vara en fantastiskt vacker stad vi foten av Genevesjön så är Lausanne lite av idrottens huvudstad. Här ligger den Internationella Olympiska Kommitténs huvudkontor och mer än 50 andra internationella förbund och idrottsorganisationer har sin bas här, rapporterar Martin Carlsson Wall.

Foto: CC0

För att utveckla regionen ytterligare har schweiziska staten, regionen Vaud, Lausanne stad och Internationella Olympiska Kommittén tagit initiativ till organisationen ”Think Sport”. Huvudsyftet är att marknadsföra regionen men också att bygga relationer till andra starka idrottsmiljöer runt om i världen.

Lite informellt pratar de om att Lausanne ska bli ”the Silicon Valley for sports”. Ur svensk synvinkel är Think Sport extra intressant eftersom den leds av Anna Hellman, som är svenska och som har lång erfarenhet från internationell idrott.

Konferensen ”The Spot” är ett av Think Sports största initiativ och samlar ledande beslutsfattare inom idrott, akademi, företag och start-ups för att debattera framtidens utmaningar inom idrottsvärlden. Här följer några spaningar:

Logitech – framtidens idrottssponsor

När jag såg Logitechs logo när vi kom in i kongresshallen tänkte jag – vad har de med sport att göra? För mig och säkert för många av er så är Logitech företaget som säljer tangentbord och annan datorutrustning. Det var inte bara jag som var frågande. Många av de äldre frågade de datorspelande killarna ”what are you doing here?”

I början var svaren artiga men lite senare på eftermiddagen surade en av killarna till och nästa skrek tillbaka ”I am playing Leauge of Legends and we are a sport who has 100 million players! How many players do you have?!”. Precis som i Sverige är E-sport på frammarsch i Lausanne. Många av de utställande företagen hade någon form av koppling till e-sport, oavsett om det handlade om utrustning eller om att skapa digitala upplevelser i världsklass.

Innovation är framtiden – men kommer det etablerade idrottssystemet att bli rundade?

Självklart ger konferenser ofta en lite för positiv bild av framtiden, men det är ändå solklart – många har höga förhoppningar! Det handlar om allt ifrån hur idrotten kan skapa bättre säkerhet för att undvika huvud och knäskador, hur vi kan få bort fusk som dopning eller matchfixning eller hur man kan utveckla arenaupplevelsen genom olika former av digitala verktyg.

Givet framväxten av icke-traditionella idrotter som E-sport, och extremsporter var en intressant diskussion: hur ska det etablerade idrottssystemet förhålla sig till innovationer?

Å ena sidan behöver traditionella idrotter värna om sin rika historia där själen inte säljs ut till kommersiella intressen. Å andra sidan är det just den kommersiella logiken med snabba pengar och starkt entreprenörskap som skapar många av de mest intressanta utvecklingstrenderna just nu. Ganska många av de start-ups vi pratade med i Lausanne var märkbart frustrerade. De upplevde att det tog lång tid att få med sig ideella idrotter och att man ”alltid vill ha allting gratis” som en VD berättade.

En spännande fråga blir då: kommer snabba start-ups att orka jobba med det etablerade idrottssystemet eller kommer morgondagens häftigaste innovationer etableras i nya sporter som inte följer den ideella logiken? E-sport och extremsporter som har stark koppling till mode och livsstil har idag ett starkt momentum. Kommer nya idrotter locka morgondagens ungdomar eller kommer de traditionella idrotterna att kunna utveckla ett innovationssystem för hybrider som klarar av både ideella och kommersiella logiker?

Framtiden - att förstå hur kvinnor vill konsumera idrott

Precis som i Sverige slår det en ganska tydligt – det är mycket män! Även om Think Sport leds av en kvinna så är den stora majoriteten av konferensdeltagare män. Här har idrotten misslyckats. Under våren har vi varit ute och besökt Barcelona, Washington och Lausanne. Överallt är det samma visa, idrott är männens värld. Metoo-rörelsens styrka visar dock att det finns ett stort engagemang från såväl män som kvinnor att få en mer jämställd värld.

Oavsett var man står i denna fråga (det är tydligt att inte alla länder har samma syn som i Sverige) så gör det rent ekonomiska att fler idrottsorganisationer bör fundera mer kring detta. Om ungefär hälften av befolkningen är kvinnor så finns här en väldigt stor kommersiell potential. Dock så ser jag en fara när E-sport och betting med svag jämställdhet har starkast kommersiell tillväxt. Varför är det så svårt? Varför har inte idrotten blivit bättre på detta?

Själva jobbar vi inom Swedish Alliance for Women in Sport (SAFWIS) och har fått forskningsfinansiering från Vinnova för att bättre förstå hur vi stärker innovation och entreprenörskap för kvinnor. Här finns det stor utvecklingspotential för idrotten att utvecklas mer. Vi har inte svaren idag.

Sverige som testbädd för sport och innovation – låt oss jobba för deta!

På vägen hem från Lausanne satt vi och reflekterade kring våra intryck. En viktig slutsats var att Sverige har stor potential att bli en stark testbädd för sport och innovation. Vi är ett land med hög IT-mognad och starkt intresse för innovation och entreprenörskap. Stockholm har de senaste åren skapat en start-up miljö i världsklass. Tänk om platser så som Solvalla, Tele2 Arena och Hammarbybacken blir platser där såväl idrotter som sportintresserade konsumenter kan testa och utveckla nya innovationer?

Sverige har allt som behövs

Det pratas ofta om att skapa ”Center of Excellence” där akademi och praktik ska samverka. Vår bild är att ”sport och innovation” kan vara ett sådant tema. Initialt kan detta ge betydande energi och förnyelsekraft till svensk idrott, men vi kan också se naturliga kopplingar till musik, spel, folkhälsa eller livsmedel. ”Sport Tech”, ”Music Tech”, ”Game Tech” och ”Food Tech”. Sverige har allt som behövs, men det krävs också att man som idrott vill och vågar dra nytta av framtida möjligheterna för att lyckas.

Vi på Center for Sports and Business vill gärna vara med och skapa en sådan testbädd. Redan idag jobbar vi tillsammans med våra partners kring denna fråga, men det finns stor potential att göra mera. Hör av dig om du/ni vill vara med på den resa vi påbörjat. Sverige kan bli idrottsvärldens testlabb!

Martin Carlsson Wall

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.