Men avtalet med spelbolaget borde hon ha nobbat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När historien någon gång skrivs, när Sarah Sjöström är färdig med sin simning, måste vi kanske ge henne epitetet Sveriges mest framgångsrikare idrottare.

Det är visserligen inflation i mästerskap och grenar när det gäller simning. Sarah har haft så många fler chanser än de flesta andra att hamstra internationella mästerskapsmedaljer. Det hoppas jag att historieskrivarna inte heller glömmer.

Men trots det

En stilstudie av Sarah, vars framfart i EM-bassängen imponerar på alla. Foto: Christine Olsson / TT

Hon blir Europamästare på 100 fjäril med tio års mellanrum. Hon dominerar sina distanser som ingen annan, hon är så in i detaljerna seriös att hon aldrig missar en start eller sumpar sina chanser ens på en femtiometerssträcka där möjligheterna att reparera misstag knappast finns.

Hon är det närmaste delfin på två ben som vi haft i det här landet.

Fyra EM-guld i Glasgow.

Och det bör också tilläggas att Sarah har turen att pricka i sin karriär när simmare också kan förlänga sin karriär av ekonomiska skäl. Man får betalt för att simma fort numera. Det har sannerligen inte alltid varit så.

Den relativt unga tävlingscirkusen - förr var det bara mästerskapen - har gjort det möjligt att ha simningen som yrke och att förlänga karriären.

Sarah var en Europastjärna redan innan hon fyllt 15 år. Vann sitt första EM-guld på 100 fjäril redan 2008 och bara det, att hålla världsklass tio år i simning, är enastående och unikt.

Superlativerna slut

Nu är hon snart tjugofem (17 augusti) och verkar inte ha några planer på att dra sig upp på torra land.

Kanske håller hon tio år till. Det tycks ju vara hennes ”affärsidé” att slå rekord på alla möjliga sätt.

Hon kommer att bli den första svenska simmaren som kan mäta sig med skidstjärnor som Pernilla Wiberg, Anja Pärson och Charlotte Kalla, friidrottare som Kajsa Bergqvist och Carolina Klüft när det gäller att säkra sin ekonomiska trygghet på sin idrottsliga briljans.

Det är henne väl unnat. Hon blir ett viktigt riktmärke och dragplåster för simmarna.

Kan hon dessutom få svenska folket att lära sig simma bättre och därmed dra ner den skrämmande drunkningsstatistiken blir hon än mer värdefull.

Det finns så mycket gott att säga och skriva om idrottsfenomenet Sarah Sjöström och jag tror att jag snart använt de superlativer som finns tillgängliga.

Men det finns någonting som skaver.

Jag förstår inte att hon och hennes agent Daniel Wessfeldt hade så dåligt omdöme att de skrev kontrakt med spelbolaget Betsson.

Rätt agent - fel val

Det är skicklige och ansedde Wessfeldt i Malmö som bygger Sarahs varumärke. Han vet hur en slipsten dras. Utbildad guldsmed. Men mest har han skurit guld i sponsorsmarknaden och hjälpt sig själv och rader av svenska och internationella världsstjärnor till stora förmögenheter. Han är precis den typen av skicklig förhandlare som Sarah är värd.

Men varför spelmarknaden?

En stjärna som kan förena världsklass med karisma som Sarah Sjöström behöver inte ställa upp som skyltdocka åt den minst sagt tvivelaktiga spelbranschen. 

Vi överhopas av spelbolag. Bet365, Unibet, Betsson, Nordicbet, Betfair, Bethard, LeoVegas, ComOn, William Hill, Coolbet, ja, jag vet inte allt vad de heter men de sköljer över oss i televisionens reklamannonsering och det är en ohälsosam bransch som hela idrotten borde ta avstånd ifrån lika tydligt som från alkohol, knark och tobak.

Det finns människor som njuter av en cigarett, några glas vin och nöjet av att spela. Naturligtvis.  Det finns goda och dåliga sidor med det mesta i livet.

”Sarah är en drömpartner för oss”, säger Jesper Svensson, kommersiella chef på Betson.

Tacka för det.

Ökat spelberoende

Men det hjälps inte att kontraktet med Sarah omges av mjuka ord som att Sarah blir en inspiratör för simkunnighet. Ett spelbolag har inga andra ambitioner än att lura pengar av folk och det är förstås alldeles uppenbart att Betsson inte har ädlare syften än sina konkurrenter än att ta så många andelar som möjlighet av spelmarknaden i Sverige.

Det finns en halv miljon människor i i vårt land med varierande spelberoenden enligt Folkhälsomyndigheten. Spruckna familjer, ruinerad ekonomi, depressioner, självmord, konkurser och andra tragedier följer i spelberoendets spår.

Enligt Lotteriinspektionen uppgick bruttoomsättningen bland aktörer med speltillstånd i Sverige år 2016 till 46,7 miljarder. Ingenting säger att det kommer att minska trots att Staten nu stramar åt regelverket.

Spelmarknaden behöver inte hjälp för att bli större. 

Charlotte Kalla bl a har nobbat erbjudanden i miljonklassen därför att hon ser problemen och inte vill medverka till ytterligare spelberoende.

Sjöström och Wessfeldt har båda råd att göra ett bättre val och vara till hjälp istället för att göda en redan sjuk bransch.

Dags också för idrottens makthavare att kraftigt markera mot beroendeframkallande ”nöjen” som sprit, knark, tobak och spel.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.