MFF räddade den svenska klubbäran

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Från Norge gick Rosenborg och Sarpsborg vidare till Europa League., från Danmark FC Köpenhamn. Det kunde ha varit Midtjylland också och två norska och två danska lag – och svenskt fiasko. Men Malmö FF räddade med segern över Midtjylland Sveriges klubblagsära och gör Europa League intressant för hela Skandinavien under hösten.

Lyckliga MFF-are - självförtroendet växer, kapitalet ökar - byggandet bara fortsätter. Foto Henning Bagger

 

 

Att hävda att Malmö FF till på köpet räddade sin egen ekonomi är att ta i. MFF spelade med sitt deltagande i Champions League 2014 och 2015 in närmare 40 miljoner euro, i grova drag 400 miljoner kronor. Även 2016 och 2017, när klubben misslyckades med att ta sig till Europagruppspel, gick verksamheten med vinst, om än blygsam. Med ett eget kapital på 457 miljoner kronor är MFF i Sveriges i särklass rikaste klubb.

54 nya miljoner

Likväl går det inte att blunda för att Europaspelet är ytterst värdefullt. Champions League-kvalet gav cirka 14 miljoner kronor, vilket utökades med cirka 30 miljoner kronor för gruppspelsplatsen i Europa League och en andelssumma för MFF på minst 5,6 miljoner kronor. Därutöver tillkommer tv- och reklampengar från den så kallade marknadspoolen på minimum 3 miljoner kronor, men sannolikt klart mer. Malmö bör således redan ha spelat in cirka 54 miljoner kronor. (Det skall poängteras att detta belopp varierar beroende på växelkursens utveckling i förhållande till euron.)

För varje vinst i EL-gruppspelet tillkommer drygt sex miljoner kronor och oavgjort ger två miljoner. Vinner MFF sin grupp tillkommer 16 miljoner. En andraplats i gruppen ger drygt tio miljoner kronor. Till detta skall läggas biljettintäkter och vi är snabbt uppe i 60-70 miljoner kronor som kan bli ännu mer. 

En bieffekt är att värdet på spelartruppen ökar, att det blir lättare att finna sponsorer och att intresset för klubben bibehålls – medialt, bland supportrar och hos den breda allmänheten. De så viktiga spelarförsäljningarna kan ske till väsentligt högre priser jämfört med om klubben enbart skulle spela i allsvenskan. 

Ännu större självförtroende

För styrelse och ledning ökar självförtroendet att den inslagna strategin fungerar. MFF skall de år då klubben tar sig till Europagruppspel kunna göra stora vinster, eventuellt kryddat med spelarförsäljningar, men kommer periodvis att misslyckas sportsligt. Då skall intäkter och kostnader helst balansera varandra, men enskilda år kan förlust uppstå. 

Segern mot Midtjylland innebär därför konkret att Malmö FF kan fortsätta investera i sportslig framgång. Klubben blir attraktivare för spelare att komma till samtidigt som sportchefen Daniel Anderssons budget för att förvärva nya spelare blir något högre än annars. Riskerna som tas är under kontroll och kan förväntas ge avkastning. 

Det hade varit av godo för svensk fotboll om fler klubbar kunde nå samma ekonomiska styrkenivå. Danmark har lyckats med att ha lag i Champions League eller Europa League tio år i följd och är klart bäst i Skandinavien. Fem gånger har dessutom två danska klubbar nått Europaspel samma säsong. Sverige och Norge har lyckats kvalificera sig med minst ett lag i någon av de europeiska klubblagsturneringarna sju respektive sex gånger de tio senaste säsongerna. 

FC Köpenhamn överlägset

På klubbnivå är FC Köpenhamn överlägset genom att ha lyckats kvalificera sig till Europagruppspel nio av de senaste tio åren. Rosenborg har gjort det fem gånger och Malmö FF fyra gånger. I övrigt är det bara Molde och Odense som har lyckats fler än en gång (2 gånger var). Att lyckas ett enskilt år räcker inte. Framgången kräver kontinuitet. Danska FC Köpenhamn och norska Rosenborg har denna. Malmö FF är på god väg.

Anders Olshov

Fakta

Hittills har MFF tjänar tolv miljoner på kvalspelet. 

Platsen i gruppspelet i Europa League ger 31 miljoner.

Rankingpengar, uppskattning: sju miljoner.

Marknadspotten, uppskattning: mellan fem och åtta miljoner.

Summa: mellan 55 och 58 miljoner.

Matchpremier i gruppspelet:

Seger: 6,9 miljoner.

Oavgjort: 2 miljoner.

Gruppvinnaren får: 10,6 miljoner.

Grupptvåan får: 5,3 miljoner. 

Publikintäkter tillkommer.

Alla summor i kronor omvandlade från euro (en euro 10,68 kronor).

Källor: Sportbladet,  och MFF:s vd Niclas Carinén.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.