När staten stödjer kriminella drabbas idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Denna onsdag har Ekot som stor nyhet att polisen slutar utreda bedrägeribrott på mindre än 5000 kronor. Polisen ger med andra ord upp sitt uppdrag. Det är ju dessutom så att dagens digitala bedragare nu kan lura av tusentals enskilda 4900 kronor, dvs det kan vara bedrägerier i mångmiljonklass som nu lämnas åt sitt öde. Som en polis sa i Ekot idag. Staten avkriminaliserar bedrägerier.

Säkerhet, publikvärd, polis ordningsvakt, under en allsvensk match på Malmö Stadion. Foto: Andreas Hillergren / TT

För en äldre man som undertecknad har jag kvar en bild av ett samhälle där kriminella hamnade i fängelse. Så är inte fallet längre. 

Förändrade straffsatser med villkorligt, samhällstjänst, straffrabatter och icke utredda brott i kombo med domstolar som inte heller fungerar är en utveckling som allvarligt påverkar tilliten till samhället. Konsekvensen av en dysfunktionell poliskår. 

idrotten ett offer

Ett av offren är idrotten. 

När polisen slutar utreda bedrägeribrott så innebär det att staten stödjer kriminella. Det finns ingen annan möjlig tolkning. Ansvaret för den dysfunktionella myndigheten hittar vi hos våra politiker. I det här fallet flertalet partier men primärt ansvariga är S och M. 

Det är tveksamt om de politiker som skapat problemet kan lösa problemet. Det är också så att olika löften om 10 000 nya poliser till 2024 saknar verklighet. Med alla som går i pension och slutar av andra skäl behövs nästan 20.000 nya poliser. Utbildningen är treårig så det är de som börjar utbildningen 19, 20 och 21 (de som börjat tidigare räcker inte ens till att täcka de som slutar eller går i pension) som skall ge oss 20.000, Dvs 7000 per år. I nuläget är antalet som går ut ca 600 per år.

Idrotten behöver liksom alla medborgare såväl som alla andra delar av civilsamhället lag och ordning och en fungerande polis och rättsväsende.

Kriminella behöver inte oroa sig

Vi har kriminella som går på matcher och begår brott utan någon risk att åtalas och dömas.

Vi har en snabbt växande bransch av kriminella som agerar agenter för väldigt unga spelare och som har kopplingar till matchfixning. Här är penningtvätt och skattebedrägerier en vanligt förekommande del av värvningar utomlands.

Vi har en omfattande langning av dopingpreparat där målgruppen idag inte är aktiva elitidrottare utan motionärer, ofta unga män.

I samtliga fall så kan inte idrotten lösa problemen utan en väl fungerande poliskår som har resurser i form av medel och personal. 

Undviker ett förbud

När Spelmyndigheten aktivt väljer att inte förbjuda spel i låga divisioner, ungdomsmatcher och på enskilda händelser (hörnor, varningar) så agerar man för att matchfixarna skall kunna tjäna pengar. 

Finansdepartementet väljer alltså skatteintäkter och den s.k. kanalisationen före att trygga idrottens kärnvärden.

Polisen jagar rekreationsbrukare av Marijuana, en drog som nu legaliseras i fler och fler länder trots att dopingdroger växer i utbredning bland motionärer. Det är enklare att fixa statistiken för knark genom att jag brukare av lätta droger än att få bort dopingen från våra gym.

De som kastar knallskott, maskerar sig och bränner bengaler på fotbollsmatcher behöver aldrig vara rädd för att de skall straffas.

I det stora hela är idrotten på väg mot ett läge där man själva måste utföra det som är samhällets uppgifter.

Jag är inte främmande för att RF eller SvFF måste lägga ett tiotal miljoner per år på att köpa in tjänsten förundersökning av säkerhetsbranschen som har tillgång till den kompetensen. Det är då krona för krona medel som skulle gått till mer idrott för ungdomar som skall betalas för att samhället sviker.

Elitfotbollen lägger ca 70 miljoner på säkerhet per år. Minst hälften av den kostnaden är för att samhället sviker.

Nu handlar inte detta primärt om pengar utan om något mycket viktigare än så. Tilliten till samhället. Gemenskapen i samhället är ett område där idrotten idag gör mer för att bevara det gemensamma än vad samhället idag klarar. 

Idrotten ännu viktigare

Det den dominerande elitklubben gör i sin stad för att bevara gemenskapen nu när lokaltidningen inte når de under 45 är omistligt. Den lokala elitklubben är gemenskap oavsett politisk åsikt, etnisk härkomst, kön, sexualitet, ålder. Något som blir allt viktigare för att bevara gemenskap i ett samhälle där våra myndigheter och våra valda företrädare på nationell nivå har slutat leverera sitt uppdrag.

Vi riskerar att vara på väg in i en situation där idrottens normala samtal om hur man attraherar, tar hand om och utvecklar unga människor, utbuds mot samtal om hur vi skyddar oss mot kriminella, som de myndigheter vi tidigare trodde hade tagit på sig den uppgiften och det ansvaret, inte längre gör.

Idrottens samhällsnytta är enorm, den har jag tidigare skrivit många krönikor om. Den överstiger vida det stöd idrotten får, bara idrottens bidrag till skatter är ca fyra gånger det totala stödet. När samhället nu sviker i dess mest basala uppgift så drabbas idrotten såväl som medborgarna dubbelt.

Det gör mig bekymrad.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.