Idrotten är en stor dörröppnare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är med stolthet jag blickar tillbaka på 2018. Det har gjorts så mycket gott i idrottsrörelsen. Alla ideella krafter som varje dag bidrar till att göra Sverige starkare gör mig varm om hjärtaDet går inte att bara välja ett område för att beskriva allt som sker men just denna gång väljer jag att lyfta det fantastiska arbete som skett runt om i landet kring vårt etableringsarbete. Vi har de senaste åren smått otroliga siffror på hur många kommuner vi funnits i, hur många idrotter och föreningar som det skett aktiviteter i och hur många deltagare vi nått. 

Den så ovärderliga gemenskapen, betonar RF-ordföranden Björn Eriksson. "Vi vet att idrottande ungdomar har bättre självkänsla, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrottsföreningar". Fotot: TT

Det är visserligen bara siffror men smått fantastiska siffror. För bakom siffrorna finns människor. Människor som flytt krig och kommit till vårt land nyligen eller människor som har varit i Sverige under en längre tid men befunnit sig i utanförskap har fått ett sammanhang och förhoppningsvis också bättre hälsa. 

Idrotten har de senaste åren haft ett ekonomiskt stöd från staten vilket möjliggjort att vi ännu mer strategiskt och målmedvetet har kunnat arbeta i områden där vi varit svaga. 

Vi har blivit en ännu bättre idrottsrörelse

Vi har tack vare våra distriktsidrottsförbunds lokala närhet och samverkan med både specialidrottsförbund, föreningar, kommuner och regioner över hela landet nått nya målgrupper. De människorna har gett oss kraft och inspiration till att bli en ännu bättre idrottsrörelse. 

När idrottsrörelsen som i denna fråga talar med en röst och står enad men också lyssnar och samverkar med civilsamhällesorganisationer, kommuner och regioner gör vi verklig skillnad. 

Det har hänt mycket under de här åren. Men vi är långt ifrån färdiga. Det är glädjande att fler partier nu ser vårt arbete som viktigt och också ger oss de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna som krävs. Vi behöver långsiktighet för att kunna fortsätta vårt arbete. 

Jag kan personligen ibland tycka att dagens politik tenderar att bli kortsiktig. Perspektivet i den här frågan, som i så många andra som handla om vilket land vi vill forma och leva i, måste gälla över hela aktuella valperioden.

Jag hoppas också att kommunpolitiker låter våra idrottsledare få lägga sin tid och sitt engagemang på just idrotten som de brinner för och undviker att se dem som kommunaltjänstemän och lägga på administration som riskerar att släcka den så välbehövliga glöden. 

Vi bidrar på många områden

Vi vet att idrottande ungdomar har bättre självkänsla, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrottsföreningar. Hos äldre bidrar motion till att minska risken för demens och gemenskapen i en idrottsförening kan bidra till att minska äldres isolering och ensamhet. 

Belysningen över en idrottsyta och verksamhet i närområdet bidrar till upplevelsen av ökad trygghet i området där man bor och brottsligheten sjunker där ungdomar har en meningsfull fritid. 

Kombinationen av ett starkt egenvärde och stor samhällsnytta inom många områden gör idrottsrörelsen till en viktig del av det svenska samhället. Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i utvecklingen av idrotten och vill utvecklas. 

Vi vet vi att man får bättre språkkunskaper, man lär känna nya vänner, man får kunskap om vad svenskt föreningsliv är, om demokrati och värdegrund, kunskap och möjlighet att ta ett ansvar för sin egen och barnens hälsa, sociala koder och ibland kan det till och med leda till jobb tack vare utökat nätverk. Låt oss fortsätta göra jobbet tillsammans.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.